Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hodnocení bez ohledu na oceněné. Ceny mi naopak udělaly mnohdy dost radost. Ovšem ceremoniál jako takový byl hodně smutný. Hlavní moderátor esence nevtipného trapna. Neustálá protivná agitka, při které jsem se chtě nechtě musel neustále zabývat otázkou rasy a rozdělení lidstva, i když by mě to vlastně v tu chvíli vůbec nemělo zajímat a řešit film. Tohle je uměle budovaný rasismus, jako kdyby se v tom prostě strašně rádi rochnili. Jen tři nominované písně z pěti zazněly, asi aby byl čas na super anketu v Comptonu. Jediný světlý bod, mimo soutěž, pro mě bylo vystoupení Louise C.K. a s přimhouřením očí Aliho G. Ještě, že tam byl ten Ennio a dojemné objetí s Johnem Williamsem. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhorších show co pamatuji, Chris Rock by měl mít doživotní zákaz moderování podobných akcí. Neuvěřitelně trapné neustálé připomíná a narážení na nedocenění černošských herců dokázalo z celého večera udělat jednu velkou frašku, která skoro zastínila dvě velká vítězství DiCapria a Morriconeho. 30 % ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Děsí mě představa, že bych měl někdy v budoucnu vidět nominované art sračky: Dost špindírů, Steve Blowjobs, Sázka na prostatu, Rum, Bukkakeslint aj. Večer ve znamení ukřivděných černochů, ubreptaného Chrise Rocka, Fuky překládajícího jak o život a Michailidise, kterému by se po jeho nehynoucích superlativech na každou nominovanou pičovinu patrně líbilo i zfilmované hovno. Bylo to dlouhé, byl to maraton a důstojná oslava filmu. 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Děkuji České televizi, že mi umožnila sledovat nejprestižnější meeting hollywoodské smetánky živě, z pohodlí vlastního gauče s naším slintajícím rozmazleným kocourem věčně pod nosem. Nemám zkušenost s předchozími ročníky, ale já se cítil v té hvězdné společnosti zkrátka až moc příjemně na to, abych se nechal otrávit jednorozměrným humorem žvanila Chrise Rocka, lajdáckým českým komentářem, desítkami reklam nebo samotným rozdělením zlatých plešounů, které je jako tradičně diskutabilní.... Na jednu stranu mě potěšilo tolik sošek pro Mad Maxe, takhle autorsky osobitý velkofilm většinou spíše prodělává, a podle mého očekávání byli oceněni Emmanuel Lubezki, Ennio Morricone (zřejmě nejdojemnější letošní Oscar), Leonardo DiCaprio (po těch stovkách vtipů na jeho adresu se mi ale bude stýskat) i Brie Larson. Moc jsem nepochopil speciální efekty pro Ex Machina, ale okey, největší botu si akademie ušila zvolením Marka Rylance nejlepším vedlejším hercem - nic proti němu, je to hodně velký sympaťák a skvělý herec, ale ze všech pěti nominovaných měl on ve svém filmu nejméně prostoru a předvedl emocionálně jednotvárný výkon, jeho výhra je výsměchem pedantskému Ruffalovi i jednoduše geniálnímu Hardymu a krutou ranou pod pás srdečnému Rockymu, který si tu blyštivou cetku na důchod už bezpochyby za všechny předchozí zásluhy zasloužil. A nejlepší film.... Spotlight se mi moc líbil, jedná se zřejmě o nejzajímavěji napsanou a nejzkušeněji zrežírovanou žánrovku za dlouhá léta, ale rozladil mě ten náhlý obrat ke konvencím a jistotě - po úvodní dominanci Maxe a Iňárritově triumfu jsem čekal zasloužený souboj zmrzlého Hardyho se spáleným Hardym i v nejdůležitější kategorii, ale akademie opět po americku zvolila snímek sice nesporně kvalitní, ale přece víceméně řadový, s nulovým potenciálem stát se kultovní klasikou, kterou jsou dva výše zmíněné tituly již dnes, a to já zkrátka nechápu... Na závěr snad jen vyhodnocení mé pozorné sledovací ankety, podle níž to nejvíce slušelo božské trojici Rachel McAdams, Reese Witherspoon a Charlize Theron, s nimiž bych si na áftr party opravdu rád cmrndnul deset dvanáctek a můj osvědčený maturákový taneček. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poprvé v historii Oscarů mně záleželo na tom kdo vyhraje, alespoň v některých kategoriích, protože jsem si ve Fortuně vsadil a nutno říci, že to bylo příjemné zpestření, zejména když jsem neprodělal. Samotný vyhlášení bylo jedno z nejméně vydařených co jsem viděl. Chris Rock potvrdil, že je megadebil, od začátku se chopil tématu černošského útisku a vydržel s ním opruzovat až do konce. Díky tomu bylo jasné, že atmosféra bude rozpočitá a polehkosti, humoru a uvolněnosti z minulých let ani stopa. Sušenky byly zkopírovaný z dřívejška, kdy se vybíralo na pizzu. S předávajících radši nikdo nic neříkal, děkovný řeči až na tu Leovu taky o hovnu. Tradičně nepřipravené duo Baldýnský - Michaiilidis mě už ani nepřekvapilo, bylo by fajn místo subjektivních názorů se na ten přenos trošku připravit a ne v přímáči přepočítavat, kolik má Rocky vlastně dílů, ale beztak to budou komentovat i příští rok, prachy dostanou, smlouvu taky, tak proč něco dělat jako profík, že ? Pár náznaků profi práce tam bylo, třeba zmínka o Tatře v Mad Maxovi, jenže bohužel subjektivní plky převažovaly a panové Baldýnský a Michailidis tak nepovažovali za nutné říct - připomenout, třeba pro čechy dobře znějící info, že oceněný Ennio dělal svou oscarovou hudbu v Čechách. To příjemnější z večera byl pohled na herečky, zejména Rachel a Reese, vzpomínka na pana Ondříčka, Lady Gaga a Stars Wars. Tak zase za rok, pokud teda nebude vadit že Oscar je plešatej a diskriminuje vlasatý. p.s. jestli zmínili tu hudbu jak píše kolegyně ellysea tak se omlouvám, ale trvám na to, že takhle amaterský český doprod už by měl jednou pro vždy skončit a ne naopak, pánové už mají praxi z HBO kde taky sklízeli kritiku. Abych byl opět konkrétní když si vybavím, kolik se toho dovím za 90 minut při komentování Míry Bosáka či Roberta Záruby možná jiná oblast, ale příprava a profesionální přístup je evidentní, na rozdíl od zdejsích pánů a jejich blábolů ala 4.cenová skupina. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)
  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)

Reklama

Reklama