Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (192)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zprvu nenápadný seriál, o kterém se ze dne na den, z ničeho nic, začalo všude mluvit jen v tom nejlepším. A proto, kdyý jsem se k němu konečně v polovině srpna dokopal, byl jsem notně naštván (na sebe) protože jsem byl poslední, kdo ho ještě neviděl, ale mnohem víc jsem byl neuvěřitelně nadšený, protože jsem dostal nejlepší seriál nejen léta, nejen roku, ale rozhodně několika posledních let. Dostal jsem skvostnou atmosférickou lahůdku, která oslavuje osmdesátky, nejlepší období v lidské historii, tak skvostně, že těmi osmdesátkami JE. Na Stranger Things je perfektní naprosto všechno - parádní soundtrack, herecké výkony (je dobře že Winona ještě žije, dále tu je pak perfektní Harbour a všechny děti, které všechny hrají opravdu naprosto skvěle a z nich zejména Millie Bobby Brown), Kingův scénář, Spielbergova režie (nebo ne?) a prostě ta skvělá napínavá retro atmosféra od začátku až do konce. A navíc mám díky Stranger Things i novou životná lásku - úžasnou Natalii Dyer. To, že Netflix umí, to víme všichni, ale tohle překonalo naprosto veškerá má očekávání a já jsem hrozně šťastný, že to vzniklo, protože přesně tohle jsem chtěl vidět, aniž bych o tom věděl. A i když je poslední díl nejslabší (ale jenom o trochu) nemůžu se dočkat druhé série. Je to skvost a kdyby na tom opravdu dělali Spielberg a King (eventuelně ještě Carpenter) pravděpodobně by to vypadalo přesně takhle. Osmdesátkové dobrodružství s tím nejlepším z dětství, se sympatickými postavami, které prostě chcete prožít. Naprosto dokonalé, přesně tohle tady chybělo. 100%. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zjevení z čistého nebe, které před vypuštěním do světa působilo jen jako další neobjevné retro a po zpřístupnění na Netflixu ovládlo životy miliónů diváků a dokázalo, že rozhodně nejde o žádný laciný retro zážitek, ale o stěžejní pilíř současné sci-fi tvorby, který šikovně čerpá inspiraci z ověřených děl minulosti a osvědčené postupy okořeňuje svojí vlastní invencí. Nadpřirozená záplatka je fascinující a skvěle natočená a sama o sobě by vydala na skvělé dílo, nicméně Stranger Things mají v rukávu ještě jeden významný trumf - úžasné dětské herce, kteří zajímavým postavám vdechují život neuvěřitelným způsobem a okamžitě se stanou vašimi oblíbenými seriálovými přáteli. V dnešní době platí téměř že kdo neviděl Stranger Things jakoby nebyl. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Stranger Things je opravdu skvěle natočený seriál, který nejvíc stojí na hereckých výkonech ze strany dětských protagonistů, kteří byli jedním slovem brilantní. Ač se mi to nestává často, tenhle seriál mě díl po díle přitahoval víc a víc právě kvůli těm čtyřem skvělým hlavním hercům, do kterých jste se mohli s přehledem vžít. Scénář byl napsán také velmi pozorně a atraktivně. Přes to, že inspiraci čerpá hlavně už z dávno viděných klasik, pořád dokázal nabídnout vcelku nové věci a bratři Dufferovi tak stvořili tajemný svět, do kterého jsem se ráda vracela. Seriál se zalíbí jak starším vrstvám, tak mladším dětem a myslím, že bez problémů naláká i na druhou možnou sérii. Po řemeslné stránce můžu zdůraznit hlavně hudební podkres, efekty a oblíbený retro styl, jež tomu všemu dodával jakousi uvěřitelnost. Zkrátka po příběhové stránce to pro mě nebyla až taková bomba, ale po všech ostatních stránkách ano. Ke druhé sérii se určitě vrátím, pokud nějaká bude. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Pecka. Dlouho jsem čekal na nějaký originální seriál, který by si nehrál na řadovou (ne)sci-fi detektivku, či cokoliv jiného, co televize chrlí sezóny ročně a originalitu to samozřejmě nepobírá ani zdaleka. A pak přišlo Stranger Things. Jen jsem o něm slýchal samé dobré věci, leč se vyhýbal spoilerům a jednou dostal od kamaráda přístup na Netflix. Ještě mi trvalo, než jsem se k tomu dokopal, ale zlobivý set-top-box od nejmenovaného poskytovatele mi nakonec nabídl zajímavou alternativu, jak strávit svůj čas. V první řadě musím říct, že jsem viděl To a tedy pochytil onu zjevnou inspiraci, která byla ovšem vykompenzována nejedním, skoro až přímým odkazem. Zasazení do šedesátých let, vyobrazené náramně skvěle a podtrhující správnou „old-school“, nijak nepřikrášlenou atmosféru oné doby. Postavy - sympatické, výtečně prezentované, a jejich případná nějaká zajímavější minulost je zde nenáročně vložena mezi jednotlivá dění, perfektně do nich zapadající. Vyčíst jejich emoce v dané chvíle nebylo vůbec těžké, což mluví za skvělé herecké výkony. Téma paralelního světa zajímavé, obestřené velkým tajemstvím, tvořící mnohé otázky a teorie. A nějaká ta sprostá slova, trochu krve, plus občasných lekaček a ponurosti, jen dosahuje svému označení 16+ (nebo 13+? Pokaždé to bylo trochu jinak). Není co víc povídat, skvělý seriál, který sáhl vším do netradična a naservíroval dávku kvalitní zábavy, která po každé epizodě volala „čas na nášup“. Sice bych býval řekl, že uzavření první sezóny bylo dostatečné, ale přece jen, otázek je víc než odpovědí a tak druhá sezóna přece jen bodne. Za mě osobně zatím super. ()

Lexonka97 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

WOW! Jsem překvapen a uchvácen! Seriál jsem chtěl zhlédnout už dříve, ale nikdy jsem nebyl schopen se k tomu dokopat. Po několika letech jsem se přinutil zhlédnout první díl a nikdy byl nečekal, že mě to natolik chytne. Seriál jsem si opravdu oblíbil dějem, postavami a spoustu dalším. Zařazení do 80. let seriálu dodává atmosféru energii a já si to okamžitě zamiloval. Všechny postavy jsou sympatické, jak jen to jde a k žádné nemám ani jednu výtku. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • Pan Clark (Randy Havens) sleduje se svou přítelkyní film Věc (1982), na který tvůrci odkazovali několikrát v předchozích dílech. (HellFire)
  • Deprivační nádrže byly v minulosti hojně využívány (někdy v kombinaci s LSD) za účely psychologických výzkumů. Zbavují tělo veškerých smyslových vjemů a navozují opojné stavy. (HellFire)
  • Will Byers (Noah Schnapp) si na konci epizody zpívá „Should I Stay Or Should I Go“ od skupiny The Clash. (Duoscop)

Reklama

Reklama