Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Topco 

všechny recenze uživatele

Hitchov prvý „krivo obvinený muž na úteku“, a to s vycibrenou technickou stránkou a atmosférou, pôsobiaci v niektorých scénach ako predobraz filmu noir. Je to remeselne nápadité (kamera, strih) a príbehovo milé a komediálne ladené (nepravdepodobní milenci na úteku), nemôžem sa však zbaviť dojmu, že je to silnejšie v jednotlivostiach než v celku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od ostatných hitchcockoviek z 30. rokov, sa táto vydarila nadmieru. Síce sa nejedná o žiadny triler, ale o špionážne krimi, ale až na slabší začiatok ma to celé bavilo. Napriek slabšej atmosfére, napriek veľmi jednoduchej zápletke silne pripomínajúcu neskoršiu hitchocockovku Na sever severozápadnou dráhou a napriek trochu odľahčenému spracovaniu. Začiatok nedával vedieť o svojich kvalitách, po nástupe do vlaku sa to ale našťastie všetko otočilo. Teda až na veľkú ukecanosť filmu, tá ostala aj potom. Ústredná dvojica je fajn, rozkošná Carrollová i mne doteraz neznámy Donat. Chýbal však výraznejší záporák a tiež to rozuzlenie zápletky mi prišlo úsmevné. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem z toho trochu zklamaný. První půl hodina se mi líbila hodně, ale pak to celé šlo stále víc a víc dolů, chvílemi jsem se i nudil a nebýt posledních 5 minut, tak ani tu hodně slabou čtvrtou hvězdu nedám. Navíc od té první půl hodiny se to začne vyvíjet poněkud divně (v špatném slova smyslu) a celý ten příběh mohl být domyšlenější, protože třeba chování hlavního hrdiny je místy strašně nahodilé. Špatné to rozhodně není, celé je to opět skvěle natočené i zahrané, ale Hitchcock má spoustu lepších filmů. Btw, to závěrečné tajemství 39 stupňů mě pobavilo, ale myslím si, že to byl účel. Slabé 4* ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ponaučení pro nás všechny muže: Pokud se na vás v kabaretu nalepí pohledná ženská a chce jít s váma domů je to buď kurva nebo špionka. V prvním případě to bude nízká kvalita, vysoká cena a ve druhém případě do sebe nechá vrazit tak maximálně nůž (a to ještě cizí) a vás čeká dlouhá cesta do Skotska a zpátky s bengama a nájemnejma zabijákama v patách. A proto je lepší si dát doma desítku nebo dvanáctu (39 stupňů už je přece jenom trochu silný) a koukat na filmy a nechodit do kabaretů, kde se to jenom hemží špionama. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší největší filmový odborník mi nezbývá konstatovat fakt, že Hitchcock je mnohem lepší v rovině thrillerů a krimi, než v tolik opěvovaných hororech. Zatímco se na jeho hororech se od doby uvedení vyřádil čas a dnes už působí spíše komicky než děsivě, tak na jeho thrillerech a krimi se čas nepodepsal ani malinko. Zářným příkladem nechť je třeba tento neuvěřitelných 83 let starý snímek, který i po tolika letech působí svěžím dojmem a disponuje vším, čím by film tohoto ražení disponovat měl. Nechybí zajímavá zápletka, příjemný nádech mysteriózna a nejistoty, slušná dávka napětí a nečekané zvraty, krásná žena, ba dokonce ani jemný humor (zejména o manželství). Kdyby se alespoň polovina současných thrillerů přibližovala tomuto, tak bychom žili v krásném světe. Hodně snímku napomáhá i krátká stopáž a přímočarý děj s minimem nezajímavých odboček z cesty. Divák tak nedostane prostor si nudou ohryzat všechny nehty, včetně těch na nohou. Velice kvalitní kousek filmařiny. Slabší 4 kousky. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Alfred Hitchcock se ve filmu objeví asi po sedmi minutách jako muž, který vyházuje smetí zatímco okolo něj běží Richard a Annabella z kabaretu. (Kulmon)
  • Obsadit do hlavní role Madeleine Carroll byl nápad Hitchcockovi ženy Almy, která se s ní setkala jako první a svému muži ji doporučila. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama