Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

MMR 

všechny recenze uživatele

Jestlipak zde lidi hodnotíte objektivně? Většina lidí v této době na nové české pohádky či filmy (zejména pak na Troškova díla) nadávají a vzpomínají na stará, "lepší" dílka. Jenže si položme otázku: Kdyby neexistoval nějaký film z minulosti, který má okolo 80%, a natočili by ho nyní, naprosto totožně jako je, kolik by dostal procent? Nebo co kdyby tyto nové počiny byly natočeny třeba v 60.-70.letech, jaképak by měly hodnocení? ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Chcíp pes. Pokud pomineme tradiční troškovské nešvary poslední doby (mj. absolutní rezignace na jakoukoliv logiku a morálku mezilidských vztahů), zůstává nám na přetřes snad nejnudnější film třetího tisíciletí. Ve všech myslitelných ohledech - Strašidla nejsou v ničem ani tak strašná, aby tím byla jakkoliv zábavná. Kostýmy jsou slušné, triky a celé technické zázemí jakbysmet, herci dobře vypadají a v rámci možností i hrají... jenže je to všechno naprosto kontraproduktivní, protože celý film působí jako hodně raná betaverze, do níž ještě nikdo nestihl napsat finální verzi dialogů a vymyslet patřičné fóry. Strašlivě, strašlivě unylá hovadina. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

iVysílání/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Kamera 4/10/// PLUS: někteří herci hrají příjemně civilně (Vladimír Polívka, Sara Sandeva), některé menší role potěší (Petr Čtvrtníček, Jana Bernášková, Aleš "kocour Bedna" Háma), některý kouzla pěkně využitá a nejvíc film funguje jako romanticko vztahová komedie MÍNUS: většina herců bohužel přehrává, tenhle film není totálně pro nikoho, pro dospělé je infantilní a pro děti zcela nevhodný (nebo už se posunula míra toho co dnešní děti mohou vidět?)./// Shrnutí: Tady jsem čekal doslova strašidelný průšvih, ale postupně se dá zvyknout a byla to docela zábava. Na Strašidla z Vikýře nebo Kačenku a strašidla to rozhodně nemá, ale pár zajímavých a dobře zvládnutých nápadů se tu najde./// Celkem 56%/// ()

honajz 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Jako velká hitparáda to nebyla, ale taková malá, mírně nadprůměrná ano. Chápu, že spousta lidí na ČSFD, když vidí jméno Troška, rovnou lípne odpad, a následně si to logicky zdůvodní. Jako těžké výtky jsem zde četl něco o znásilnění - mankote, když jde o kočky a kocoury, tak se tomu tak říká taky? Pokus režiséra o znásilnění? Kde? Spíše stalking, poprávu potrestaný. Že říďa chce něco za něco? A ono to tak v životě nechodí? Nehledě na to, že v nastaveném kurzu vědomého přehrávání a dovádění některých scén ad absurdum (Angelika, návštěva mamá apod.) jde o jasně přiznanou nadsázku, a kdo to tam nevidí, tak je prostě hnidopišský suchar. Netvrdím, že všechny fóry fungují, některé jsou vyloženě trapné, ale jiné jsou zase povedené. A ano, příhody na škole dávají vzpomenout absurdním komediím Macourka s Vorlíčkem. Rozpitvával někdo Dívku na koštěti, zda tam všichni jsou správně potrestáni? Nevyrovnané jsou i herecké výkony - Bebarová žel jen opakuje pitomou nánu z Babovřesk, a zatímco tam to mělo svůj účel, tady bych ocenil civilnější, a ne tak přepjatou polohu. Na druhou stranu uměřené herectví Dvořáka, Kotiše, a nečekal bych to, ale i Polívky a obou dětí (Řehořová, Šimčák) pozvedá film o hodně výš, a navíc je fajn, že jen trapně nejtajtrlíkují, jako třeba postavičky a postavy v Princezně ze mlejna, kde mi nějaká normální bytost chyběla. Navíc je dokonalá kamera a lokace - zámek Líšno rulezz - a ladění do teplých, letních a pohodových barev (někdy na sílu, ale jo, po čase to začne fungovat). Že jde jen o levnější variantu větších a dospělejších bratříčků se přiznává hnedle ve dvou scénách, takže ani tohle nemá smysl kritizovat - evidentně si toho tvůrci byli vědomi. Když se člověk na onu jemně absurdní vlnu naladí, docela film funguje a pobaví. Nu, a jestli půjde Troška ve svém stylu, brzy zde budou Strašidla 2 a 3. Jo, a moje soukromá poznámka - konečně film, kde nehraje Macháček, Holubová, Geislerová, Stašová, Liška apod. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Zdeněk s Markem k tomu zase jednou sedli a napsali něco...téměř snesitelného! Několik dobrých scén ve škole připomene Macourka, romance Dvořáka s Bebarovou taky není vůbec k zahození. Ke dnu táhnou Strašidla přepálená stopáž, trapné nápady, toporná Kostková bez výstřihu a děravý scénář. Ten je nedotažený, bez hlavní dějové linky, s odfláklými pointami...ale dyť to znáte. Konec dramaturgů v Čechách. Ale je to zase taková nadějná vlašťovka, Zdeňku! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Karel Dobrý musel absolvovat návštěvu zubní ordinace, kde mu vzali otisk a vyrobili speciální zubní náhradu, kterou používal při natáčení jako upír Ignác. (Brydnis)
  • „Kostýmy strašidelné rodiny v rodinné komedii Zdeňka Trošky jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti. Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci,“ uvedla kostymérka Lucie Ulíková. (SONY_)

Reklama

Reklama