Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle film je hodně podceňovaný, některé scény jsou perfektní, ale jiné mi připadají zbytečné (například když Menzel uvízne v šestistovce přitlačován dvěma náklaďáky, to jsem fakt nepochopil). Navíc to auto..., to auto..., dodnes se ho snažím nějak získat nebo nějak napodobit. Protože to je samý tuning, tuning, ale aby někdo vymyslel tohle, to ne. Naštěstí lze tuto škodověnku vidět v muzeu Škoda v Mladé Boleslavi, má sice jiná zadní světla, ale je to ono. Hodně se mi taky líbí postava RNDr. Kaplana a dr. Marka. Jako první český horor je to slušný počin. ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Politika do hororů a pohádek NEPATŘÍ. Začátek vypadá velice slušně (titulky i s hudbou nemají chybu), ovšem to celé jde po dobu filmu strmě dolů. A od druhé návštěvy na pitevně jsem měl pocit, že si asi Juraj Herz šlehnul dost silný matroš. No co se týče hereckých výkonů tak, až na prkenného Menzela jsou vcelku v normálu, v kladném směru vyčníval jedině pošukaný Jan Schmid. Škoda, námět byl slušný, dneska bez cenzury a s větším rozpočtem by to vypadalo jinak. ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Znehodnotit znamenitou Nesvadbovu povídku Upír LTD se do jisté míry podařilo již samotnému jejímu autorovi v povídce Upír po dvaceti letech. Pro filmové účely bylo toto téma ještě víc rozmělněno, a když pak následně nakynulo do podoby scénáře, bylo neštěstí hotové. Specialitou tohoto filmu je mizerný střih, scény na sebe příliš nenavazují. Nevím jestli za to může tehdejší cenzura, ale všechno bych na ni nesváděl. Dnes se u nás točí ještě mnohem amatérštějští ptákoviny, a kdo za to může? Také nějaká cenzura? Menzel se pro hlavní roli silně nehodil a jeho herecké schopnosti hodnotím jako spíše nevelké. Veškrnová se mi nelíbila ani tehdy, a dnes, kdy si ji nedokážu odmyslet od role, kterou v českém veřejném životě sehrála po boku Vency Flašky, mi i v těch starších filmech nějak vadí. Na rozdíl od ní vysloveně potěšila tehdy ještě krásně mladá a úžasně charismatická Jana Břežková. Škoda, že Petr Čepek si v tomto filmu střihnul pouze vedlejší roli. To byl herec, který – kdyby mu k tomu byl poskytnutý prostor – by svým talentem dokázal zachránit snad i takovýto propadák, jak se to kdysi opětovně podařilo třeba Belmondovi; nejeden v podstatě plonkový film si dodnes udržuje zájem a přízeň diváků právě díky Belmondovu hereckému výkonu. Pochválit je třeba to, že film má začátek na začátku a konec na konci. V tehdejší době to bývalo běžné, zatímco dnes místo začátku filmu často vidíme rychlý a nesouvislý sled jakýchsi výjevů, které nedávají smysl a pak se v onom filmu dokonce ani nevyskytují. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Česká sci-fi literatura a český filmový horor, to jsou pojmy, které znějí, jakoby je někdo právě vymyslel. Těmito věcmi se opravdu nemůžeme pyšnit. Prakticky vždy se jednalo jen o nějaké pokusy. Být uzavřen v socialistickém světě a nevidět Carpenterovu "Christine", dal by se tento experiment akceptovat aspoň jako něco trochu důstojného, ale takto je to jenom nudný a nepodařený blábol a nevěřím, že je to jen vina debilní komunistické cenzury. Ten film totiž podle mě neměl žádný větší potenciál už od samého začátku. 10% ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Moje záliba v Herzových filmech a slabá orientace v jiných hororech vytlačují Upíra z Feratu někam do šedého průměru. Herz z něho občas vykukuje (např. stará babička na vozíčku je typicky herzovská), ale většinou mu asi cenzura hlavičku pěkně zatlačila. Příběh mě nenadchl, strachu jsem se nedočkala. Postavy jsou většinou dost jednobarevné a nezajímavé. Ale jakžtakž to drží pohromadě a nápad by byl. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • V roku 2016 si automobilka Škoda uctila 35. výročie filmu. Stalo sa tak prostredníctvom špeciálneho zafarbenia, čierneho laku, zlatých kolies a červeného F na kapote závodnej Škody Fabia R5 na Rally Bohemia. Taktiež zhotovili unikátny a jedinečný motocykel z názvom Ferat2, dizajnovo inšpirovaný filmom. Motocyklov bolo vyrobených iba 25 kusov, kmotrami celého projektu sa stali režisér filmu Juraj Herz a Theodor Pištěk ml., výtvarník a dizajnér pôvodného auta Ferat. (Raccoon.city)
  • Vůz patřící televizní společnosti WR je Mercedes-Benz 409 z roku 1978. (sator)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama