Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Přemýšlivé televizní drama, které dokázalo z "poučení se minulostí" (zdravím Mirku Spáčilovou) vytřískat paralely se současností, že je to až nepříjemné. Václav Šašek vzpomenul na své nejlepší kusy a pro Karla Heřmánka je doufám Ordinace jen odrazovým můstkem, fakt má na víc. Téměř ideální dílo pro médium veřejné služby, takhle nějak si představuju, že by historie v ČT měla vypadat. 90%. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Když se po rozpačitých úvodních minutách rozběhlo první soudní přelíčení, už jsem neodtrhla oči od obrazovky a nevěřila tomu, že se jedná pouze o televizní film. Kam se hrabe Renčova vysokorozpočtová komedie (ano, s úplně jinou tematikou, ale musela jsem si trochu rýpnout), tady na vás dýchne atmosféra přelomu století, tady herci skutečně hrají. Heřmánek junior konečně ukazuje, že zdědil ty správné geny, Plesl s Rodenem nemají chybu. Nejsem historik, takže mi docela vyrazily dech i závěrečné dodatkové titulky (Baxa primátorem, pfff). Na českou produkci velmi kvalitní záležitost, které k dokonalosti chybí snad jenom přívětivější stopáž. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// „Vy jste do toho šel z vyššího principu mravního. Pro Baxu je to investice do politické budoucnosti. Jeho budou milovat davy, vás proklejou. On vsadil na lidskou hloupost, vy na spravedlnost. A to byla zásadní chyba, protože jak vidí i slepí, žádná spravedlnost není a blbost vždycky zvítězí.“ Jako televizní film, který není úplně hloupý a osvětluje události, které v dnešní době bylo potřeba osvětlit, to funguje. V čemkoli dalším to selhává a stavění na piedestal si v žádném případě rozhodně nezaslouží. 6/10 a buďme ambicióznější, prosím. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, první díl byl výrazně lepší než druhý. O hilsneriádě jsem kdysi přečetl celou knížku, takže vím, že si tvůrci skutečnost trochu upravili. Karel Heřmánek ml. tu hraje křivě obviněné neviňátko, ale Leopold Hilsner byl ve skutečnosti docela hajzl. Ale chápu, že takto je to pro diváky přijatelnější. Relativně dobrý dojem z prvního dílu už ve druhém zachraňovali pouze herci v čele s Jaroslavem Pleslem. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco na způsob Dobrodružství kriminalistiky, ale tady se ukázalo, že věda a fakta, dokonce i důkazy, jsou záměrně přehlíženy, protože veřejnost to už dávno vyřešila sama. Poté se drama přesouvá do soudní síně, kde jeden z advokátů si na tom chce odstartovat politickou kariéru, což se mu potom i splní a další obhajuje zadarmo, téměř proti všem jen kvůli svému přesvědčení. Dostal jsem napínavý snímek a byl spokojený. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Herec Karel Roden se na roli T. G. Masaryka dlouho připravoval. Po dohodě s uměleckým maskérem Martinem Valešem si nechal růst vousy tak, aby úprava do Masarykovy podoby byla co nejvěrnější. „Společně s cvikrem, účesem a dobovým oblečením byla jeho podoba dokonalá. Jeho vizáž se připravovala vždy asi hodinu. Jeho vousy se pokaždé znovu zastřihovaly, dobarvovaly a poté se napalovaly železem, což byl dobový způsob úpravy vousů," popsal Jakub Fürst, mluvčí České televize. (rakovnik)
  • Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. (rakovnik)
  • Karel Čapek do „Povídek z jedné kapsy“ zařadil příběh inspirovaný Hilsneriádou s názvem „Případ Selvinův“. Jedná se o vyprávění starce Leonarda Undena, který se za mlada zastal podezřelého Selvina odsouzeného za vraždu ženy. Selvin se po osvobození Undenovi přiznal, že ženu skutečně zavraždil a začal ho vydírat. Podle povídky byl natočen film Spravedlnost pro Selvina (1968). (stefji)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama