Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (227)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám v nesmírné úctě všechny ty, kteří vyráží tam, odkud většinou všichni zdrhají, nebo už dokonce utekli. A těm, kteří utéct nemohli jsou jedinou nadějí na přežití. Ano, mluvím o záchranných jednotkách všeho druhu, hasičskými počínaje po všeliké záchranáře konče. A Coast Guard z toho samozřejmě  nevyjímaje. Mimochodem o to více mám v úctě prince Williama z Walesu, protože je to mimochodem pilot Sea Kingu a nejednou už zachraňoval za jeho kniplem životy z rozbouřeného oceánu. Tedy žádné palácové princátko jak by si asi někdo mohl myslet. Příběh tohoto filmu nás zavádí do poválečných let na hodně nehostinné pobřeží, toho času během zimní bouře. Ke dvěma potápějícím se tankerům vyráží záchranné lodě US Coast Guard a toto je příběh (skutečný !) jedné z nich. Upřímně nechápu jak to tu někdo mohl okomentovat jako nuda nebo dokonce filmový průser. Já jsem u toho napětím opravdu nedýchal. Člověk až nechápal, jak ta malá lodička dokázala vydržet pohromadě v tom rozbouřeném moři a vůbec, že nebyla jinak konstruována. Jasně asi to byla nějaká poválečná modifikace nějakého torpéďáku, ale přeci jen vyrazit na moře s vlnami velikosti baráku, do orkánu s plátěnou stříškou nad hlavou... To jsem nechápal.  Dle fotek z návratu ale holt tehdy muži pobřežní stráže takové lodi používali. Trochu mne mrzelo, že konec do sebe začal najednou po tom všem moc pěkně zapadat.počasí se náhle uklidnilo  a to připlutí přímo proti přístavu...  Tohle si asi páni filmaři trochu doupravili. Jináč to ale bylo super a kdo má rád katastrofické a survival filmy, měl by si Do posledního dechu dát! Beru z žebříku vraku na palubu 4 námořníky . * * * * ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie práve tie „The Finest Hours“, skôr „Not-So-Fine Two Hours“. Film, ktorý by sa chcel zavďačiť všetkým – divákom bažiacim po dobrodružnom filme, diváčkam bažiacim po nejakej tej romantike, aj drsňákom bažiacim po nejakom to námornom thrilleri – no vo výsledku sa plnohodnotne nezavďačí asi nikomu (a veľmi chabé tržby to iba potvrdzujú). Technicky síce viac ako obstojne zvládnutý film s pár skutočne efektnými scénami (napríklad scéna lámania sa tankeru alebo neskoršie nočné priplávanie k potápajúcej sa lodi), ale čo z toho, keď to sú iba chvíľkové záchvevy niečoho strhujúcejšieho a po zvyšok stopáže sa jedná o rutinu, v ktorej sa síce neustále niečo deje, ale tá plavba po rozbúrenom mori nie je nijako napínavá, záživná, ani pri nej nebudete mať strach o postavy alebo aspoň záujem o jednu z nich. Neviem, či je práve ideálne riešenie točiť podobné filmy pod záštitou Disneyho, lebo ono to potom presne dopadne tak, že tá snaha zapáčiť sa všetkým sa minie účinku. Podobné filmy si vyžadujú aspoň trochu drsnosti, špiny, aby sa im dalo veriť to čo sa v nich deje. Vo The Finest Hours je však všetko síce technicky bez problémové, ale tak uhladené, bez akejkoľvek dramatickosti alebo intenzity, že dianie ani v jednej sekunde ničím neprekvapí. Pôsobí to akoby režisér dostal za úlohu natočiť dobrodružný námorný film, u ktorého by sa výrazne nebáli ani deti (tie to však baviť vôbec nebude), zároveň aby sa mohol tváriť dospelo a užili si ho dospelí diváci (pre tých to bude zase veľmi „light“) a navyše, aby ste na to mohli všetci zobrať aj nežné polovičky, ktoré sa budú rozplývať pri tej naivnej romantike s nevhodne obsadeným Chrisom Pineom, ktorému tá postava nevinné námorníčka vôbec nesedí. Jediný kto tu ostáva ako tak zaujímavý je Casey Affleck, z ktorého ide aká taká charizma. Ostatné postavy prednášajú iba tie najjednoduchšie dialógy akoby film zaspal dobu v tých 50. rokoch v ktorých sa odohráva. V tých by mu niečo podobné hravo prešlo, dnes to už pôsobí dosť naivne. Vo výsledku skôr než akokoľvek strhujúce dobrodružstvo, iba technicky slušne natočená nuda. Podobné veľké námorné dobrodružné filmy sme nemali na plátnach kín už dlhú dobu, ale nakoniec bohužiaľ ani jeden z tých dvoch, ktoré prišli v krátkom čase nijako neoslnili a to som sa na obidva z nich tešil. Najprv nijako nenadchlo In the Heart of the Sea a následne The Finest Hours. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Hrůzně nudné drama nevtipné verze Forresta Gumpa v rozbouřeném bazénu s CGI triky a permanentní tmou. Děsně rovní intelektuálové ze strojovny, detailně obeznámení s etiketou a gentlemanským vystupováním v situacích za třicet minut jistá smrt, uvíznou na rozbouřeném moři v bezvýchodné situaci. Člověk by čekal, že řeknou minimálně jednou něco sprostého ve stylu: "Kurva, jsme v prdeli, všichni tady chcípneme, co budeme dělat!". A půjdou si následně hystericky po krku a tím vytvoří půdu pro pořádné drama v už tak dramatické situaci. Nikoliv, zazpívají si, udělají si pregnantní argumentační schůzku, talentovanější brácha z netalentované herecké rodiny děsně psychologicky oloupe uvařené vejce a totálně uměle u toho pronese brilantní plán, který strojníci a kuchaři ihned odsouhlasí a realizují, no a pak už nezbývá než čekat až se přiblíží retard v záchranném člunu s další bandou děsně rovných záchranářů, kteří zcela realisticky v situacích za pět minut jistá smrt vtipkují, hází hollywoodské dobrosrdečné pohledy ve stylu: "Vím, že tady dnes zcela bezdůvodně zemřu, ale povinnost pomáhat mi to přikazuje a já jsem s tím smířen, takže znáte ten vtip jak jde žena na nákup?...". Kéž by byl celý film pouze o tomhle mizerně napsaném a zahraném heroizačním patosu, to by se ještě snést dalo, ale před samotnou děsně realistickou záchranou akcí, ve které sice mrzne a prší zároveň, sněží a blýská se, všichni jsou totálně mokří a za deset minut uschnou, i když na ně pořád prší, hypotermie neexistuje, vlny uhýbají a lidé nadskakují deset metrů do výšky aby spadli na stejné místo, ze kterého nadskočili, i když loď je o pět metrů dál... Kde jsem to sakra skončil. Jo, člověk si musí vytrpět přes hodinu balastu jenom proto, aby zjistil to, co zjistí po pěti úvodních minutách, že záchranář Pine je retardovaný a má příšernou snoubenku, které se polovinu filmu věnuje pozornost jenom proto, aby pak mohla mít strach o boyfrienda a my zřejmě spolu s ní. Já ho ale měl úplně u prdele, stejně jako ji a všechny ostatní vyretušované postavy. Tleskám, chyběl už jen Mitch Buchannon ve zpomaleném znaku jak plave v tom moři s desetimetrovými vlnami, pomáhá s plovákem a drží flašku Hennessy. Vlastně by to s ním bylo mnohem lepší než tahle poctu skládající nuda. 40% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se děj odehrával na rozlomené lodi, tak se bylo na co dívat. Sice loďařině vůbec nerozumím, takže absolutně netuším, jestli mělo konání všech zúčastněných odraz v realitě, ale mě to dávalo smysl a to stačilo. Nehledě na to, že se pořád něco dělo a i posádka byla castingově vydařená. Něco do sebe měla i záchranná akce a líbily se mi splašené vlnky. To co se dělo na pevnině byl kýč jako prase, který by snad byl koukatelný, pokud by vše nebylo postaveno na úděsně necharismatickém Pineovi, který se rozhodl neužívat mimiku. Zdatně mu sekundovala Holliday Granger, která ztratila Lukréciinu roztomilost a zmohla se tu jen na pár usoužených pohledů. Lehký nadprůměr a potlesk všem těm frajerům., kteří se tenkrát na celé téhle eskapádě podíleli. 60% ()

Liki12 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem toho moc nečekal, ale musím přiznat, že mě mile překvapil. Především mě zaujaly dramatické scény, které titulovaly brzy po klidném úvodu. Závěr už byl zase mírnější a přišel mi maličko nedodělaný. 3D se tu sice může zdát zbytečné, ale některé scény to skvěle oživilo, takže já jsem s tím byl spokojen. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)
  • Dvaja pamätníci skutočných udalostí, starých 64 rokov, poskytli režisérovi Gillespiemu cenné poznatky. (classic)

Reklama

Reklama