Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 6
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele futislav k tomuto seriálu (6)

Zaklínač (2019) 

Jako člověk, který přečetl všechny knihy o Zaklínači (včetně celé ságy) jsem rozladěn americkým pojetím evropského středověku. To, že má prostředí zaklínače vyznít jako středověk je patrné i z jiných Sapkowského knih - Boží bojovníci, Lux perpetua, Narenturm, které se v reálném středověku odehrávají. To, že mají všichni čisté šaty, zdravé zuby, umyté vlasy a nalíčené oči působí dost rušivě třeba ve srovnání s filmem Návštěvníci s Jeanem Reno. Další ranou pro mě bylo obsazení role královny dryád (kam by se velmi hodila například Cate Blanchett) někým, kdo připomíná Serenu Williamsovou. Pro každého, kdo nečetl knižní předlohu, je poněkud obtížné orientovat se v ději, který je navíc ochuzen o některé klíčové momenty z knihy, takže se občas ztratí i čtenář předlohy. Obsazení Yennefer , která je podle předlohy uhrančivě krásná, herečkou My Anna Burning bylo také šlápnutí vedle, jelikož i po proměně ze všeho nejvíce připomíná prodavačku ryb z předměstí Bagdádu. Trpaslíci se prostě nepovedli vůbec a čarodějka, která se v bitvě místo vrhání strašlivých zaklínadel ohání mečem, tomu také nepřidává. Magie, která povznáší Sapkowského předlohu na level knihy, která se čte jedním dechem, tam skoro chybí. Tři hvězdy dávám za efekty a kameru. ()

Série 2 (2021) (S02) 

Jedna hvězda za efekty. Z temné středověké fantasy se stala bezduchá americká slátanina. Když pominu to, že se autoři téměř přestali držet knižní předlohy a zaplevelili děj z prstu vycucanými scénami, pak dialogy jsou na úrovni Ordinace v růžové zahradě, speciálně ochuzené o logiku a napětí. Z deseti herců jsou čtyři černoši, Arabové nebo Číňani. Hodně scén se odehrává jakoby v zimě. Ale i méně pozornému divákovi neunikne, že se v mrazivém počasí nikomu nekouří od pusy, polystyrenový sníh ne a ne držet na botách a na oblečení netaje. Vyrobit z tak nadějné předlohy takovou sračku, to chce opravdu talent. ()

Série 3 (2023) (S03) 

Po pátém a šestém díle to vypadalo, že se tahle série přeci jen povede. Bohužel si autoři řekli, že se konečně začnou držet předlohy  a k tomuto účelu vybrali tu část příběhu, která patří i v knize k nejnudnějším a nejrozvláčnějším. Takže divák trpí více, než Ciri na poušti a zběsile mačká FF. Čarodějky, které si vždy potrpěly na dokonalý vzhled a magií vylepšené proporce zde ve většině případů hrají snadno zaměnitelné Emy, případně silně obézní černošky. Yen stále vypadá jako ušmudlaná prodavačka ryb z předměstí Bagdádu. O černých dryádách pomlčím, jelikož k nim jde prostředí pralesa jaksi přirozeně, takže ani moc nevadí. Geralt s prstem v nose přihlíží, jak se Ciri pouští do křížku s dvoumetrovým rytířem v plátové zbroji a pak si ani nevezme elixír proti nebezpečnému Vilgefortzovi. Nebudu to protahovat, zase to je tak na dvě a půl hvězdy. ()

Shaerrawedd (2023) (S03E01) 

Chaotický příběh s množstvím dějových linek, kde autoři zřejmě předpokládali, že je průměrný divák schopen sledovat a po několika sériích zkombinovat několik dějů, desítky postav a udržet si přehled. Je to velmi obtížné i pro diváka, který předlohu několikrát četl. Tím spíše, že seriál si s věrností předloze hlavu neláme. Technických chyb je zde také dost. Mečem kroužkovou zbroj neproseknete (kvůli ochraně před sečným zraněním se dělala), když bojujete se čtyřmi protivníky a jednoho si pustíte za sebe, většinou dopadnete špatně, představa, že na hradech hořely desítky drahých svící (byť ve fantasy) je obecně rozšířená, ale nesmyslná kvůli ceně svící, které se nepálily zbůhdarma na chodbách. Iritující jsou černí elfové, svalnaté trpaslíky hrají osoby postižené nanismem - tedy křivonozí a krátkorucí hrdinové, kterých by se lekla i Sněhurka a tak dál. ()

Každý po svém (2023) (S03E02) 

Další díl stvořený zřejmě nějakým uspávačem hadů, opět nepřehledný děj s množstvím dialogů, které spíše matou a nudí, než že by přispěly k projasnění situace. Opět černí elfové, kteří jsou v předloze vysocí lidé s ušlechtilými tvářemi a bledou pletí. Tady jsou vytvořeni připlácnutím špičatých uší na sbírku postav z okolí Hlavního nádraží. Proč má příšerka hlavy vrostlé do skály a proč je v kokonu Ciri, mi prostě zůstalo utajeno. ()

Zase spolu (2023) (S03E03) 

Opět dvorské a čarodějnické pletichy a do toho úlitba LGBTQ zvrácené menšině. Když vidím, jak se dva vousáči líbají, dělá se mi fyzicky nevolno. Viverna i Žravucha ušly, ale zbytek je jakýsi rozplizle povídací. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama