Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (328)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když se řekne "film Petra Zelenky a jeho přátel," stále si představuji nějakou super bombu, ale i to přestává v posledních letech platit... Zejména proto, že od současnosti je potřeba větší odstup, aby její zobrazení ve filmu mělo větší dopad. Z hlediska myšlenek, které si rozumný člověk pokládá, je snímek předimenzovaný, neplatí to však pro postavy a vyústění příběhu, které byly docela povrchní a zbrklé. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět v našich luzích a hájích takřka nevídaný, výborný Hádek v roli zaťatého idealisty a pro úsměv Veroniky Kubařové šel bych světa kraj. Jenže celkově nevím, jak se k tomu postavit. Pokud by se film pohyboval výhradně v rovině aktivismus vs. pragmatismus, přičemž oba dva rozdílné směry by reprezentovali spolupracující kamarádi, tak by se to dalo nějak uchopit. Jenže prim tady hraje aktivistická role, která navíc působí úsměvně, což vůbec nezapadá do celkového konceptu. Navíc Zelenka nutí diváka přemýšlet, což se mu sice daří, jenomže člověk pak naráží na mraky nelogismů a nesmyslů. Prostě je to celý divný, ale ne tak hezky divný jako Knoflíkáři. Vzdor tomu všemu se mi to docela líbilo, ale chtěl jsem, aby se mi to líbilo víc. 60% ()

Reklama

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Tak kvalita filmů Petra Zelenky jde rychle dolů. Jsem velký fanoušek jeho filmů " Samotáři a Příběhy obyčejného šílenství " a proto mě to docela mrzí. Jeho 3 poslední filmy jsou velkým zklamáním. Na " Modeláře " jsem se těšil, ale opět to nevyšlo. Kryštof Hádek hraje výborně, což začíná být pravidlem. Záběry z dronů jsou podařené, ale bohužel to je vše, co se dá chválit. Přijde mi to jako, kdyby scénář psal nějaký zhulený " Sluníčkář ". Zelenka, asi nesnáší Zemana, Babiše a USA a tak se jim mstí aspoň přostřednictvím filmu. Do toho ještě velmi špatný soundtrack. Jiří Mádl se pokouší o rap a je ještě horší raper než samotný Kato z Prago Union, který na filmu spolupracoval. Proč jsou ruské songy od Janky Djagilevy ve filmu, jsem také nepochopil. Kdyby se mi někdo zeptal hned po filmu, co se mi honí hlavou, tak bych řekl asi tyto slova: Terorismus, elektrokoloběžky, ségra, drony, politika a atentát. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po delší době český film, o kterém (a se kterým) mě opravdu baví přemýšlet, jakkoli bych jej označil spíš za inspirativně problematický než výjimečně zdařilý.___Z hlediska klasického vyprávění je Modelář nevybalancovaný, má klopýtavý rytmus, tonálně komíhá mezi kámošskou komedií a politickým thrillerem a propojení některých situací je dost krkolomné (zároveň není natolik „anti-narativní“, abych v tom hledal záměr a součást Zelenkovy snahy obcházet a podvracet systém). Jednoduchá, tentokrát vcelku přímočaře podaná zápletka i neurčitý, lehce autistický hlavní hrdina (který zejména odráží, jak se chovají a co si myslí druzí) ale slouží hlavně ke kladení otázek, ke zkoumání různých příčin nespokojenosti se systémem a rozmanitých forem reakcí na něj (od práce pro neziskovky a volební štáby přes uměleckou performanci à la Ztohoven až po akty násilí).___ Na české poměry jde o nezvykle politický film, který se velmi přímočaře a bez obalu vztahuje k politicko-právní a ekonomické realitě dneška. Snaha o aktuálnost je místy trochu křečovitá a film kvůli ní asi zestárne stejně rychle jako třeba Kancelář Blaník. Frustraci z boje proti zkorumpovanému systému a z neschopnosti něčím pohnout, kterou vnímám za jejím vznikem, jsem ale rozuměl a je mi sympatické, že se někdo do něčeho podobně unikavého a divácky ve výsledku nepříliš uspokojivého, co připomíná ze všeho nejvíc sérii politických disputací a prohlášení, pustil. ___Kvalita hereckých výkonů i dialogů kolísá (Jiří Mádl se nicméně úspěšně vyhýbá tomu, aby jeho bezzubý rapper vyzněl jako karikatura), ale některé momenty patří k tomu lepšímu, co Zelenka napsal a nedivil bych se, kdyby pár hlášek časem zlidovělo (-Jedna věc je zbraň vyrobit, druhá použít. -Myslíte, že se vyrábí, aby se nepoužily?). 75% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film Modelář MUSÍ vidět každý. Je to nenapodobitelná směsice věcí, co se pohybují od nápadité výmluvnosti po absurdní nekompetenci. Je to naprosto úžasné a nemůžu uvěřit, že to není debut osmnáctiletého nadějného amatérského filmaře, kterému tátova firma půjčila tři drony. Miluju ten film, chci ho poplácat po zádech a být jeho kamarád, co ho hlídá, aby si během dělání blbin neublížil. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Jak Jiří Mádl, tak i Kryštof Hádek vzali roli hlavně kvůli osobnosti režiséra a scenáristy Petra Zelenky, který podle nich točí vždy zajímávé a originální filmy. Scénář, i když se jim zde taky líbil, tu pro ně nehrál tak důležitou roli jako normálně. (montongery)
  • Dron, který si Pavel (Kryštof Hádek) pořídí na spáchání atentátu, je DJI F550, který se už v době vzniku filmu nevyráběl a nešlo o plnohodnotnou platformu v pravém slova smyslu. (TheSlezy)
  • Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, českoněmeckém pohraničí a na závěr se rozjeli do Tel Avivu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama