Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Albert Ganz je odsouzený trestanec, kterého osvobodí jeho přítel Billy přímo ze stavby silnice. Zastřelí přitom dva dozorce a uprchnou. Následně ještě zastřelí svého komplice Henryho Wonga. Téhož dne ještě zastřelí při policejní razii v hotelu dva policisty a odzbrojí policistu Jacka Catese. Jack zuří, a když se dozví, že ve vězení sedí Ganzův bývalý parťák Reggie Hammond, neváhá a ihned se za ním vydává, aby od něj získal informaci, kde se může Ganz skrývat. Hammond mu nemůže z vězení pomoci, jedinou možností je získat pro něj propustku na 48 hodin. Reggie zavede Jacka k dalšímu bývalému parťákovi, Lutherovi, který se však brání a na Jacka střílí. Jack ho spoutá a odvede na policejní stanici. Reggie dostane nápad, jak zjistit, kde žije Billy, Ganzův parťák. Předstírá, že je policista, a poněkud svérázným způsobem získá informace o tom, kde žije Billova dívka. Ta tvrdí, že s Billym už nemá a nechce mít nic společného. Zatím tedy Jackovo a Reggieho hledání moc úspěšné není. Jediným dílčím úspěchem je, že Jack Reggieho trochu lépe snáší. Sám je málomluvný a Reggie nezavře pusu. Prozradí Jackovi, že společně s Ganzem, Billym, Lutherem a Wongem obrali drogového dealera o půl milionu dolarů. Ty peníze jsou stále v Reggieho autě v parkovacím domě. Ganz unesl Lutherovu přítelkyni, aby Luther peníze vyzvedl a přinesl mu je výměnou za její život. Luther, který byl propuštěn, peníze vyzvedne, Jack a Reggie ho sledují až do metra, kde je však spatří Ganz a Billy. Jack je pronásleduje, ale jim se podaří uniknout. Reggie se snaží dostihnout Luthera, ale ani on nemá štěstí. Jack se vrací na stanici bez Reggieho, bez peněz, bez Ganze a navíc má potíže s přítelkyní. Poněkud se mu zvedne nálada, když mu kolega, se značným zpožděním, řekne, že mu Reggie u něj nechal vzkaz. Má mu zavolat do baru. A Reggie tam skutečně na Jacka čeká. V protějším hotelu se ubytoval Luther. Podle Reggieho pátrání si objednal buzení asi na osm hodin a tak mají čas. Jenže netrvá dlouho a Luther vychází z hotelu i s penězi. Nastupuje do autobusu, který ukradli Ganz s Billym, aby vyměnil peníze za přítelkyni... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Fingon 

všechny recenze uživatele

48 hodin patří k filmům dříve (tj. v devadesátých letech, v době mého dětství) hojně vysílaným a známým, ale které jsem v té době neviděl a vracím se k nim teprve teď. Bohužel se mi příliš povedený nezdá - nesympatický Nick Nolte hraje strašné hovado, Eddie Murphy je tu neustále zesměšňován, snad jen záporák v podání Jamese Remara je skutečně působivý... ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

"Buddy movie" nesázející na atrakce (záporáků je tady dva a půl, akčních scén pár a žádné auto myslím nevybouchne), NÝBRŽ (takhle monumentálně argumentující slovo prostě nemůžu napsat normálně) právě hlavně na dialogy a interakci nucených spojenců. Nejde o žádné špičkování, ale o dost vulgární a vůbec politicky nekorektní projevy (počítám, že stejně jako třeba u Posledního skauta záleží na tom, který z pěti dabingů máte). Nabručený kanyzovsko-depardieovský Nolte nepůsobí ani moc sympaticky, což by v tomhle žánru asi měl, ale hlavně nemá na Eddieho Murphyho, jehož obsazení byla trefa do černého. Sledování po letech přináší přidanou hodnotu – Murphyho debut, později uznávaní tvůrci, objevují se indián Billy z Predátora a grázl Sully z Komanda a zazní Hornerův velmi povědomý hudební motiv, který by byla škoda za tři roky - třeba při nahánění Sullyho - nevyužít. *** a půl. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Možná je to jenom můj názor, ale podle mě tyhle buddy movies z 80. a začátku 90. let strašně zestárly. Byly doby, kdy jsem třeba Smrtonosný zbraně považoval pomalu za nejlepší filmy všech dob. Ale nějak už mi ty klišé, kdy jeden z dvojice je takovej a ten druhej je úplně pravej opak (obvykle navíc jeden běloch a druhej černoch), spíš lezou na nervy. A scénář taky neni zrovna na oskara. Tohle je prostě jedna z mnoha průměrnejch akčních komedií od průměrnýho režiséra Waltera Hilla - 3 hvězdy. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

48 hodin to byla jedna z prvních policajtských akčních komedií, superhvězdný debut pro Eddie Murphyho. A taky obrovská nostalgie, neboť to byl v dětství můj milovaný film. Ten film má i po letech úžasný drajv. Základem je nasranej polda, který na každého huláká, je sprostej a odhodlanej chytit hajzla, co zabil dva jeho kolegy. Z basy vytáhne zlodějíčka, které hláškuje a machruje. Tohle není láskyplné nepřátelství - polda zlodějem opovrhuje, ten do něj rýpe. A jak se ze zlodějíčka stává parťák, najdou k sobě cestu a vrchol je krásný konec. Skvělé komické scény (balení holky, výslech ve vidláckém baru) doplňuje řízná i když trošku šíleně střižená akce plná rozmlácených aut, vystřílených nábojů a rozstřílených těl (nekompromisní finále!). Nolte i Murphy famózní, záporáci hnusní. Mínus je ztracený původní dabing, protože předabování zmizlo 90% sprostých hlášek, které jsem si pamatoval a dost mi to zkazilo zážitek. Vědět to, radši si stáhnu originál. 4* a asi nejlepší Hillův film. PS SPOILER: V dětství mě přišlo šíleně líto, jak to ve dvojce dopadlo - na konci jedničky zbývá Murphymu půl roku vězení a čeká na něj holka a půl milionu a ve dvojce nic z toho... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Takže, máme zde zajímavý thriller a jednu nesourodou dvojici, která musí nedobrovolně spojit síly, aby dopadla nebezpečného vraha. Zajímavé spojení Nick Nolte a Eddie Murphy funguje. Murphy je Reggie a Reggie je užvaněný fiškuntál, co inspektora Jacka Catese neustále prudí a přivádí ho až k infarktovým stavům. Oba borci hrají náramně a Nolte je skvěle nervózní, Murphy si ho neustále dobírá a skvěle mu sekunduje. Oba jsou dost v popředí, a to jde na úkor akce, které zde není tolik, ale je spíše rovnoměrně rozložena, a o to víc si ji divák užije, ale rozhodně na ní film nestaví. Scénář není nijak objevný, ale Walter Hill si je vědom, že pracuje se schematickým scénářem, a tak ho maskuje nápaditými hláškami a komickými výstupy Eddieho Murphyho, to je dobrý nápad a funguje to dokonale. Typický buddy movies, který s nástupem nového tisíciletí nekompromisně vyhynul. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (23)

  • Annette O'Toole měla mít ve filmu více prostoru a několik odhalených scén. Důkazem byly dobové fotografie ve filmových časopisech. (Fenk)
  • Eddie Murphy za roli inkasoval milion dolarů, což byl v roce 1982 historicky nejvyšší honorář pro debutujícího herce. (JohnO.O)

Související novinky

Čeká nás nových 48 hodin?

Čeká nás nových 48 hodin?

18.08.2021

Akční komedie to v současnosti nemají lehké. Jejich místo zastoupily komiksy, a filmů jako Správní chlapi režiséra Shanea Blacka se tak v současnosti točí méně a méně. Nyní to každopádně zkusí po… (více)

Dva upíři proti apokalypse

Dva upíři proti apokalypse

30.08.2015

Nová Fantastická čtyřka se nedočkala vysokých tržeb ani pochvalných reakcí, takže to s druhým dílem nevypadá moc dobře. Michaela B. Jordana (Kronika, Creed), který si zahrál novou verzi Human Torche,… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Stallone: Méně brutality, víc srandy

Stallone: Méně brutality, víc srandy

08.04.2011

Nebojte, netýká se to dvojky Expendables, která by se měla začít natáčet na sklonku léta. Tento film chce Sly dokončit ještě předtím. V akční krimi Headshot si zahraje nájemného zabijáka z New… (více)

Reklama

Reklama