Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jako historická rekonstrukce. Jinak nudné. 1) Polopatismus a zjednodušování jsou typické znaky scénáře, který vypadá, jako by byl psán na současnou politickou objednávku. 2) Je dobré, že nyní ti, kteří film sledovali, mají představu o tom, co to byla hilsneriáda. Je nyní na nich, aby si šablonovitý popis převedli na skutečnost. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jeden jediný prípad, jeden jediný obvinený, dve skupiny ľudí s rozdielnymi názormi. Celý snímok je vlastne o dokazovaní viny, respektíve neviny jednému jedinému podozrivému. Hľadanie dôkazov, ich predkladanie, vyvracanie, či následná obhajoba na súde. Nebolo to zlé, no je skrátka cítiť, že ide o TV počin, čo JA osobne príliš nemusím .. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Na Tv slušná práca. Odborník na túto tému moc nie som, tak nebudem rozvádzať čo bolo tendenčné a čo nie, poviem to teda takto: Ľudia fanatizovateľní boli, sú a vždy budú. To isté platí o poverách, rasizme, xenofóbii, atď, atď. Jednostranné áno, atmosféra silne nenávistná (z presvedčenia, alebo teda viery, ak chcete), obsadenie Jozefa Cardu cez čiaru, avšak priestor pre pochybnosti film dáva a ako najväčší idiot - cez to všetko - pôsobí Hilsner. Ps: Už som videl všeličo. Ale aby sa niekto ohradzoval proti tomu, že obyvatelia českej dediny 19. storočia boli poverčiví, to je silné kafe aj na mňa. To k tomu jednému, čo sa to tu pokúšal revidovať (smiešny sektársky retard Mariiin) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Povedené historické drama z našeho prostředí, o to silnější, že se zakládá na skutečném případu. Kromě toho, že je film bravurně natočen a potěší hereckými výkony, dokáže zaujmout zejména sílou svého příběhu, jehož výpovědní hodnota je až mrazivá. Po zhlédnutí obou částí musí asi každý, kdo v sobě má zbytek češství, smeknout před Tomášem Garriguem Masarykem a zaláteřit si, že takové osobnosti již v politice nemáme. Respekt však patří také obhájci Leopolda Hilsnera a samotnému obviněnému projev solidarity, byť mrtvému je již málo platná. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavá historická událost jakožto jedna z prvních vlaštovek rozdmýchávajících nenávist vůči židům, která nakonec vyvrcholila... no, (téměř) všichni víme jak. Cením kvalitních dialogů a povětšinou dobrých hereckých výkonů, díky kterým byly veškeré scény ze soudní síně dostatečně napínavé. Výpravou je to spíše komorní, ale chválím dobré kostýmy a make-up. Karel Roden v roli TGM tradičně velmi fajn, stejně jako Jaroslav Plesl v roli obhájce. Ale jinak celkově to zpracování do podoby dvoudílné zbytečně roztahané a místy podivně odlehčené televizní inscenace s docela nudnou statickou kamerou, téměř neviditelnou režií a občas velmi nehodící se hudbou se mi vždycky úplně nepozdávalo. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Plzeň a v obci Pyšely. (dyfur)
  • Hilsneriádu poprvé zfilmoval režisér Franz Köhler v roce 1919. Jednalo se o celovečerní film Der Fall Hilsner - Případ Hilsner, v hlavní roli se zde objevil sám Hilsner. (MTHRFCKR)
  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama