Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (310)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Cesta za pomstou, jakou jsem dosud nezažil. Výborně vygradované drama, které má silnou oporu ve výborném Plummerovi a také ve scénáři, který je propracovaný a vše ve správný okamžik převrátí, což s ne vždy povede. Samozřejmě to má též své chyby, jako třeba ,,důchodcovské tempo", které po čase uspávalo, ale zase na druhou stranu má svoje kouzlo. A k tomu kouzlu často pomáhala povedená hudba. Film Vás donutí přemýšlet o nacistickém vymývání mozků a proto tento film vřele doporučuji....80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wiesenthalovo centrum eviduje čtyřikrát jméno Rudy Kurlander a pod jedním z nich se skrývá nacistický zločinec. Devadesátiletý důchodce trpící demencí a občasnou amnézií se po smrti své ženy vydává najít toho pravého a pomstít svou rodinu, která zahynula v Osvětimi. Egoyan měl tentokrát dvakrát šťastnou ruku a to jak výběrem tématu, při kterém zkombinoval jakousi road movie s motivy pomsty a koncentračních táborů, tak s volbou herce, protože Christopher Plummer byl naprosto fenomenální. Překvapivý závěr pak korunoval celkový výborný dojem. 85% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Komorný thriller ktorý spočiatku svojim pomalým tempom nijak mimoriadne neohúri, no postupne si Vás natoľko omotá okolo prstu, až sa prestanete brániť. No a keď to budete najmenej čakať, pichne vám v podobe rozuzlenia takú dýku do chrbta, že nebudete stačiť poháre na krv nosiť. Nechám si to uležať v hlave a možno aj navýšim. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Vzpomeň si, kde jsi nechal zuby ? Néé, vzpomeň si kde jsi nechal prášky, na tlak ? Ehmm to taky ne, vzpomeň si.......vzpomeň si na jméno toho nácka, který ti zavraždil tvoji rodinu, to je ono !!! A taky se Zev vydává na dost netradiční cestu, kde na jejím konci se hodlá pomstít tomu náckovi. Cesta to nebude lehká jelikož Zev má pokročilou demenci a to je strašná nemoc, místy dojemné a smutné, v polovině a ke konci napínavé. Nutno uznat že tvůrci s nebrali servítky, takže kromě těch pár mrtvých, tak sou tam i nacistické symboly a odkazy na hrůzy té války. Christopher Plummer logicky podává bezchybný výkon hodný Oscara. Nicméně film i ukazuje čeho všeho je demence schopna a taky to že děti šoupnou svoje rodiče do starobince, jednou za měsíc je navštíví a ošetřovatelé ať se starají, což je docela hnusný, jelikož rodiče by měli zůstat doma a zbytek života dožít v kruhu rodiny. Tak jako tak perfektní film, který si zaslouží plný počet, tady nejde ani dát méně. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Všichni zúčastnění geronti hrají, jako by byli v nejlepších letech. Zjišťuji, že trpím nějakou zvláštní slabostí k filmům, kde se starší pán rozhodne odněkud zdrhnout a na stará kolena se vzít osud do vlastních rukou. Taktéž mám pocit, že se v poslední době roztrhl pytel s filmy zaobírajícími se tímto tématem. Nicméně, to je zřejmě jediná podobnost tohoto snímku s ostatními. Zbytek je vcelku originální. Když se pokusím zalovit v paměti, tak jsem snad neviděl snímek, ve kterém byla člověku stařecká demence ku prospěchu. Někdy se ale opravdu může velmi hodit zapomenout na hříchy minulosti. Režisér pro diváky vystavěl vskutku luxusní příběh o honbě za pomstou s naprosto luxusním závěrečným rozuzlením, ze kterého mi nefalšovaně spadla čelist. Počátek filmu byl lehce rozpačitý. Jakmile se ovšem člověk do děje ponoří, tak jej již snímeček nepustí. Několikrát dokonce spolusledovatelka orgasmicky vykřikla nadšením. Vynikající záležitost. Viděno v rámci Společné výzvy s Lucinkou. Film nám vybrala uživatelka eLeR. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (15)

  • Když ve filmu hraje Zev Gutman na klavír, slyšíme skutečně hrát představitele hlavní role Chritophera Plummera. V domově důchodců, kde navštívil Kurlandera č. 2 si zahrál  "Andante z opusu 25 klavírního koncertu č.1 G moll" od Mendelssohna a v domě Kurlandera č.4 úryvek z "Isoldiny smrti z lásky" z Wágnerova "Tristana a Isoldy". (Klot)

Reklama

Reklama