Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (218)

tron 

všechny recenze uživatele

„Kúpili sme gorilí kostým. Radi by sme ho použili.“ Nie je to moja šálka kávy, ale prekvapivo ma to bavilo viac, než som čakal. Od vymaznanej retro atmosféry, cez dobrých hercov (v čele s Cranstonom nominovaným na Oscara a tým jeho kov režúcim hlasom), až po silný scenár, v ktorom by sa mohli nájsť aj ne-komunisti. Najviac ma ale Trumbo bavil vo „filmových“ okamihoch (úbohý John Wayne a naopak skvelý John Goodman ako brutálny producent mega-sračiek, ktorého nebude nikto sr*ť, ale super bol i Kirk Douglas). Každopádne, Jay Roach by sa mal predsa len radšej vrátiť k sérii Austin Powers. ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Trumbo je skvělá postava. Je chytrá, ironická a téměř nepředvídatelná a film stojí a padá s ní. Kdykoliv je na scéně je na co se dívat a první polovina filmu je takto silná právě díky ní. Ovšem: v druhé polovině - když už je divák dost nabažen dobré filmařiny, je třeba opět přistoupit na starou známou hollywoodskou řeč, protkat to scénami s rodinou a sentimententem s hudbou z Armageddonu, aby to bylo každému jasné: je to přece film o Hollywoodu, je třeba tam dát hollywoodské klišé. Nebo až příliš přeceňuji tvůrce? (Podle mne ano.) Vždy když taková scéna začala, skřipali mi zuby a snímek klesal a klesal do propasti, kterou si sám hloubil. Ani jedna z těchto scén nebyla pro děj podstatná, byly tam navíc, první polovina k nim vůbec netíhla a jedinou vazbu měly k sobě navzájem a to velmi lehkou (Aristotelský celek, ze kterého nelze nic odebrat a nelze k němu nic přidat film tedy jistě netvoří). Po pár dnech mi nezůstává v paměti ta první polovina, kdy se děj rozjížděl (tematicky je to pro mě taky nezajímavé, ale řekl jsem si budiž) a představovali se zajímavé postavy (karikující skutečné osoby), ale jen nějaký matmý obraz Daltona Trumba a pak ta kupa klišé, kterou do druhé poloviny někdo naházel vidlemi. Je to škoda. Třeba se jednou najde někdo odvážný, kdo to sestříhá na rozumnou úroveň. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Vynikající a srdceryvný film o velké nespravedlnosti, ignorantsví a pokrytectví Hollywoodu. Film má své silné stránky ve skvělém vykreslení doby, působivém castingu, kde své místo najdou jedni z nejzajímavějších herců vedlejších rolí dneška. Scénář je neskutečně vybroušený a chtělo by se citovat každý druhý řádek. A nakonec je tu Bryan Cranston, který dokáže vystihnout nejen Trumbovu občasnou maniakálnost, ale taky jeho citlivou stránku. Nad 5* váhám jen kvůli klasické struktuře filmu, která mu nedává až tolik vyniknout. Nicméně na poli životopisných filmů se jedná o špičku. "He's trying to sell his soul but he can't find it." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, každý režim si točí své agitky, každý režim honí své údajné nepřátele, a je jedno, jestli je to komunismus, nebo americká a u nás tak obdivovaná demokracie (případně moderní me-too, blm, lbgtq apod. šílenství či liberální demokracie, která začíná mít hodně prvků totality). Tenhle film sice chce temnou a černou dobu amerických dějin uvést na určitou pravou míru, ale žel činí tak prostředky všech agitek - tedy pouze černými a bílými postavami, buď jsou lidi zlí, nebo hodní, nic mezi tím, a moudrý Trumbo tím moudře proplouvá, aby na závěr pronesl dojemnou řeč a zemřel konečně v klidu. Je to prostě klišé na klišé a děsně neživotné, i když ze začátku se zdálo, že alespoň uvidíme něco ze zákulisí Hollywoodu. Ale až na natáčení jedné scény postupuje film skokově: "zde je scénář a je dobrý!" - skok - Trumbo v kině kouká na svůj film a je spokojený. Spousta jiných, zbytečných a vatoidních scén pak ale dostává víc prostoru, jen aby to mělo ty povinné dvě hodiny uměleckého spektáklu pro porotce Oscarů. Oceňuji ale herecké výkony, i když herci nic moc charakterního neměli co hrát. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál levičácké agitky, ale o tom to vlastně vůbec nebylo. Šlo především o hon na čarodějnice, který se sice ani náhodou neblížil tomu, co se dělo za železnou oponou, ale přesto neměl v tehdejším demokratickém světě obdoby. To nesmyslné stíhání a postoj mnoha Trumbových kolegů z filmové branže i poté, co doba té největší paranoie skončila, to bylo do nebe volající. Vynikající pak byla kratičká sekvence s Johnem Waynem, která legendárního Duka tak trochu demýtizovala. K dalším výtečným chvílím patřilo předávání Oscarů, výstup Johna Goodmana a řada dalších momentů, které z Trumba dělají nadprůměrný zážitek. Hercům dominuje Cranston ve své zatím životní roli, ale těší i přítomnost dalších známých i méně známých jmen a mě z nich nejvíc pobavil Dean O´Gorman v roli Kirka Douglase. V některých momentech mu byl až neskutečně podobný. Výborné. 85% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama