Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Ale maminko, všecko jde jako na drátku. Zbrojíme plnou parou!“ Čapek napísal dielo s cieľom upozorniť na vojnové štvanie, no ani netušil, ako nadčasovým sa jeho dielo stane aj po stránke lekárskej. Jeho hodnota sa ukazuje najviac práve dnes. Toľko paralel v jednom sa len tak nevidí. Nezbrojí sa plnou parou náhodou aj dnes hneď túto u nášho suseda, kde veľmoci pomaly hrozia svetovou vojnou? A čo súčasná biela nemoc? Máte moc niečo uzdraviť? Okamžite vás označia za šarlatána, ako sa stáva u doktorov s ivermektínom, ktorý ho aplikujú radšej potajme. A ocenenia dostávajú nie tí, čo ľudí liečia, ale tí, ktorí na nich chcú zarobiť. V tomto smere veľmi vítam komentár užívateľa Trevora, ktorý spojil tento film s dnešnou pandémiou vakcinácie, kde už len na tých hádkach jasne vidieť, ako nejde o ľudí, ale o prachy. A čo paralela s tábormi? Nehovoril u nás jeden údajný vedec s mopom na hlave, istý nemenovaný Pavol Č., že ľudí, ktorí sa nechcú zaočkovať, treba deportovať do rozvojových krajín? A čo diktatúra jedného povinného názoru? Nefunguje náhodou rovnako dobre aj dnes? Chcete ísť proti mainstreamu? Prídete o prácu, spoločensky vás znemožnia a skutoční fašisti označia za fašistu vás. Dejiny sa opakujú a ľudstvo sa z nich nikdy nepoučilo, pretože vo svojej pýche si stále myslí: Nám sa to už nestane! Film všetko toto skĺbil do jedného a v roku 2021 by si ho povinne malo pozrieť celé Česko-Slovensko namiesto večerných správ a iných vymývačov mozgu. Lebo aj v súčasnosti rozhoduje dav a zdá sa, že by aj dnes toho doktora Galéna ubil. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Je mi až teskno. Právě to bylo první, co mě napadlo, když jsem dokoukal tohle veledílo. Teskno při pohledu na všechny ty Kotky, Mádly, Písaříky nebo celý herecký obsazení Ordinace v růžový zahradě a pak vidím pětasedmdestát let starej koncert Huga Haase, jehož hereckej výkon se dotýká snad i hvězd. Právě výkon Huga Haase je ozdobou tohohle filmu a jedním z mnoha důvodů, proč jsem takhle starej film s radostí dokoukal. Pro dr. Galéna jsem si hned našel sympatie a hrozně jsem mu fandil. Bavily mě všechny scény, ať už byly v nemocnici, s Maršálem, s pacienty. Obsahově mě to až nečekaně chytilo a jsem moc rád, že jsem tenhle film viděl. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Hugo Haas v roli Dr. Galéna exceluje v alegorickém dramatu podle stejnojmenné knihy Karla Čapka. Bílá nemoc je obávanou nemocí chudých, později se však tento fenomén potře a začne postihovat i bohaté, zkrátka všechny bez rozdílu. Dr. Galén, člověk, který stojí na hranici mezi plněním lékařské povinnosti a povinností zůstat člověkem, který si přeje mír. Nebudu tady spoilerovat těm, kteří o ději nic neví, ale beztak to znáte z literatury. :) ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Že by vůbec první film, mající ústřední motiv pandemie, která zasáhne svět? Předčil tak snad o dobré dvě až tři dekády některé americké hororové tituly, zabývající se destruktivním virovým propuknutím epidemického nebo pandemického charakteru. Film byl ale spíše aktuální protiválečným poselstvím při ohrožování světového míru neukojeným nacistickým Německem. V hlavní roli, stejně jako v režii, exceluje nedostižný Hugo Haas. V porovnání s filmem Krakatit, ač jsem je oba viděl naposledy před mnoha lety, někdy v období střední školy, jsem si tady toho pamatoval určitě ještě méně, a tak se u mě jednalo o příjemný návrat k významnému snímku naší kinematografie, natočenému ihned po vydání knižní předlohy, dnes už legendární Čapkovy stejnojmenné knihy, která nemůže chybět v žádném čtenářském deníku. Ač je film ve své výpovědi snad trochu naivní a některé záporné postavy nepůsobí tak černě a mocensky, jak by se dalo očekávat, stále se jedná o velký film, duchem i zpracováním. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice mám pár drobných výhrad, ale depresivní atmosféra, vynikající záběry kamery připomínající Občana Kanea, střízlivé Haasovo herectví i režie, a pak samozřejmě hlavní téma velice dovedně pojaté, to vše dělá z tohoto filmu výjimečný zážitek. --- Černobílý snímek z roku 1937 vychází z předlohy Karla Čapka, a i když reflektuje nástup Hitlera k moci, je aktuální i dnes. Divadelní hra Karla Čapka Bílá nemoc pracuje se základním principem - i majestátní vojevůdce může onemocnět těžkou chorobou. A co když lék na ni má jediný člověk, který je však humanistou a pacifistou? V době svého uvedení ji samozřejmě diváci reflektovali jinak, než my dnes - s nastupující mocí nacistů viděli ve velkém diktátorovi oprávněně předobraz Hitlera. Jenže podobných moci chtivých nejen diktátorů po naší planetě běhá stále hodně, a i když se to nyní nedotýká přímo našeho státu, má nejen hra, ale i film v režii Hugo Haase, stále co říct. Pro Hugo Haase mělo uvedení filmu neblahé důsledky - jakmile se Němci dostali do naší republiky, ihned film zakázali a sám Haas se ocitl na seznamu hledaných. Musel tedy za dramatických okolností ze země uprchnout, o čemž na sklonku života ostatně také natočil film. V USA pak založil vlastní filmovou společnost, ale úspěchů v ČR již nedosáhl (což se není co divit), aby pak konec života strávil ve Vídni, kde rovněž natočil několik filmů a kde také zemřel. Pohřben je však na židovském hřbitově v Brně. Zvláštní, jaké osudy díky jednomu filmu může nakonec člověk prožít. Po vložení disku do počítače se automaticky spustí DVD-ROM sekce, která obsahuje skeny z dobového tisku ve vysokém rozlišení, a to i s filmografií Hugo Haase (také tou americkou). V samotném menu se nacházejí dva katalogy vydaných DVD, reklama mediálního partnera a informace o vydavatelích. A konečně bonusy nabídnou slovo historika Pavla Jirase (29:44, hodně mluví o Čapkovi a posléze i knize a filmu), rozhovory - Vilém Pruner zavzpomíná na natáčení i herce (3:09) a spisovatel Ivan Klíma popovídá o díle Karla Čapka (24:52). Všechno je ale bez titulků. Následují fotografie (1:42), podrobné filmografie a biografie včetně seznamu použité literatury, seznam ocenění a soudobá dokumentace (2:48). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Po mníchovských udalostiach 1938, kedy bol film okamžite zakázaný, sa podarilo zachrániť negatív, vyviezť ho do zahraničia a vyrobiť francúzsku a anglickú verziu. Po vojne sa pôvodný materiál vrátil späť do Československa a s novými úvodnými titulkami 5. apríla 1946 (v pražskom kine Moskva) a neskôr 22. augusta 1958 (v kine Jalta) bol opäť uvedený do kín. (Raccoon.city)
  • Už dva dni po premiére protestovalo nemecké veľvyslanectvo a žiadalo jeho zákaz, nakoľko sa cítilo poškodené duchom filmu, ale dosiahlo iba to, že postava baróna Krüga bola premenovaná na Kroga (Václav Vydra st.). (Raccoon.city)
  • Film byl natočen 2 měsíce po vydání samotné literární předlohy od Karla Čapka a 2 roky před 2. světovou válkou, díky čemuž měli poté všichni herci problémy s nacisty. (montongery)

Reklama

Reklama