Reklama

Reklama

The Disaster Artist: Úžasný propadák

  • Česko Úžasný propadák (více)
Trailer 1

Film Disaster Artist se točí kolem vzniku kultovního propadáku Pokoj v režii Tommyho Wiseaua ("Nejlepší propadák všech dob"). Režisér a herec James Franco (Zlatý glóbus(R) pro nejlepšího herce, 2018) v něm proměnil skutečný příběh ambiciózního hollywoodského outsidera Tommyho Wiseaua - umělce proslulého upřímným zápalem a diskutabilními metodami – v oslavu přátelství, uměleckého vyjádření a snů splněných navzdory nepřekonatelným překážkám. (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (298)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Franco si vybral jedinečný příběh jedný woodovsky zábavně špatný kultovky, dobře to pojal (spíš jako poctu než vyložený výsměch), natočil, mistrně zahrál i zpromoval a ještě tím tak znásobil slávu jednoho z dvorních hollywoodských exotů - "all american" Drákuly Tommyho Wiseaua. Nedokážu říct, jestli je lepší vidět dřív originál, tohle, nebo radši jenom tohle, každopádně THE ROOM je teprve tímto definitivně věčný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ovládl festival v San Sebastiánu, získal hereckého Glóba, jenže tohle věrné ohlédnutí za vznikem vysmívaného projektu výstředního neumětela Tommyho Wiseaua, který dostal nálepku současného Eda Wooda, mě úplně neoslovilo. Absurdita Wiseaua a jeho filmu má samozřejmě velký potenciál, my jdeme nicméně poměrně očekávaně od setkání dvou mužů na divadelních prknech, přes snahu prosadit se v Hollywoodu, vlastní natáčení až k tragické premiéře. Není to o posměšném blbnutí, jde o upřímnou poctu, třeskutou satiru na Hollywood a portrét dvou nerozlučných přátel s vnitřními démony, kteří se neopustili ani v nejtěžších chvílích. Výborným tahem bylo obsadit do role neúspěšného naivního herce Francova bratra Davea, takže o uvěřitelnou chemii je postaráno. Skvělou komedií bych to rozhodně nenazýval, naneštěstí i těch dramatických scén je málo, místy je to hodně sterilní až nudné, z některých pasáží se úplně vytratila dynamika a jakákoliv přidaná hodnota. James Franco stejně jako ve 127 hodinách dokazuje, že náročnější party zvládne. Osvojil si křečovitou řeč těla, ospalý výraz, akcent. Naopak řada vedlejších postav vyznívá až zbytečně. Silné tři hvězdy, čtyři ale nedám. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ať už si uděláte jakýkoliv názor na to, kdo je Tommy Wiseau - jestli optimistický vizionář, tragický snílek, či naprostá nula, které se pouze dostalo přehnané pozornosti, ani v nejmenším na tom nezáleží. Tady totiž velí James Franco. A je bezesporu ve své nejlepší formě. The Disaster Artist kupodivu funguje ve všech směrech. Zejména obsazení je trefné, herecké výkony autentické, a co víc - každých pár minut zábavné cameo (to nejlepší přijde až po závěrečných titulcích, takže rozhodně nevypínejte předčasně). Samozřejmě si druhou polovinu snímku užijete víc, pokud jste aspoň minimálně obeznámeni s The Room. Během sledování jsem měl pocit, že si natáčení filmu tvůrci zkrátka velmi dobře užili a zároveň že udělali nejvíc pro to, aby si to divák užil s nimi. A to mi ke spokojenosti stačí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Není to moc vtipné. Aspoň pro mě,, protože humor těžící z trapnosti snáším jen těžce a tady ho bylo požehnaně. Snímek je až maniakálně přesný. Jak do detailů napodobovali scény z The Room ještě dokládá děleným plátnem, kdy srovnává originální záběry s předělávkou. Filmaři šli do takových detailů, jako byly třeba stejné šperky hereček. K čemu vlastně takový film, který jen popisuje a nic nenabízí? Motiv podivného přátelství mezi plytkým hezounem Gregem a egomaniackým Tommym mě moc neoslovil. Nebylo to přátelství, ale závislost. Tommy získal obdivovatele, Greg podporovatele. Už z původního The Room vysvítá, že Tommy je nejenom magor, ale i otřesně odporná postava, dětinská, hloupá, sobecká a přitom krutá. A tenhle snímek to akorát potvrdil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

James Franco je z té Hollywoodské partičky takový nejčinnější a nejtvořivější. Kromě komedií často dokáže zaujmout i vážnějšími tématy a Disaster Artist je v podobně vážném duchu, i když je vlastně naprosto absurdní záležitostí. Líbí se mi ale, jak se toho chopil. Hlavní postavu ztvárnil tak, že by si zasloužil minimálně nominaci na Oskara. Dokonce i při natáčení je brán detail na každou scénu filmu, který je v tomto filmu natáčen. Ono nenatáčíte každý den film o tom, jak se natáčí film. Takže film navíc nabízí i řadu scén, které ukazují, jak se takový film, i když brak, vlastně natáčí. Určitě filmový počin, který si zaslouží pozornost a určitě bude lepší, když se podívám i na originál. Takový filmový příběh může vymyslet jenom život sám. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (14)

  • Film si vyslúžil "standing ovation" po premiére na filmovom festivale SXSW v marci 2017. (belinko)
  • V snímke Pokoj (2003) postava Petra (psychiater v okuliaroch, ktorý spadne pri futbalovej scéne) náhle zmizne. Namiesto nej sa objaví nová postava s názvom Steven, ktorá nie je nijak bližšie opísaná a používa repliky, ktoré sa hodia k postave Petra. Film Disaster Artist túto zmenu nijak nespomína a postava Petra sa v ňom naďalej prezentuje ako jeden herec. (belinko)

Související novinky

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama