Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (217)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston byl určitě úchvatný, pravý Trumbo určitě ještě víc, doba, ve které se to odehrávalo, strašná, film je určitě dobře natočený, ale nevím proč, když všechno skončilo, měla jsem pocit, že jsem něco nedostala, jako bych přeskočila nějakou scénu, která by to pro mě všechno završila. Možná že tenhle pocit přejde, až si pustím Trumbův životopis (tedy ten „neumělecký“). ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

70%. Krásná interpretace iracionální paranoidní necivilizovanosti, která provázela Studenou válku a vyžádala si celou řadu zničených životů, jejichž historie by dnes vypadala jinak, kdyby svět už dávno dospěl ke schopnosti spolupráce a tolerance namísto ostrého egocentrického boje o politicko-společenské postavení. Dalton Trumbo byl utopický idealista a ani omylem nevěřím tomu, že se spokojil s tím konzervativně patetickým výsledkem, který zobrazuje film. Co ale vím jistě je, že jsem snad nikdy nechoval takové sympatie ke komunistovi, a to je pozitivní, protože to naznačuje, že McNamara dokáže lámat předsudky. Trumbo má krásnou dobovou výpravu i precizní představitele v čele s vždy geniálním Bryanem Cranstonem, a v podstatě mu k dokonalosti chybí jen nějaké výraznější WTF momenty nebo zapamatováníhodné scény, situace, které by z něj udělaly hit; dá se říct, že si v podstatě jen tak plyne svým vlastním životem, aniž by se snažil o to vyšťavit každou scénu do posledního joulu energie... což je na jedné straně nevýhoda, protože kvůli tomu má Trumbo řadu hluchých míst, na druhé straně je to však obrovský benefit, protože zobrazuje autentický životopis idealisty, jehož život možná nebyl nejzábavnější na vyprávění, ale o to pestřejší uvnitř... ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené filmové období sledováno čistě očima muže, kterému hollywoodský blacklist zničil život. O Daltonovi Trumbovi jsem předtím v životě neslyšel, ale jak jsem zjistil když jsem narazil na tento film, snímků, které napsal jsem viděl mraky. Toto skvělé drama nabízí zajímavý příběh, skvěle vykresluje dobu, kdy se točily ty nejlepší filmy a kdy se bohužel Amerikou proháněli pravicoví fanatici a lovili čarodějnice v podobě amerických komunistů. Velkým plusem tohoto filmu jsou herci a je jich tu celá řada. Objeví se tu herci, kteří hrají skutečné osobnosti (neherecké), objeví se tu herci, kteří hrají jiné herce a v archivních záběrech se objeví také herci z té doby. A tak je Trumbo filmem, kde po boku Bryana Cranstona, Helen Mirren, Diane Lane a Johna Goodmana, máme taky Roberta Taylora, Ronalda Raegana (oba dva plivající oheň proti komunistům v kongresu), Caryho Granta, Lauren a Boggyho a další. Dále se objeví John Wayne (v podání Davida Jamese Elliota - jinak též kdysi dávno major Harmon Rabb z JAGu, na který jsem tak oddaně koukal v 90. letech na Nově) a pro mě z celého filmu nejlepší Kirk Douglas (toho mistrně hraje Dean O'Gorman - po skončení filmu jsem zjistil, že bývala "hvězda" seriálu Young Hercules, kterým jsem si také kdysi dávno krátil prázdninvá dopoledne na chalupě). ___ No takže abych to shrnul. Pro mě osobně v mnoha ohledem a rovinách velmi zajímavý, přínosný i nostalgický film. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina mi přišla výrazně zábavnější než první, protože se tam vedle politiky víc řešilo i Trumbovo psaní (a rodinné problémy, které mě až tak nebraly) a jeho z nouze spojení s producenty béčkových filmů i návrat do první ligy s Kirkem Douglasem a Otto Premingerem přinesly několik vtipných momentů. Bryan Cranston očekávatelně výborný, Heddu Hopper v podání Helen Mirren člověk s potěšením nenávidí a překvapil a potěšil Louis C.K. ve výrazné vážné roli. Kolem a kolem solidní životopisné drama. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který z vás málem udělá komunistu. To nejlepší na něm však je, že mu je vaše politická náklonnost naprosto u zadku. Je to prostý příběh muže, scenáristy, který do poslední chvíle bojoval zato, aby mohl dělat, co ho bavilo. Jednoduché, obsáhlé, skvěle zahrané a ještě lépe napsané. Co se studené války týče, mnohem raději doporučím Trumba, než zoufale nudný Most Špiónů. 8/10 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama