Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná trvalka... Ačkoli je detektivní zápletka tohoto thrilleru tuctová a ničím přitažlivá, prostředí hasičského sboru, adrenalinové akce uprostřed požáru a výtečný Kurt Rusell dodávají Howardovu snímku potřebný šmrnc. Zejména role drsného (ale v nitru až překvapivě zranitelného) Bejka Mc Caffreyho patří vedle nezapomenutelného pilota R. J. MacReadyho k Rusellovým nejlepším. Fešácký William Baldwin v jeho stínu trochu živoří, zato stařík Sutherland si svého maniakálního pyrouše vyloženě vychutnává. De Niro? Rutina. Ku cti Ohně budiž přičten fakt, že funguje nejen jako efektní ohňostroj, ale poměrně se mu daří rozehrát i lidské drama na pozadí příběhu. A nakonec i ta dávka hrdinského patosu se vydýchat dá, však on to někdo hasit musí, ne? Prostě příjemná podívaná, která zahřeje, ale rozhodně nespálí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známy, skúsený americký režisér Ron Howard natočil v roku 1991 snímok "Oheň" (Backdraft). Je to pomerne originálny thriller z nevšedného, zaujímavého prostredia. Mapuje prácu a vzťahy členov profesionálneho hasičského zboru. Dej sa odohráva v Chicagu. Hasiči zo sedemnástej jednotky zdolávajú požiare objektov, ktoré niekto úmyselne zapaľuje. Je vidno, že je to práca niekoho, kto má s ohňom a požiarmi skúsenosť. Podozrenie padá na niekoho z okolia samotných požiarnikov. Bude potrebné vyvinúť enormnú snahu, aby bol tento nebezpečný podpaľač čím skôr odhalený. Ním založené výbušné požiare majú na svedomí mnoho nevinných obetí. Ron Howard to natočil veľmi kvalitne, takže i po viac ako tridsiatich rokoch to pôsobí sviežim dojmom. Navyše bolo do tohto filmu zapojených aj veľa zvučných hereckých mien. Howardov "Oheň" patrí medzi špičku snímkov z hasičského prostredia. **** ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co jsem si asi pod filmem měl představit než to, že ve filmu bude víc ohně než na radnici při pravidelných pražských nepokojích. Herci byli parádní, požárníky si užívali. Jen mi přišlo, jak kdyby tvůrci prostě jenom řekli...No hele natočíme o hasičích film. Nemusíme to proplejtat nějakým zajímavým příběhem, to, že zachraňují životy je příběh samo o sobě a my to tak ukážeme a natočíme jenom směs akčních scén, kde jeden hasič lítá za druhým, občas se stane nějakej průser a tak to je pořád dokola. Není to konkrétně o příběhu, spíše pocta samotná lidem, kteří den co den zachraňují lidské životy. Proto je to tak hezký, ale tři hvězdy mi přijdou akorát. ()

Crazer 

všechny recenze uživatele

Tento film je správnou volbou, prostě klasika na víkendový večer. Pálivý thriller o nespoustaném a nekontrolovatelném ohni s neustálým hledáním tajemného žháře. Právě detektivka s Robertem De Nirem, mi připadala na tomto filmu nejzajímavější, i některé dechberoucí scény s efektním, vyčkávajícím ohni byly nezpomentuelné. Zřejmě největší hit W. Baldwina ... nebo ne? Rád se k tomuto filmu vracím i po tolika letech. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z chlapců bedlivě pozoruje otce při nebezpečné práci. Ostřílený hasič naposledy zamává a vleze do domu. Hrdina umírá, synové v rodinné tradici po letech pokračují (mimochodem ve skutečnosti je mezi Kurtem Russellem a Williamem Baldwinem dvanáctiletý rozdíl). A Ron Howard vystavil obětavým chlapům, kteří denně bojují s ničivými plameny, solidní pomník. Vsadil na osvědčené téma, spory dvou bratrů jsou místy otravné (rozčílí je opravdu kdeco), ale první housle tu hrají pyrotechnici, kteří se (s ohledem na rok vzniku) náramně vyřádili. Zpomalené záběry ohně představuje skoro až umělecké dílo, tvůrci jsou požáry doslova fascinováni. Herci, kteří podstoupili i hasičský kurz, jsou zabíraní opravdu mezi plameny, výsledek je pochopitelně plný patosu, americké uvědomělosti a hrdinských kroků (Russellova úžasně cukající tvář je nesmírně cool). A Hans Zimmer je tu v plné parádě. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama