Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 3

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (106)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historicky to není nějak extra skvělé, ono jako kdyby tomu stačilo minimum, což je dáno prostředím, akčně je to docela dobré a drsné, což se vám na filmu asi bude líbit nejvíce. Není to dějově vyloženě nudné, ale ani dechberoucí, takže si film dovede užít, ale nutně ve vás mnoho dojmů zanechat nemusí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vynikne jedine na veľkom plátne. Ale tam sa tiež prejaví, že jeho spektakulárnosť je celá založená iba na prírodných scenériách. Bojové scény sú akosi chudobnejšie a prekvapivo aj málo krvavé, i keď tu všetci mužne vrieskajú a hrdo zapichávajú meče do hrudí nepriateľov. Trochu mi to pripomenulo prvú polovicu Mannovho Pádu Ríma, len bez toho veľkého komparzu. Okrem toho, že tu ide o ochranu jednoho batoľaťa, som príliš nechápal súvislosti a scenár sa ani nijako zvlášť nesnažil ísť divákovi v ústrety. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od historického filmu som čakal viac ako nejakú paródiu na Olympijské hry. Polovicu filmu som mal pocit, že ide o nejakú divnú severskú kombináciu akrobatického lyžovania a lukostreľby. Ani bradáči z Vikingov, ani divoch z Hier o tróny to takto nemohli zachrániť. Scenáristicky to tu podľa mňa dosť stagnuje. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce se snímku Poslední král nedá prakticky nic vytknout. Akorát se mi moc nezdá, že by v roce 1204 většina Norů brázdila zasněžené horské stráně obdobně jako Aksel Lund Svindal. Nicméně právě ty honičky na lyžích ještě zpestřily už tak dost strhující podívanou. Z historického hlediska film není příliš objevný, ovšem základní informace divák dostane alespoň písemnou formou. (70%) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlé. Predovšetkým výborne natočené a zahraté. Do toho krásna nórska príroda a jeden veľký dobrodružný útek legendárneho nórskeho kráľa pred "pučistami" za pomoci dvoch hrdinov. Príbeh je plný napínavých situácií, súbojov a pretekov na lyžiach a hlavne scenár je solídne napísaný, kľudne by som filmu pridelil nálepku historický. 75/100 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama