Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre tento typ dobrodružných filmov. Rozbúrené more, odvaha, riskovanie či záchrana života, navyše v krásnych 50-tych rokoch. Ja som si to dobrodružstvo celkom užil, no samozrejme vnímam aj kritické ohlasy a súhlasím aj s nimi. Ch. Pine môže hrať kohokoľvek, ale nie skúseného záchrancu pobrežnej stráže. Neveril som mu ho, ale akceptoval som ho. Veľkým sklamaním je účasť B. Fostera ale aj E. Banu. To vážne musíte platiť takéto hviezdy, aby si odštekli svojich 5 minút?? Bena Fostera mohol nahradiť ktorýkoľvek turista, ktorý sa motal okolo natáčania. C. Afflecka mám rád, ale úprimne, videli sme od neho aj lepšie výkony. Našťastie tento film až takéto herecké výkony nepotrebuje. Nahradia ich nadľudské činy, neskutočná sila prírody a vôľa prežiť. Zrežírovať sa to dalo určite lepšie, filmári si asi mnohé veci trochu upravili podľa seba, ale tento príbeh za sfilmovanie určite stál, keďže je natočený podľa skutočného príbehu. Čo všetko je vo filme reálne a čo nie by museli posúdiť skúsení námorníci, ktorí v takejto búrke niečo na člnoch skúsili. Mnoho ich nebude, ísť tam je takmer samovražda...My ostatní sa môžeme iba dohadovať. Fakt je ten, že sa to stalo a tí chlapi to dokázali, to je historický fakt, ktorý približuje záver filmu s fotografiami skutočných hrdinov. Prikláňam sa k slabším 4*. 70%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velké emoce a velký filmový zážitek - hlavně ve 3D je to vážně pecka. Film navzdory předvídatelnému závěru neztrácí na napínavosti a celkově na mě zapůsobil jako výborné drama, kde se objeví celá řada skvělých herců. Z nich mě nejvíc zaujal herecký zjev Holliday Grainger, do které jsem se okamžitě zamiloval. (Já ji sice znal už z Popelky, ale tam hrála jen takovou hloupou pipinku a v tom filmu jsem měl oči jen pro Lily James). Nádherná baba a velká radost mít ji před očima na velkém plátně. Velmi se mi líbil i soundtrack a speciální efekty - toto je film, který si o velké plátno přímo říká a který si jde užít naplno jen v kině. Za mě spokojenost a 4 hvězdy. P. S. Na rozdíl od nedávno uvedeného podobného filmu V srdci moře, jehož postavy mi byly hodně nesympatické, nemám problém u tohoto filmu napsat, že ti chlapíci byli hrdinové a mám velký respekt k tomu, co dokázali - komu čest, tomu čest! Jejich úžasný a povzbudivý příběh si o zfilmování přímo říkal. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako příběh to asi zfilmování hodný je, ale takto impotentně jsem si to teda nepředstavoval. Tuna tmavýho digitálního bordelu pokřížená se statikama, kteří točí vším možným. Jako nic moc. Fakticky to přesný celkem je, ale kdejakej půlhodinovej dokument s autentickýma fotkama poslouží líp než tento pokus o survival. 60% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Více než film na motivy skutečných událostí je tohle taková dramatická limonáda. Slušně natočená, místy napínavá, ale také dost natahovaná a emočně ne tak silná, jak by mohla. Celá romantická linka mi přišla nadmíru zbytečná. Příběh skvělý, ale zasloužil by si důstojnější odvyprávění. Režijně je to dost mdlé. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Disney ma celkom prekvapili, že sa postarali o produkciu tohto filmu. Musím povedať, že je to celkom netradičná voľba filmu, ale to je téma na inokedy. Musím povedať, že som od filmu očakával dobré dobrodružstvo podľa skutočnej udalosti a reálne som ju tu asi aj dostal. Musím povedať, že sú tu veci, ktoré sa mi veľmi páčili a to najmä Casey Affleck ako Ray Sybert. Veľmi inteligentný a človek s dobrými nápadmi, no súčasne akosi nepopulárny medzi posádkou. Ale možno táto noc zmení celý jeho život. A rozhodne je vo svojej role náhradného kapitána výborný. Efekty sú vo filme veľmi obstojné a musím povedať, že ma film veľmi dobre presvedčil o tom, že sme na šírom mori a bojujeme o život. A to veľmi uznávam, lebo s efektami je to často ťažké presvedčiť ľudské oko. Ale "The Finest Hours" to zvláda veľmi dobre. Páči sa mi aj priateľstvo medzi našimi štyrmi záchranármi a majú veľkú charizmu. Film však trošku zlyháva v rámci postáv a to najmä medzi našim hlavnými hrdinami. Sú podaní ako v Disney filme. A to je trošku problém, že človek cíti, že štúdio chcelo podať tento príbeh a so svojimi postavami. Žiadne fajčenie, alkohol či nadávanie. A občas mám pocit, že by to tomuto filmu dvihlo trošku chuť. Pôsobil by uveriteľnejšie. Čo sa love story týka, tak tá mi bola maximálne ukradnutá a nemal som pocit, že reálne tomu niečo pridala. Ale ešte pochválim záverečnú scénku s rozsvietenými svetlami áut. Ale aj tak je to jeden z niekoľkých momentov, ktoré môžete predpokladať, že prídu. Nie je to otravné ani nič, len čakáte kedy tie momenty prídu. Aby som to zhrnul, "The Finest Hours" je podľa mňa schopným filmom s veľa dobrými momentami, no nemyslím si, že je to film, ktorý by nás posadil na zadok. Atmosféra v tankeri je skvelá, a rovnako aj v závere je skvelé vidieť čln s 36-timi ľuďmi. A film má veľmi dobré efekty. Ale s nezaujímavými postavami a predvídateľnými momentkami je toto film, ktorý je dobrý, ale asi by som sa k nemu už viac nevrátil. Hodnotenie: B ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)
  • Dvaja pamätníci skutočných udalostí, starých 64 rokov, poskytli režisérovi Gillespiemu cenné poznatky. (classic)
  • V dobe realizácie filmu vládlo pomerne mizerné počasie, takže hlavné hviezdy filmu boli na pľaci aj v 10-stupňových mrazoch. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno