Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tak už to vypadá, že mladí filmaři taky chtějí točit něco jiného než nekonečné příběhy o tom, jak se tady máme všichni blbě (škoda, že to nechtějí taky ti starší, co drží filmový průmysl v rukou). Což je nejlepší filmová zpráva za poslední roky. Lesapán na mě působí jako manifest. Že to totiž s žánrovými filmy u nás jde. A jde to velmi dobře. Taková osamocená vlaštovka, za kterou se člověk dívá a doufá, že už brzo přiletí celé hejno. Mě se to moc líbilo a budu doufat, že ta nominace na českého kocoura znamená aspoň tolik, že se o filmu bude mluvit a že se tím možná inspirují i další. Potlesk. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Lesapán aneb proč jste film nevěnovali Karlu Hynkovi? No dobrá, tak teda Erbenovi. Předně oceňuji krásnou chmurnou poezii velmi dobře a mrazivě přednesenou malou Vlaďkou. Marka Pospíchala žeru už delší dobu, takže se divím, že ještě není snědený. Atmosféra lesa je vylíčena bravurní kamerou - les sám o sobě je tajuplné místo a my, co v podstatě žijeme v lesích, to víme stejně dobře jako zdejší hajný. Škoda, že takové potvůrky v lese skutečně nežijí, protože lidské svině, co v lese odhazují bordel (o pytlácích nemluvě), by zasloužily pořádně přes hubu hejkalí packou. Mínusem pro mě je neoriginalita masky, až příliš inspirovaná. Komu se ihned nevybavil labyrint jistého Fauna? A bylo úplně nutné strážce lesa ukázat? Nejsou mnohdy náznaky víc než slizký chrup přes celou šířku obrazu? Předání řemesla ale bylo labužnické. Tleskám a připojuji nesmělý šťouchanec režisérovi, aby zpracoval podobným stylem nějaký celovečerák. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se český horor začal ubírat tak kvalitním směrem jako tento experimentální studentský film, fandil bych mu všemi deseti a neohrnoval nad ním nos. Je to vesměs také způsobeno tím, že mně osobně tento žánr do české kinematografie nesedí, děsivých legend a mýtů máme ale požehnaně a je třeba si je připomínat, nejlépe tou obrazovou formou. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Skvostná žánrovka, dokonalá svým zpracováním, ať už technickým nebo dramaturgickým. Horror, který není vůbec k smíchu, a to je sakra výkon v české tvorbě. O to větší poklona tomu, že jde stále o studentský film. Příběh nijak extra nenadchne, ale o to v horroru nikdy moc nešlo. Protože atmosféra je tu vybudovaná pekelně dobře. A bezchybné masky a kostýmy v mých očích přidávají finální hvězdu navíc. Takhle dobrý český studentský film jsem hodně dlouho neviděl. A kdyby i tradiční český divák chodil na takové filmy do kin, to by se konečně naše kinematografie mohla o kousek zvednout ze dna. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Dobrá maska. Slovanský folklor mam taky rád, ale dějově mi to přišlo příliš plytké. Příběhový oblouk i dialogy mezi postavami mi neumožnili zainteresovat se do dění. Bylo mi úplně jedno, jak to dopadne, kdo přežije, kdo umře. Vlastně jsem se spíš nudil, ač to jsem na to koukal ze zvědavosti a ještě k tomu zhulenej. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Tvůrci sháněli část peněz na natáčení přes crowdfunding. Úspěšná kampaň a podpora fanoušků vydělala filmu 130 % požadované částky. (Savel)
  • Výroba celotělové masky s animatronickou mimikou trvala přes měsíc. V hlavní roli se představil spolutvůrce masky Josef Rarach. Aplikace masky před každým natáčením trvala 2 a půl hodiny, odličování přes hodinu. Maska byla limitovaná pohybem a kvůli tropickým horkům v ní bylo nesnesitelně. Rarach musel být v každé pauze převezen do chladu. Kromě toho v ní téměř 10 hodin nemohl jíst ani si dojít na toaletu. Natáčení zdržovalo i neustálé vybíjení baterek animatroniky nebo její poruchy při deštivých nocích. (Savel)

Reklama

Reklama