Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se potkali v příšeří biografu a hned si omylem vyměnili tašky. Podruhé se „našli“ u okénka Ztrát a nálezů, kam slečna Petra (L. Šafránková) přišla Tomášovi Krchňákovi (J. Abrhám) připomenout, že podle jeho ztraceného diáře by právě v tomto okamžiku měl sedět v zubařském křesle. V témže duchu pokračovala známost stále ještě svobodného, pětatřicetiletého, značně roztržitého vědeckého aspiranta Krchňáka a romanticky založené slečny Petry až do dne, kdy se Tomáš odjel podívat za rodiči na venkov. Doma jej uvítala bábovka a dobře míněné rady, začínající u jeho kandidátské práce a končící u maminčina povzdechu, že vnoučků se už asi nikdy nedočká. O to větším překvapením byla pro rodiče Tomášova reakce: „Já se budu ženit“. Rodinný rozhovor mžikem nabral jiný směr. „Člověk by se měl ženit s rozmyslem“, varoval před zbrklostí otec. „Toho druhého nejlíp poznáš, když s ním cestuješ“. Oni dva s maminkou například jeli na svatební cestu do Jiljí. Když Tomáš půjde v jejich šlépějích, nemůže nic zkazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (336)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Mnoho párů má potřebu tvrdit, že si jsou souzeni, i když následné rozchody a rozvody značí, že tomu tak úplně nebylo. Abrhám a Šafránková jsou jedni z mála, kterým bych to věřil. Desítky let jim to klapalo před kamerou i v soukromí a jejich bláznivá cesta do Jiljí je toho důkazem. Taková blbost může fungovat jen díky dokonalé chemii a sehranosti daného páru. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Půvabná Libuše Šafránková a šaramantní Josef Abrhám tvořili hezký pár v životě i ve Svatební cesta do Jiljí. Jedna z nejlepších romantických komedii Made in Czechoslovakia.  Má laskavý humor, je inteligentní, hercům to sluší. Celkovému dojmu pomáhá i vnitřní hlas mužské polovičky této dvojce. Zajímavý byl ženský vnitřní hlas. Tento komentář a hodnocení jsou tak trochu věnovaný Libuši Šafránkové a Josefu Abrhámovi jednomu z nej (v několika ohledech) hereckých párů. Budete nás bavit z pláten kin, televizních obrazovek a monitoru počítačů bavit bavit dohromady i solo ještě dlouhá léta. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to trochu odlišné od knihy, kde je ten konflikt poněkud hlubší a krapet jinak rozhozený, ale jinak hlavní téma zůstává a je zobrazené dokonale - všechna ta racionálnost mužů a emotivnost žen, ale stejně jim to nejlíp jde, když táhnou za jeden provaz a doplňují se. Abrhám a Libuška jsou skvěle sehraní - asi do toho dali i kus ze svého vztahu. Jinak ke knížce jsem psal na Databázi knih tento komentář: Co se týče žánru, tak jde o zasvěcovací cestu (tedy cesta sama je cíl), proto jsou jednotlivé kapitoly také rozděleny na jednotlivé dny. Každý den pak dokonce ještě obsahuje „pohádku“ na dobrou noc. Gró knihy však tkví v přesných postřezích o vzájemném manželském životě, o rozdílech mezi muži a ženami, a jak se vlastně nakonec doplňují. Vše okořeněno chytrým humorem, vynikajícími slovními obraty a vtipnými. někdy až kousavými postřehy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem světová jednička ve čtení map, ale to není hlavní důvod, proč jsem neabsolvoval zkoušku pevnosti budoucího manželství. Pokud by totiž má nastávají tehdy viděla mou zoufalou snahu při rozdělávání ohně, mé krkolomné pády při zdolávání horských vrcholů, mou ekvilibristiku na divoké vodě či mou dezorientaci při luštění jízdních řádů, tak by patrně k obřadu nikdy nedošlo. Naštěstí jsem tento snímek viděl dlouho před svatbou, takže jsem věděl, do čeho se nemám pouštět. To Tomáš s Petrou se pro předmanželskou zkoušku rozhodli a já jako divák za jejich utrpení děkuji. Bylo to velmi zábavné, poučné a abych si zacitoval z rozhovoru s německým turistou - grossartig, wunderbar, ausgezeichnet, fenomenal a hlavně epochal. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch televizních komedií, které se staly nesmrtelnou klasikou. Ani po třiceti letech neztratila kouzlo, švih a humor. Vyšperkované dialogy jiskří jako laskavá, přesto pěkně řízná a ostrá zvonkohra, vtipy se sypou z obrazovky jeden za druhým od úvodní scény "ztráty-nálezy" až po závěrečné titulky a dvojka Šafránková-Abrhám nemá chybu. Zejména Libuše Šafránková mě v roli Petry dokáže odrovnat při každé repríze. Ať už zdraví vodáky, ukecává majitele louky nebo čeká na zrasovaného Abrháma po testu orientace. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (17)

  • Jeden z instrumentálních podkresů filmu je použit jako základní smyčka písně „Starý pro nový“ od Prago Union. (MTHRFCKR)
  • Na využitie juhočeskej chaty AMU v Poněšiciach dostal režisér odporúčania: „To prostredie nám vyhovovalo, bolo to pre nás výhodné. Boli sme tam čiastočne ubytovaní. Nestane sa vám pri natáčaní tak často, že sa vyspíte, vyjdete von z chaty a idete rovno točiť exteriér." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno