Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tedy nevěřil jsem, že by mě tenhle příběh mohl dostat, minimálně proto, že ho známa navíc i proto, že je prezentován ve více jak dvou hodinách. Jenže tahle plejáda skvělých herců je tak oslňující a příběh Agathy Christie pořád tak skvělý, že jsem ke konci skoro ani nedutal, a to jsem věděl, jak to dopadne. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Reálnejšie a tým pádom veľkolepejšie, ako tohtoročný Branaghov digitálny fetiš. Vidieť pravé egyptské vykopávky, pravú loď plaviacu sa po pravom Níle, je predsa len sofistikovanejšie. Aj postavy sú vykreslené v podobe, akú Agatha Christie vymyslela. Žiadne uhladzovanie a politická korektnosť. Proste stará dobrá, nefalšovaná detektívka. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Jedno je isté, a to, že prachatú Linnet Doyle - nenávideli viacerí na ľodi, ktorá sa plavila po rieke Níl, ale kto ju úkladne zavraždil ? Áno, nachádzajú sa tu ľudia, ktorí ju zrovna nemajú príliš v láske, majú s ňou nevyriadené účty, de - facto, sama si o to koleduje, ale to ešte neznamená, že jej teraz priložím revolver k hlave a stlačím spúšť. Páchateľ / lia má / jú smolu, lebo sa práve, belgický detektív, Hercule Poirot, tu objaví, on sa tu nevykryštalizoval, len si chcel oddýchnuť, zrelaxovať, načerpať nové sily, namiesto toho, bude mať plné ruky práce, kde mu bude pomáhať plukovník, ktorý ho zachráni aj pred úštipačnou kobrou, a ďalšími pasažiermi na palube, prekrásnej ľodi, ktorá za nič, prakticky nemôže. Fakt, brilantný film, ktorý ma ihneď nenadchol, trochu som sa obával prílišnej dĺžky, 2 hodiny a 20 minút, sa mi zdalo akosi veľa na detektívku, ale nepociťoval som nudu, od prvej vraždy, naberá fantastické obrátky, vrážd bude pribúdať, ako húb po daždi, ale to ešte nie je všetko, prichádza do úvahy, vynikajúci ZVRAT, ktorý si ma získal. Rozmýšľal som, ako sa veci vlastne majú, a neprišiel som na to, ba, nechal som sa odrbať, až tak mi to nevadí. Nečakal som takúto krasojazdu od režiséra - Guillermina, ktorý ma naštval Sklenenným Peklom, a ani , že Peter Ustinov zo Spartacusa, Stanleyho Kubricka, bude takýto šikovný detektív, vôbec vidieť množstvo výborných hercov, Bette David, David Niven, či Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, je prospešné, perfektné obsadenie, kde sa každý dostane na radu. Kvaitné spracovanie látky, podľa nápadu Agaty Christie. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi začínal číst Agathu Christie, snažil jsem se Hercule Poirotovi vyhýbat, co to jen šlo. Měl jsem tehdy hloupé předsudky kvůli seriálu s Davidem Suchetem, který se mi jednoduše nelíbil. Když jsem později začal číst příběhy tohoto drobného Belgičana, postupně jsem jim přicházel na chuť (seriálu rovněž), až se z něj stal můj nejoblíbenější detektiv ve službách paní Christie. No a Smrt na Nilu patří rozhodně k tomu nejlepšímu z pera autorky. Filmová podoba prošla drobnými úpravami, vyhodila pár nepříliš důležitých postav a zaměřila se jen na to stěžejní. Peter Ustinov se své role zhostil výborně, úloha nebojácného detektiva mu sedla, i když po srovnání musím přeci jen uznat, že David Suchet se pro roli hodí daleko spíš. Hercule Poirota jsem si vždy představoval doslova jako zavalitého skrčka s postavou tučňáka a navoskovanými kníry, čemuž se Ustinov "pouze" přiblížil. Taky mi oproti předloze chybí ve filmu důkladná detektivní práce, zevrubnější vyšetřování jednotlivých podezřelých a zkoumání stop, ale chápu, že tomu, už kvůli udržení snesitelné stopáže, nešlo vyhovět. Takhle jsme tak ochuzeni o Poirotovy brilantní dedukce, kterých se skutečně dočkáme až v závěru. To ovšem nic nemění na tom, že se bezchochyby jedná o velmi kvalitní zpracování, kterému prakticky nic nechybí. Diváci neznalí předlohy si můžou ještě deset bodíků přidat. Za mě 80% ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že Vražda v Orient expresu je od Agathy Christie moje nejoblíbenější dílo. Po včerejšku, ale těsně vede Smrt na Nilu. Peter Ustinov byl stejně vynikající jako původní Albert Finney. Velmi mu konkuroval skvělý David Niven, nesnesitelná Angela Lansbury, psychotická Mia Farrow, vyčůraný George Kennedy, drzá Maggie Smith, které dnes přeji vše nejlepší, či bohatá Lois Chiles mnou známá z Bondovky Moonraker. Režie Johna Guillermina byla vynikající. Scénář perfektně propracovaný, nechyběl typický britský humor ani tvrdé scény. Krásná kamera a výprava. Maestro Nino Rota se opět předvedl jako jeden z nejlepších skladatelů filmové hudby. U mě to nejlepší hodnocení. Nejlepší scény jsou výslechy jednotlivých pasažérů, kobra a rozluštění případu v salonku. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Filmování muselo být zastaveno každý den v poledne, protože teploty v tu dobu dosahovaly až 130°F. 130 °F odpovídá asi 54 °C. (Teres)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama