Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (326)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době neokoukaný námět politického dramatu je velice dobře zpracován scenáristicky. Snímek udržuje diváka celou dobu v příjemnén napětí. Největší pihou na kráse je jako obvykle noční můra Thálie Mádl. Ona to již není piha, to je přímo ohavná bradavice, Mádl se hrát evidentně nikdy nenaučí a opět neskutečně přehrává a pitvořením svoji postavu karikuje. Ostatní se musí snažit za něj, záležet na své práci si dává především talentovaný Hádek, který je opět nejlepším hercem filmu. Mádlova role je naštěstí skutečně vedlejší, ale v jeho případě by bylo samozřejmě lepší, kdyby znásilňoval herecké řemeslo rovnou v nějakém vedlejším filmu. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vizuálně líbivou formou zodpovědět základní myšlenku, zda lze vést trestní řízení pro zločin spáchaný v zahraničí českým soudem. ❗SPOILER „Přestože jsou některé použité prvky originální a zdařilé - drony, Izrael, TOP 21. Tak samotný způsob vyprávění postrádá snahu o budování atmosféry a odůvodnění pohnutek hlavních postav. Společně s tím nejsou postavy vykresleny do hloubky, což má za následek, že je jejich osud divákovi lhostejný. Veškeré ženské postavy, které na plátně dostanou více prostoru, jsou navíc vykresleny jako sexuchtivá stvoření a tyto skutečnosti tak významně ubírají na výsledném pozitivním vyznění filmu.“❗ Modeláře mohu doporučit těm, kdo má v lásce Jiřího Mádla, jelikož zde podává výjimečný herecký výkon, a těm kdo má v lásce drony, poněvadž ty tu dostávají stejně prostoru jako ústřední herecké duo Hádek – Mádl. Vizuálně nadprůměrná česká tvorba s mizerným scénářem. Něco mezi dvěma a třemi hvězdičkami, já se za pěkné scenérie Prahy a výkon Mádla přikláním ke třetí hvězdě. 🙂 (03.04.2021) ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

3* námět filmu mě od začátku lákal a tak jsem byl zvědavý jak si s ním Zelenka poradí. Jeho poslední filmy se mi do vkusu netrefily, ale přesto jsem neodolal. Výsledná známka mluví za vše, i když proti provedení a hereckým výkonům ani nic moc nemám, spíš ke struktuře příběhu. Téma je vysoce aktuální a je to z filmu cítit stejně jako režisérovu nenávist k některým politickým špičkám. Přiznám se, že ji taky sdílím, přesto naznačované nouzové signály jsou velmi rozporuplné a ani sám nevím jak bych film pojal já. Brát spravedlnost do vlastních rukou je hodně ošemetné a pokud to režisér myslel jako možný manuál pro osamocené střelce, tak o to víc kontroverzní. Na druhou stranu jsem rád, že jsem ho viděl a podobné filmy dokáží rozpoutat aspoň určitou diskuzi .... která málokdy někam vede a asi jen radikální čin, dokáže v dnešní téměř mafiánské době, kdy jde vysoce postaveným představitelům jen o vlastní koryta, něco změnit. Takže film asi svůj účel plní, ale jasné doporučení nedokážu dát. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když se řekne "film Petra Zelenky a jeho přátel," stále si představuji nějakou super bombu, ale i to přestává v posledních letech platit... Zejména proto, že od současnosti je potřeba větší odstup, aby její zobrazení ve filmu mělo větší dopad. Z hlediska myšlenek, které si rozumný člověk pokládá, je snímek předimenzovaný, neplatí to však pro postavy a vyústění příběhu, které byly docela povrchní a zbrklé. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Vnímám ten film poněkud rozporuplně. Na jednu stranu mě vcelku bavil, duo Hádek & Mádl nemá chybu (Kubařová je ovšem trapná a překvapivě zde vypadá i nějak staře, na to, že jí bylo jen 32), podobně jako všechny ty scény s drony (které mě doteď nikdy nezajímaly), a je z toho znát, že scénář byl hodně promyšlený. Potěšila mě tam také Elizaveta Maximová v malé roli ruské písničkářky (a to jsem ji doteď moc nemusel). Na druhou stranu mi repliky některých postav přišly trapné (právnička, Pavlova sestra, prezidentský kandidát...) a děj mi přišel nevěrohodný, stejně jako vysvětlení Pavlovy motivace k jeho finálnímu činu - v Taxikářovi, jehož podobnost se Zelenkovým filmem je nepřehlédnutelná, do sebe všechno zapadalo a dávalo to dokonale smysl, ale v Modelářovi mi to přišlo na sebe naroubované poněkud násilně, a moje myšlenky utíkaly do úvah typu, kde na to Pavel bere peníze, když nemá žádný stálý zdroj obživy, a zda je vlastně psychicky příčetný a nakolik ho poznamenal ten izraelský traumatický zážitek s výbuchem a proč se po celý film chová tak zvláštně, a tak všelijak podobně. Ztraceni v Mnichově se mi líbili hodně a přišli mi myšlenkově obohacující, ale Modelář mi přijde asi příliš tezovitý, zkratkovitý a nevěrohodný, navíc mi tam silně vadil product placement (zcela stupidní scéna s politickým meetingem v centrále AAA Auto) a samotný titul Modelář podle mě nedává vzhledem k obsahu filmu moc smysl; na druhou stranu zcela chápu lidi, kteří ten film vynášejí do nebes, protože v českém kontextu je to rozhodně výjimečný počin, i se všemi negativy, které tam osobně mám tendenci vidět. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, českoněmeckém pohraničí a na závěr se rozjeli do Tel Avivu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • „Pro mě je Modelář filmem o tom, abychom se snažili být co nejlepší. A ono to někdy není snadné, někdy nemůžeme uplatnit klasické postupy, tak se musíme snažit být lepší třeba i trošku mimo zákon,“ připouští režisér Petr Zelenka. (SONY_)
  • Jak Jiří Mádl, tak i Kryštof Hádek vzali roli hlavně kvůli osobnosti režiséra a scenáristy Petra Zelenky, který podle nich točí vždy zajímávé a originální filmy. Scénář, i když se jim zde taky líbil, tu pro ně nehrál tak důležitou roli jako normálně. (montongery)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno