Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

honajz 

všechny recenze uživatele

Pro mne docela zklamání. Je znát, že se to snažilo být odlehčeným filmem, ale kvalit pozdějšího Ševce to nedosahuje. Vala i Vránová jsou sympatičtí, stejně tak třeba Sovák, ale ostatní nemožně přehrávají, včetně Šmerala, který se snaží být démonický i směšný současně, což tady nějak nefunguje. Lipský hraje svůj komediální standard, Řehoř nemá moc šancí se projevit, a tak za zmínku ještě stojí svérázná postava v podání pana Kemra. Ani kamera moc nekouzlí, třeba ten úvodní záběr zcela nevyužívá celé panorama Prahy, jak by mohl (třeba hned úvodní záběr má ze třetiny pohled na kus střechy a za ní nějaké komunistické baráky). Ani z archeologického místa jsme toho příliš neviděli. Celé se to snaží být rozverné, ale n to je zde málo vtipů - když to srovnám s pozdějšími Aférami mé ženy, kde je za deset minut tolik hlášek, co tady snad ani za celý film, je to tristní. Pro mne takové rozvleklé a vtipů málo. Přitom mi přijde, že hodně věcí bylo vystřiženo, u pár scén jsou odkazy na něco nebo na dialogy, které chybí. Samotná vražda a krádež jsou v Erbenově duchu, tedy vlastně nezajímavé a nudné. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Žádná obec, ale Hudec! Vymazlená detektivka s neodolatelným Exnerem, který je v podání Jiřího Valy nejstylovějším kriminalistou v dějinách české kinematografie. Navíc humor je tak funny and crazy, že napoprvé nestíháte sbírat všechny ty skvělé frky kolem. Těžko říct, co a kdo je lepší – zda Sovákův nadčasový plnovous, svérázné výchovné lekce pod taktovkou Josefa Kemra, sexy Gábinka, věčně omdlévající dr. Šedivka alias Řehoř, moderní bruselský nábytek anebo jako vždy uchu lahodící tóny Zdeňka Lišky. V tomto případě je film, není-li to příliš troufalé, lepší (zábavnější) než knižní předloha. Škoda, že se Exner v pozdějších filmech proměnil v poněkud nudného patrona bez šťávy a elegance. ()

Reklama

Aidina 

všechny recenze uživatele

Černobílá, komediální detektivka s nastrčenou mrtvolou paní Holubové, o které sice celý film slyšíme, ale téměř ji nevidíme. Něco jako paní Colombová, víme o ní, ale nikdy jsme jí neviděli. Role kapitána Exnera v podání J. Valy mi moc nesedí, bližší mi byl pan Kodet, který lépe splňoval literární předlohu kapitána EXnera. Film velmi posílila role pana Soudka, kterou skvělě zahrál pan Sovák. Nezapomenutelné jsou jeho bonmoty a komentáře. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

LION-MR.T odpad!

všechny recenze uživatele

Každý s aktérů mi lezl příšerně na nervy,tak nabitý film známý mi herci a nestojí ani za to hovno. Gabriela Vránová je tak otrávná a protivná ve své roli,že to je jeden z důvodů proč to házím až na dno koše. Je to dobrá herečka,bohužel tady byla příšerná. Celý příběh byl pro mě trest,komedie to nebyla,byl to spíš pro mě horor. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Jaroslav Válek, který zde hraje policistu, roli odehrál stejně jako svou stylizovanou postavu, které se říkalo Smutný muž. S touto stylizací robotického muže bez emocí vystupoval po estrádách a v televizi. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)

Reklama

Reklama