Reklama

Reklama

Aferim!

  • Francie Aferim ! (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Východní Evropa, rok 1835. Dva jezdci projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska. Jsou to četník Costandin a jeho syn. Společně hledají „cikánského otroka", který utekl svému vznešenému pánovi a který je podezřelý z toho, že měl románek s jeho ženou. Zatímco Costandina nevyvede nic z míry a v každé situaci má po ruce veselou průpovídku, jeho syn nahlíží na svět hloubavěji. Na své pouti potkávají lidi různých národností a náboženství: Turky a Rusy, křesťany a židy, Rumuny a Maďary. Každý z nich chová vůči těm ostatním předsudky, které se předávají z generace na generaci. A ani poté, co najdou „otroka" Carfina, není dobrodružstvím zdaleka konec... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Westernový výlet na rumunskou vesnici první poloviny devatenáctého století. Velmi uvěřitelné, velmi své. Tvůrcům se opravdu obdivuhodně podařilo rekonstruovat reálie života na daném místě v dané době (nebo se jim obdivuhodně podařilo vyvolat dojem, že se jim podařilo rekonstruovat tyto reálie - posoudit to neumím, nejsem historik ani rumunolog :D). Humor ve filmu přitom funguje především na tom, že se v něm mluví o věcech způsobem, kterým by to dnes nepřipadalo v úvahu. Zajímavá podívaná, ač lehce zkrátit by se dala. 75 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Radu Jude mě zaujal už Smolným pichem. A přestože to byla velmi svérázná podívaná, která se z mé strany neobešla bez výhrad, rozhodl jsem se zkusit jeho další počin. Aferim! je nejen žánrově úplně jinde. Jde o historickou roadmovie o honu na otroka a snaze dopravit ho k nohám zhrzeného pána. A také líčení tehdejší doby a jejích reálií. O časech, ve kterých původem pevně dané společenské postavení zcela rozhodovalo o osudu člověka. Film působí autenticky a špinavě. Rasismus protagonistů tu však není popuzující, jako spíš pro postavy přirozený a přijímaný s naprostou samozřejmostí. Opravdově působí i dialogy, ačkoliv na rozdíl od jiných komentujících jsem se u nich nijak zvlášť nebavil. Vlastně jako u celého snímku, ve kterém se toho moc neděje. Nenudil jsem se, ale krom věrohodně působících reálií mi toho režisér moc navíc nenabídl, až mě to vzhledem k výše zmíněnému Smolnému pichu překvapilo. Ani koncem ve stylu „a život jde dál“ se o to nepokusil. Lepší průměr, film nezklame, ale ani příliš nenadchne. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Nuž, ako pohľad na život Rómov a Rumunov v Rumunsku v 19. storočí asi veľmi autentické. No ja nie som študentom rumunského jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, takže mňa tento čiernobiely kvázi western od prvej minúty tak ubíjal svojou nezáživnosťou, že skutočne nemôžem vyššie hodnotenie. Ani akokoľvek vtipné, ani dramatické, ani napínavé, navyše zobrazujúce kultúru a zvyky, ktoré mi sú maximálne cudzie. Navyše bez akéhokoľvek príbehu, iba sled scénok zobrazujúcich život v danom období alebo pomalých jázd na koni. Pár záberov krajiny síce fajn, ale úprimne som myslel, že pri tom filme každou minútou asi umriem. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Jeden by nečekal, že v rumunské společnosti 19. století tolik pozná český švejkovství, zaprděnost a iluzi vlastní výjimečnosti, ale oni jsou nakonec lidi všude stejní... Ty dialogy jsou ze zlata. "Ve vsi mého bratrance Židi vychytali z jezera všechny pijavice. A nebohým křesťanům nemá kdo pít krev!" ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Sedm dolin, sedm hor, Bojara zab jako mor. Hned tě chytne za vlasy, zkosím tě jak rákosí... Otec se synem putují krajinou hledajíc cikánskýho otroka. Po cestě zažívají všelijaký situace a potkávají různý lidi, kteří mají různý vyznání a taktéž názory. A je to vskutku zajímavý putování. Za tip děkuji filmovýmu kolegovi darkrobyk. Za mě vyfasuje Aferim! 4hvězdy...To bude náš konec, když se zadek získá na vrch a bude velet píča... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • „Aferim“ je turecké slovo a překládá se jako „bravo“ či „výborně“. (Rollo_Tomasi)
  • Příběh samotný je fiktivní, ale režisér snímku prozradil v rozhovoru pro New York Times (8. září 2015), že vycházel z historických reálií a než začalo natáčení, scénář si přečetlo na dvacet historiků, podle jejichž připomínek připravil závěrečnou verzi. (PhillM.)
  • Producent snímku Ada Solomon souhlasil s tím, že film bude natočen černobíle až po rozsáhlých kamerových zkouškách. Kromě uměleckého prostředku to měl také být hold tvůrců režiséru Johnu Fordovi. (PhillM.)

Reklama

Reklama