Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 3

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (107)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když rtuť za oknem šplhá ke třiceti stupňům, je dobré dát si něco z mrazivého Norska. Poetická kamera snímá norskou přírodu, uprostřed níž se odehrává klasický příběh - boj o královský trůn. A navíc k tomu i téma ,,Má je pomsta!". Nebudu spekulovat, jaké filmy jsem si připomněl (dobře, kromě Stopaře i Barbara Conana), jelikož se mi film jako celek líbil. Bondovská jízda na lyžích neměla chybu, snad jen ty výbuchy chyběly. I závěrečná honička měla šmrnc a dynamická kamera byla snad na několika místech současně. Jistě, boje mohly být krvavější, i když fackovaná v české hospodě to rozhodně nebyla. A snad by snímku slušela i větší ponurost...ale což - pěkná oddechovka se šťastným koncem (i když jak pro koho). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historicky to není nějak extra skvělé, ono jako kdyby tomu stačilo minimum, což je dáno prostředím, akčně je to docela dobré a drsné, což se vám na filmu asi bude líbit nejvíce. Není to dějově vyloženě nudné, ale ani dechberoucí, takže si film dovede užít, ale nutně ve vás mnoho dojmů zanechat nemusí. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako trošičku drsnější vánoční českotelevizní pohádka mixnutá jednu chvíli James Bondem v horách u Bratislavy ;-) nebo i tím Krakonošem a lyžníky. S podivnostmi jako dítě, které asi nekaká a nečurá, vydrží v klidu den nejíst a tak. Hlavní padouch sice nejde pro ránu mečem daleko, jak jde o trůn, ale bráchu nechá žít, holku, která ho zradila, si chce vzít, nějak nechápu. A příběh samotný je prostinký tak na poloviční stopáž. Jinak to rýpe správně moderně do církve a křesťanství, ale aby proti tomu postavili tvůrci nějaké severské obřady, bohy, tradice, to ne. Jo a při soubojích těžko poznat, kdo je kdo a komu fandit, všichni jsou zrzaví, dlouhovlasí s fousama. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Slabší scénář spolehlivě vyvažuje přesná kamera a obsazení složené z norské herecké špičky. V zásadě to není vůbec špatné, konkrétně milovníci zimních sportů a historických filmů si přijdou na své, ale vzhledem k tomu, že mě moc nebaví ani jedno, ani druhé, a celé jsem to trapně absolvovala jen kvůli Hagenovi, zůstávám u tří hvězd. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o žiadne veľkolepé dielko a tvorcovia sa o to ani nesnažili, napriek tomu sa može oprieť o poctivé severoeurópske spracovanie, ktorému prakticky nie je čo vytknúť. Snáď len klišé, kde klaďas može byť pokojne postrelený šípom, pre jeho uzdravenie potom stačí iba šíp z tela vybrať, prípadne napiť sa špiritusu a všetko je v pohode. Atraktívne zasadenie do zasneženej severskej krajiny, kde predchodcovia dnešných lyžiarskych bežcov sú rýchli sťa konský záprah, kvalitne a surovo spravené akčné súboje sú tým pravým lákadlom. A to aj na úkor slabšie pôsobiacej historickej zápletky, ktorá bežnému Stredoeurópanovi toho veľa nebude vravieť. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama