Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Třicátá léta dvacátého století byla, spíš než dobou hospodářské krize, dobou přípravy na velkou válku. Alfred Hitchcock, jako citlivý umělec, to také už tušil, a většina jeho filmů má s válkou co do činění. Především špionáž je jeho specializací. Nemám tušení, ani si nedovedu představit, zda jeho tehdejší filmy nějak přispěly k uvědomění si napjatosti mezinárodní situace. Spíš byly chápány stejně tak jako dnes - jako detektivky s romatickým podkresem, kde neschází napětí a vše dobře dopadne (anebo: kdo byl odkráglován, stejně si to zasloužil). ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno já to vidím na lepší 3* Z raný Hitchovi tvorby to patří mezi ty povedenější kousky co jsem měl dosud možnost shlédnout. I když občas jsem měl problém se v tom trochu orientovat a film mi místy přišel překombinovaný. Ty úsměvné zrychlené akční scény snad nebudu ani komentovat, ale tak zase rok 1935, že jo... Každopádně film aspoň nenudí a svižně uplyne, takže extra zásadní výtky k němu zase nemám.65% ()

Reklama

Lektor 

všechny recenze uživatele

Těch pár nelogičností je metaforou pro roztomilou blondýnku a ta spousta skvělých nápadů zase pro vypočítavého roštáka. Citelně raná tvorba ale celé je to v podstatě předskokan pro nadcházející velké filmy s touto tématikou. Takže trochu vděčnosti.. Krátká stopáž a tedy i něco zkratkovitého je to jediné co mi zde vadí. 9/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

A to jsem měl pocit, že už asi těžko narazím na nějaký skrytý Hitchcockův masterpiece. V podstatě se jedná o North by northwest z 30. let, ale s celkem jinou atmosférou, překvapivě moderně a skvělě hrajícími herci a na svou dobu brutálním tempem, které vás díky tomu ušetří nudě, která je u podobně starých filmů velmi častým společníkem. Dokonce jsem se i několikrát zasmál nahlas a hlavně jsem si celou dobu vědomě užíval tohle staré, ale zubu času naprosto v poklidu odolávající, milé překvapení. 9/10 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Modelový útěkářský thriller, anebo temnější screwball komedie? Rozhodně film, který z rané Hitchcovy tvorby nejnápadněji předjímá North by Northwest. Oproti němu jsme zde lépe informováni o ústředním zločinu/MacGuffinu a namísto řešení nezodpovězených otázek si můžeme vychutnávat hladkost, s jakou na sebe jednotlivé scény navazují a zajišťují tak nepřetržitý pohyb vpřed. Neustále se střídají prostředí a objevují nové postavy, lišící se povahou i národností (Kanaďan, Angličané, Skoti). K výraznému zpomalení dochází teprve vinou několika delších vysvětlujících dialogů ve druhé půlce. Oproti pozdější Hitchcockově tvorbě je ve 39 stupních zjevná větší otevřenost (menší sofistikovanost, chcete-li). Hitchův smysl pro humor (černý) nebo jeho názor na něžné pohlaví (zrádné potvory) a venkov (zaostalí balíci) netřeba hledat výhradně mezi řádky. Díky parodii proslovů, jež svou prázdnotu maskují vzleností, nechybí ani špetka politické satiry, která v režisérově tvorbě není tak obvyklá. 80% Zajímavé komentáře: Sarkastic, NinadeL ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Hitchcock si pronajal 62 ovcí, aby scéna na skotských vřesovištích působila realističtěji. Ty však způsobily chaos a spásly část dekorací. (Sinecod)
  • Film vychází z románu "39 stupňů" Johna Buchana, mnoho důležitých událostí a postav ale bylo ve filmu pozměněno. Byly například přidány ženské postavy. (ČSFD)

Reklama

Reklama