Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Viděno na horrorcon. Na české poměry absolutní špička ze všech českých děl a jde vidět, že když se člověk snaží, jde to! Budovaná atmosféra, kamera a střihy a maska monstra byly perfektní, až si člověk říká, jestli to je fakt česká tvorba. Za mě velký palec nahoru a povinnost pro každého hororového nadšence, tenhle režisér by mohl udělat celovečerák, protože s jeho talentem by mu to vyšlo. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl novější Domovoj stoprocentně intenzivnějším zážitkem. Myslím, že Lesapánu škodí asi stopáž a vycpávkové scény. Bohatě by stačila klidně o pět minut kratší a nedopřát divákovi tolik pohledu na ochránce lesa, jehož častá přítomnost trochu ubírala na dojmu. Vizuálně naprosto super a už od začátku jsem v tom cítila nádech Kytice, ale méně je někdy více. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Lesapán aneb proč jste film nevěnovali Karlu Hynkovi? No dobrá, tak teda Erbenovi. Předně oceňuji krásnou chmurnou poezii velmi dobře a mrazivě přednesenou malou Vlaďkou. Marka Pospíchala žeru už delší dobu, takže se divím, že ještě není snědený. Atmosféra lesa je vylíčena bravurní kamerou - les sám o sobě je tajuplné místo a my, co v podstatě žijeme v lesích, to víme stejně dobře jako zdejší hajný. Škoda, že takové potvůrky v lese skutečně nežijí, protože lidské svině, co v lese odhazují bordel (o pytlácích nemluvě), by zasloužily pořádně přes hubu hejkalí packou. Mínusem pro mě je neoriginalita masky, až příliš inspirovaná. Komu se ihned nevybavil labyrint jistého Fauna? A bylo úplně nutné strážce lesa ukázat? Nejsou mnohdy náznaky víc než slizký chrup přes celou šířku obrazu? Předání řemesla ale bylo labužnické. Tleskám a připojuji nesmělý šťouchanec režisérovi, aby zpracoval podobným stylem nějaký celovečerák. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Velice dobré! Líbí se mi, že režisér snoubil typicky české prvky (krásná příroda, jistá poetika) a formální stránku na téměř světové úrovni. A houby téměř! Masky mi připomněly genialitu del Tora (možná trochu přeháním, ale i tak mi "Lesapán" mexického mistra evokoval), kamera, zvuk, to všechno prokazuje vysokou kvalitu, za kterou by se nestyděl kdejaký světový tvůrce, zvlášť vzhledem k formě a rozsahu. Je vidět, že má Soukup současné i klasické hororové postupy celkem v malíku, atmosféru totiž nastolil působivě a nezbývá mi než fandit tomuto talentovanému tvůrci, který si už teď buduje velice slušné renomé. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)
  • Tvůrci konzultovali scénář s profesionálními myslivci, aby se ve filmu nedopustili žádné chyby v myslivecké profesi, například že myslivci nosí pušku vždy na levém rameni s hlavní namířenou k nebi. Navíc scenárista a kameraman filmu jsou z mysliveckých rodin. (Savel)
  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)

Reklama

Reklama