Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (194)

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem zjistil, že už je venku čtvrtá série tohohle kdysi tak zbožňovaného seriálu (a protože jsem nehodnotil jednotlivé epizody), jsem se rozhodl zhlédnout ho od začátku do konce. A na druhé zhlédnutí musím přiznat, že úvodní série jistě dostála hype, který ji obklopoval už od začátku. A vůbec se nedivím, že si Stranger Things tolik lidí zamilovalo. Ono totiž jde opravdu o skvělý počin, který ženou ke hvězdám zejména postavy, hudba a celkové kvalitní dramaturgické zpracování. O to smutnější je, kam až dokázala sklouznout třetí řada, která není ani slabým odvarem té první. Z takové první série si pamatuji hodně, i když jsem ji viděl poprvé hned po uvedení seriálu, zatímco ze druhé nevím skoro nic a třetí mi utkvěla v paměti jenom proto, že byla nesmírně špatná. Jako kdyby se tvůrci vyprdli na jakoukoliv snahu o unikátnost a vezli se na vlně oblíbenosti. Možná při druhém zhlédnutí změním názor, ale možná taky jednou vyhraju miliony v Sazce... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku mě to nepohltilo tak jak jsem čekal, ale postupně jsem se do tohoto Netflixovského klenotu dostal a ten konec! Ouha, to čekání bude dlouhý. Hrozně se mi líbilo, že tvůrci, resp bratři evidrentně hodně čerpali ze svých vzpomínek a zážitků, ta osmdesátková stylizace a popkulturní odkazy (Čelisti, Věc), ačkoliv jsem to sám neprožil. A rozhodně se neřadím mezi ty, kterým vadila mladá ústřední čtveřice/pětice, právě naopak mě hlavně ze začátku obtěžovali ti mladiství. A Shawn Levy evidentně není úplnej břídil. Na konec ještě k první sérii dodám, že mi vyhovovalo, že jsem z obsazení nikoho neznal (čím více na ty seriály koukám, tak už i u těch amerických více zaznamenávám seriálové herce, tedy s výjimkou šerifa Davida Harboura, který je přesně tím typem seriálového herce (Banshee, Newsroom), ale je naprosto boží, takže mu to odpustím...8/10 ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když si pozorně prohlédnete mé hodnocení jednotlivých epizod, ve kterém dominuje především pětihvězdičkový verdikt, tak si asi řekněte, co to sakra blbnu? proč tu hvězdu ubírám? Ono je to z jednoduchého důvodu: seriál jsem viděl již před dvěma lety (tedy, první dvě epizody), a nezískalo si mě to. A nyní jsem tomu opět dal šanci... a moc se toho nezměnilo. Můj pohled je pořád takový nemastný neslaný... to ale pořád nevysvětluje těch pět hvězd u většiny epizod. Já z toho mám zkrátka jenom pocit, že to je jakoby taková velká snůška nejrůznějších klišé, které dohromady dávají hodinovou epizodu. Jenom ty klišé nějak zapadají do sebe a dějové linky skvěle tvoří, ale pocitově mi to přijde úplně rozdělené. Plus však je, že ty klišé dokáží vybudovat nevídaným způsobem a úderně. Stejně úderně jako celkové provedení seriálu. A udeřilo to silně! 8/10 ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stranger Things Season 1 – Netflix a jeho další trefa do černého. Seriál Stranger Things se stál události léta 2016. Mluví a píše se o něm naprosto všude a během chvilky si tato novinka vydobyla místo na vrcholu seriálového potravního řetězce. Jak se mi líbil tento projekt? Bez mučení přiznám, že opravdu dost, i když to v mém případě není „stovková“ událost. ST se odehrává v roce 1983 a zaměřuje se na partu obyčejných mladých nerdíků, kteří tráví mnoho času u D&D a scifi filmů až do chvíle, kdy se musí vypořádat se zmizeních jednoho z nich. Od tohoto okamžiku se jim svět obrátí naruby a zažijí naprosto šílenou kapitolu ve svém životě. Seriál pobral inspiraci na různých místech, od E.T.ho přes Kingova díla a Poltergaista až k filmům Johna Carpentera. A to je jen dobře, neboť to dělá velice chytře a taktně. Jeden z prvních zásadních kladů a pozitiv je zanesení děje do osmdesátých let. V dnešní záplavě kriminálek a stupidních komedií tak působí originálně a neotřelé. S každou epizodou se více a více ponoříte do tohoto období a budete si přát, aby první řada obsahovala více epizod, abyste si mohli naplno vychutnat místní atmosféru. Další premisou je naprosto perfektně zvládnutý casting mladých aktérů. S dětskými protagonisty to bývá většinou těžké a více dokážou diváka iritovat než nějak potěšit. Zde se nic takového rozhodně neděje a naopak jsem si v některých pasážích přál větší začlenění těchto postav. Dovolím si také vypíchnout postavu šerifa Jima Hoppera. Po delší době mě dokázala zaujmout postava nějakého šerifa. Většinou jsou vyobrazení jako naprostí gerojové, kteří zvládnou sami vyřešit jakýkoliv případ či naopak jako neschopní blbečkové, kteří se nenaučili ani správně připíchnout svůj odznáček na uniformu. Jim je zahraný velice věrohodně a po většinu času budete fandit jeho postupu při pátrání a jeho prozíravosti a chytrosti. Po technické stránce se tvůrcům nedá také nic vytknout a po zhlédnutí osmého dílů budete ihned utíkat na youtube a vyhledávat použitý soundtrack, neboť se vám vryje pod kůži od první chvíle poslechu. Problémy jsem měl pouze s trošičku pomalejším začátkem a některými pasážemi, které na mě působily nezajímavě a trochu odváděli pozornost od hlavního příběhu (trampoty matky zmizelého Willa). Také některé vedlejší postavy dostávaly zbytečně mnoho prostoru na úkor hlavní skupinky a například taková Nancy mi první polovinu řady dost vadila. Přesto jde spíše o menší výtky a v konečném zúčtování se ze Stranger Things vyklubal nebývalý klenot, který rozhodně stojí za vaší pozornost. Season 1 – 80% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svého času nečekaně působivý seriál, kterému se nemohl žádný jiný vyrovnat a u nějž jsme všichni koukali s otevřenou pusou, třebaže jsme ho ne ve všem plnohodnotně pochopili. Pamatuju si, jak tu první osmihodinovku už měl celý svět dávno za sebou a já musel přečkat celý měsíc než se vrátím z tábora a budu moci konečně vyzkoušet tenhle klenot. Nový level mysteriózna v rámci televizního sci-fi. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • Na začátku hraje píseň „Sunglasses At Night“ od zpěváka Coreyho Harta. (Duoscop)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Atmosphere“ od skupiny Joy Division a po ní „Should I Stay Or Should I Go“ od skupiny The Clash (tuto skladbu můžeme slyšet i ve vysílačce). (Duoscop)

Reklama

Reklama