Reklama

Reklama

Hellraiser IV: Bloodline

  • Česko Hellraiser: Pekelný jezdec (více)
Trailer

Píše se rok 2127. Předurčen k uzavření pekelné brány jednou provždy se Dr. Merchant vydal na misi v boji proti zlu. Ta započala již v 18. století, kdy jeho předek sestrojil ďábelskou schránku, která otevírá bránu do pekel. Celé generace se snažily zlu zabránit, ale až Dr. Merchant nad ním zvítězil. (MIDO FILM)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ambiciózny scenár s pôsobivým rozmachom v čase i priestore katastrofálne doplatil na producentské zásahy a výsledný patvar stojí za pozornosť hlavne pri komentovaní s kamošom po litri vína. Nikdy totiž netušíte, čo sa bude diať v nasledujúcej chvíli a przniace strihy vás z ničoho nič prenášajú do nezmyselných scén, doslova šokujúcich vsuviek a (ne)vysvetlení. Vidieť z nich, že nápady neboli zlé - vysvetliť pôvod kocky v minulosti a definitívne sa zbaviť pekelnej brány kdesi v budúcnosti - a to veľmi originálnym spôsobom na vesmírnej stanici v charakteristickom tvare - mi príde logické a súčasne i hodne kreatívne. Aj v tejto podobe sa však zo skazeného HELLRAISERA: BLOODLINE stáva najprekvapivejší diel série - čo zrejme aj bolo zámerom, len asi nie v takejto podobe. Vrcholom všetkého je z cestovania vesmírom zozelenelý Klincohlav, ktorý sa všade motá ako taký retard a neprestajne žvaní, kecá, melie... bez hlavy a päty, až v takých krčmovo-shakespearovských rozmeroch. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak zatím bych řekl, že nejlepší díl z celé série Hellraiserů. Triky už jsou mnohem vyvedenější, příběh je poutavý (ta rozličnost mezi francouzským předkem, současným předkem a budoucím potomkem byla zajímavá a udržela si mou zvědavost) a Pinhead je tak ďábelský, jako zatím nikdy. Ostatní Cenobiti jsou taky nápadití (ženská s oloupanou hlavou, stostlá dvojčata, pejsek). Místama to bohužel skomírá a herci jsou takoví jako e-e. Kromě Pinheada samozřejmě - u toho se ta topornost předpokládá. S prvním dílem bych to ještě kvalitativně mohl srovnat, ale dvojka a trojka (hlavně trojka) byly fakt mnohem, mnohem horší než tohle. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tento díl byl původně jeden z těch, které jsem chtěl ignorovat. Ale zrovna v tomto případě jsem opravdu rád, že jsem se nakonec přemluvil a kouknul se na něj, protože čtyřka je patrně nejlepší díl celé série hned po jedničce. Výborná atmosféra, fantasticky rozšířená mytologie (a zároveň je zde odhaleno tak nějak všechno o původu kostky v několika časových rovinách - všechny výborné), Doug Bradley tu není příliš, ale naprosto tak akorát, a když je Pinhead na scéně, absolutně ji ovládá, jak je jeho dobrým zvykem. A ta sci-fi linka z budoucnosti tomu vůbec, ale vůbec nevadila. Veliké překvapení, které si opravdu zaslouží lepší hodnocení. Je to krátké, je to zajímavé a hlavně to celou sérii ukončuje. Kdyby byl tenhle díl opravdu poslední, bylo by to výtečné. Překvapivě povedené. Nedoceněný klenot. 75%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Když dávám tři, nemyslím tím průměr, ale myslím tím lepší, než ten humus, co se s tématikou Hellraisera vyvalil později. Srovnáváno s tím by se musely dávat tuplované odpady, kdyby se tomhle dalo míň, jak tři hvězdy. Ještě to totiž má trochu příběh, trochu děj, trochu se odhaluje minulost kostky a párkrát přijde i nápadité zabití. Přesunutí do budoucnosti příběhu vůbec neprospělo, hlavní postava Merchanta je zoufale nesympatická a kvalit předchozích dílů to rozhodně nedosahuje, stejně tak to ale nedosahuje bahna dílů pozdějších. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo ste chceli chytiť?“ – „Peklo.“ Štyri roky po trojke prišla, teraz asi budete šokovaní, štvorka. A nemala to  vonkoncom ľahké. Keď sa k nám v polovici 90. rokov dostala, vnímali sme ju ako inferno hodné max. 1*. Prekvapivo, ako to už ale niekedy chodí, s odstupom desaťročí (koment aktualizujem v r. 2021) to prekvapivo vôbec nie je zlé. Podstatná časť snímky pozostáva zo zaujímavého prequelu, v ktorom sa okrem iného dozvieme aj to, ako kocka vznikla. Zvyšok krátkeho (hodina a štvrť bez titulkov) filmu tvoria scény z vesmírnej stanice zo vzdialenej budúcnosti. To je teoreticky tiež zaujímavé (v tom čase boli kozmické horory rozšírené – Votrelec: Vzkriesenie, Horizont udalosti, Critters 4, Leprechaun 4, neskôr sa pridal Jason X), prakticky to ale v druhej polovici nefunguje, lebo sa to celé zjavne rozsypalo a stala sa z toho bezduchá, treťotriedna vyvražďovačka s miestami značne pochybnými trikmi (laserové zbrane). Celkovo sa štvrtý Hellraiser nemá šancu zbaviť pachuti lacného béčka, ale s prižmúrenými očami udeľujem 3*, lebo viem, do akej žumpy sa séria prepadla neskôr. Na tom, že je film taký, aký je, malo podiel samotné štúdio, ktoré režisérovi kecalo do práce, napokon bol na dokončenie diela najatý iný a radikálny strih je miestami veru poriadne cítiť. Pôvodne film začal natáčať vcelku renomovaný hollywoodsky trikár a maskér Kevin Yagher, ktorého nechutnú (to je poklona) prácu ste mohli obdivovať napr. v tituloch Piatok trinásteho 4 alebo Nočná mora z Elm Street 2, 3, 4. Yagher túžil štvorku poňať „pokojnejšieho“, s dôrazom na príbeh a postavy. Gore chcel odsunúť na vedľajšiu koľaj. Možno i z toho dôvodu sa krvavý festival začne pomerne neskoro - až niekde okolo 40. minúty. Potom ale už nemá konca-kraja, čo je paradoxne zle. Yagher sa pod výsledok odmietol podpísať a tak sa ako meno režiséra uvádzalo Alan Smithee, čo bol v tom čase obľúbený „pseudonym“ režisérov, ktorí dopadli podobne. Clive Barker sa na štvorke podieľal ako šéf výroby. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Ve francouzštině jméno postavy Angelique (Valentina Vargas) znamená „andělská“, což je ironie vzhledem k tomu, že tato postava je ve filmu démon. (ČSFD)
  • Film existuje ve dvou verzích. Jedna z nich je prodloužená a obsahuje vystřižené scény. (ČSFD)
  • Kevin Yagher se chtěl soustředit spíše na příběh než na samotného Pinheada. Producenti s ním nesouhlasili a chtěli, aby se Pinhead objevil na scéně co nejdříve. Yagher tak film nedokončil a byl povolán Joe Chappelle. (HellFire)

Reklama

Reklama