Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (75)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale jak by mohla?“ - „A co?“ - „Zmizet.“ - „To nevím.“ - „No právě. Vždyť říkám, lidi přece jen tak z ničeho nic nezmizí.“ Od Hitchcocka jsem zatím viděl jen pár filmů, ale tenhle patří k těm lepším. Nejvíc jsem byl zvědavý na mix žánrů. A opravdu, komedie, detektivní thriller (vhodnějším přívlastkem bych už ale naznačil pointu), romantika…to vše spolu tvoří zábavnou podívanou. Přes napětí a tajemnou atmosféru totiž funguje jak chemie mezi párem „detektivů“, tak decentní britský humor (ten obstarávají hlavně kriketoví nadšenci). Na ničem z toho se nepodepsal zub času s výjimkou technické stránky, ta už citelně zestárla (ach ty zadní projekce). Celkově však velká spokojenost a silné 4* navrch. „Škoda, že jsme zmeškali vlak v Budapešti.“ - „Nechci se zase opakovat, ale kdybys byl netrval na tom, že musíme při té jejich hymně stát až do konce, tak jsme...“ - „Člověk přece musí projevit úctu, Caldicotte! Kdybych věděl, že to bude trvat 20 minut...“ - „A já měl vždycky za to, že jejich hymna není Uherská rapsodie. Stejně jsme při ní stáli jenom my dva.“ ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tentokrát spíš zklamání. Nebavila mně první půlhodina v hotelu, pak se příběh přesunul do vlaku a už už to začalo vypadat na obstojný psychothriller s tajemnou zápletkou, ale bohužel z toho nakonec vzešla nepříliš povedená konspirační komedie s nezajímavým romantickým ústředním párem v čele. A závěrečná přestřelka u okna? Na svou dobu možná nářez, ale nyní už ta akční scéna působí hodně úsměvně. Pro mně jeden z těch slabších Hitchcocků. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film - přišel mi rozdělený do 3 relativně nesourodých částí, z nichž každou jsem vnímal jinak. Prvních 25 minut odehrávajících se na horském hotelu mě moc nebavilo, nechápal jsem kdo je hlavní postava a kterou z předkládaných informací si mám pamatovat pro další vývoj děje (intuitivně jsem k tomu tedy přistupoval jako k detektivce). Pak se děj přehoupne do druhé části ve vlaku, která mě bavila nejvíc, protože mi přišla skutečně napínavá a byl jsem strašně zvědavý, jaké bude rozuzlení. (Obecně ta situace s jedoucím vlakem, v němž se stane nějaký zločin, mi přijde dramaticky velmi nosná, viz např. slavný snímek Vražda v Orient expresu). Nějaké matné tušení jsem měl, ale netrefil jsem se ani trochu, protože když film konečně někdy v 65. minutě vyloží naplno své karty a je už zcela jasné, co se stalo se starou dámou, mé dosavadní nadšení z předchozího děje značně ochladlo, a v poslední půlhodině jsem byl poměrně nepříjemně zaskočený všemi těmi radikálními zvraty a na můj vkus překombinovaným dějem, u něhož se s lety podle mě ztratil dobový kontext s tou politickou omáčkou okolo, a ten kýčovitý happy end tomu nasadil korunu, takže mám z toho celého spíš takové rozporuplné pocity. Přijde mi to hodně zaseklé v době svého vzniku, ale na druhou stranu tomu nejde upřít, že to pořád má nějaké hitchcockovské kvality, kvůli nimž to asi pořád za vidění stojí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Hitchcock bol proste kráľ! Parádny thriller skombinovaný s komédiou a romantikou bez toho aby to pôsobilo ako bordel a bolo to skutočne napínavé, vtipné aj romantické chce naozaj veľkú dávku majstrovstva. Rozuzlenie je síce trochu pritiahnuté za vlasy ale to už k podobným filmom nejako patrilo ( a stále patrí napr. nedávny Non stop alebo Tajomný let s Jodie Foster ktorý Lady Vanishes dosť vykráda).Aj po takmer 80 rokoch výborná zábava 10/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zmizení staré dámy je opravdu jeden z Hitchcockových majstrštyků. Díky příjemné stopáži nenabízí prostor pro nudu a i navzdory svému stáří je stále napínavý, zábavný a na konci i akční a romantický. Skvělé atmosféře, která je pro Hitchcockovy snímky charakteristická, napomáhá i prostředí, v němž se děj odehrává - vlak nabízí v mnoha filmech možnosti pro parádní příběhy. Sympatické postavy, slušný námět a na svou dobu i výborné zpracování. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Film sa pôvodne začal točiť za réžie Neilla v Juhoslávii, lenže keď tam pri natáčaní juhoslovanská polícia zistila, že vo filme nie sú znázornení veľmi pozitívne, vyhostili celý štáb z krajiny a projekt takmer vyhasol, keby sa po roku neujal režisérskej stoličky Hitchcock. (Arsenal83)
  • Původně byl scénář připraven pro hollywoodského režiséra Roye Williama Neilla, který se později proslavil svými filmy se Sherlockem Holmesem. Neil ale nakonec tento projekt vzdal, a tak jej předali Hitchcockovi. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock se ve filmu objeví jako muž s cigaretou na vlakovém nástupišti. (Němi)

Reklama

Reklama