Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to sice podle exnerovky, ale hlavní policista se jmenuje jinak a dokonce má rodinu! Celý film trpí určitou nevyrovnaností - hodně motivů je jen nakousnuto a nerozvedeno, dokonce jim chybí nějaké zakončení v rámci příběhu: rodinný život kapitána a vztah s jeho manželkou (i když ten koňáček od chápajícího barmana je skvělá scéna, kterou pochopí jen delší dobu ženatí chlapi), jen nakousnuté je kamarádství manžela zavražděné a jeho kamaráda, chybí, jestli byl nějak potrestán spící vrátný, postava rusovlasé redaktorky s kytkami v podání Aleny Procházkové se rovněž zcela ztratí na konci příběhu, postava Jiřího Zahajského se jen sem tam mihne a vůbec netuším, co u té policie má na starosti, protože na vyšetřování se evidentně podílejí jen Vlach a Drbohlav... Je zde pár dobrých hlášek a dobrých scén - ta, kdy kapitán Marha zjistí, že by se nemusel pořád tvářit tak vážně a sem tam se usmát; hláška "tak vy jste fakt tajnej!"; parodie na maigertovky, kdy je jasné, že přes dýmku by vyšetřovateli nikdo nerozuměl; vynikající skoro hororová scéna v noční redakci, kdy kapitán Marha bloudí sám temnými chodbami a my cítíme, že přijde něco zlého - to je asi nechtěný vrchol filmu. Jinak jsem nějak nepochopil všechny souvislosti případu, kdy mi přišlo, že některé věci se daly řešit jinak a ne vše mi logicky sedělo a do sebe zapadlo (například závěrečné "doznání" vraha by bylo pro šikovného právníka lehce vyvratitelné). Docela mne pobavilo, že Exnerovým pucflekem bude Vlach i v Dialozích pro klarinet, cimbál a bicí. ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Průměrná česká detektivka. Pozitivem je snad onen pojem času častokrát reálně na vteřiny ve filmu ubíhající a některé postavy (O. Vlach, roztržitý vrátný). Záporů bychom našli mnoho, od načrtnutého, ale nic neříkajícího rodinného zázemí hlavního vyšetřovatele až po dost trapně vypadající změnu hlasu v telefonu. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka s takovou poněkud vykonstruovanou zápletkou o využití tiskové agentury pro účely organizace ilegálních výjezdů vědeckých pracovníků na západ. Mám rád Františka Němce, který si zde zahrál hlavní roli vrchního vyšetřovatele. Herecké obsazení je celkově atraktivní, i když třeba Luděk Munzar v roli záporáka působí dost toporně. Velmi výrazná (možná až poněkud přepjatá) je dramatická filmová hudba. Nějak mi k té celkové zápletce moc nesedla. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na úvod se zamysleme nad tím, co mají společného vyšetřovatel Oldřich Vlach a Sherlock Holmes. Lulku ano, dedukci rozhodně ne.. Autoři nám rafinovaně nahodí udičku, že za vraždou nebohé ženy stojí Eda Cupák. Hovoří zapáleně o emigraci, nemá rád zákazy, potkává zahraniční delegace, zkrátka ideální kádrový profil vraha, ale ouha, on za tím nakonec někdo jiný s úplně stejným kádrovým profilem! Druhý detektiv Franta Němec to zahalen v dýmu rozlouskne za necelých 48 hodin a přitom trpce lituje, že to trochu nenatáhnul, aby ještě nemusel domů za tou svou vzteklou fúrií.. Za pár hodin si budu pamatovat pouze nekonvenční hudební aranžmá a obraz klauna Krustyho kdykoliv promluvil Jiří Bruder.. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděl po letech a 1 přidávám za tu hudbu ukradenou z Profíků a Francouzské spojky. Režiser Hanibal byl rutinér a řemeslník , žádné zázraky se od něj čekat nedaly , ale tohle jakýsi punc pokleslé zábavy  mělo , prostě 1 z tehdejších pokusů o kriminálku . A pplk. Žitný ehm kpt. Martha mi tady taky úplně neštval. Ideologická stránka z toho teda smrdí víc jak dost , ale kdo by taky co chtěl v roce 79. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • V úvodu filmu jede Volha řízená Karlíčkem (Jiří Zahajský) po estakádě z Vysočan na Prosek. V té době měla svítící zábradlí. (jis)
  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno