Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Aky 

všechny recenze uživatele

Baldwiny moc nemusím žádného a ani tenhle mne příliš nepřesvědčil; kdyby ho tam nebylo, byl by film podle mne ještě o poznání lepší. Scénář je napsaný promyšleně, režie je přesná Robert De Niro jako vždycky skvělý, ostatní herci nic nekazí. Téma bratrského vztahu, v němž pod nánosy averzí a nenávisti vytrvale doutná nezničitelná láska, je vděčné a dává příběhu to správné koření. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(95%) BACKDRAFT, v českém názvu OHEŇ je bezpochyby silným filmovým zážitkem o hasičích, snad ve všech ohledech. Mou srdcovkou o tomto tématu nadále zůstává OKRSEK 49, kterému jsem krom 5 z 5* na CSFD napálil nekompromisních 100%. Tam šlo i především o soukromí hasičů, které fungovalo naprosto bezchybně. Zatímco tento BACKDRAFT jede spíše na chlapskou notu a soustředí se především na vztahy a hlavní dění mezi ostatní hasiče v týmu. Absence nějakých více rozvinutých scén z domovů hasičů mi zde určitě nechybí. Má to svůj styl, takže zde nemůžu ani nic výrazného kritizovat. Co čtu různé názory, tak některým trochu vadila slabší zápletka, ale v tom já nespatřuji žádný problém. Děj byl prostý, šlo se vždy rovnou na věc, takže netřeba řešit takové prkotiny. Mezi dva hlavní BODY filmu jednoznačně patří hlavní herecké duo Russell a Baldwin, hrající dva bratry s rozdílnými povahy, kteří ale i tak na sebe navzájem nedají dopustit, takže bratrské pouto zde bylo víc než jasné. Druhým hlavním bodem rozhodně patří skvěle natočené sekvence s ohněm, kterých bylo opravdu dostatek. Tam co se týče technické stránky, kamery a celkové režii – tam opravdu nebyl nejmenší problém. Pochválit se toho dá zde moc, kritizovat snad ani ne. Ta zmíněná absence víc prohlubujících scén soukromí oněch hasičů zde byla utlumena a vůbec mi to nechybělo. Herecké obsazení je na tom výborně. Kurt Russell se zde ve své roli překonává – svojí postavu hraje přesvědčivě, má neskutečně poutavý charakter. Stejně tak mě bavil i jeho filmový bratr, kterého hrál William Baldwin. Potěší i všelijaké vedlejší role včetně Donalda Sutherlanda nebo Roberta De Nira. De Niro zde neměl až tak podstatnou roli, ani mě zde tolik nebavil, ale přesto mě potěšilo vidět známou tvář. Filmová hudba od skvělého Hanse Zimmera byla určitě víc než solidní, V té době sice nebyla až tak výrazná, abych ji poslouchal samostatně, ale zde seděla jako ulitá. Blížící se finále snímku obsahuje dobrou pointu, která se zprvu jeví docela šokujíc, že jsem si říkal, to snad není možné, ale pak naštěstí přišla hlavní část pointy, které vše rozumně vysvětlila. Nějaké ty emoce atd – to zde určitě máme, především až na závěr. Samozřejmě věčné kontakty mezi oběma bratry, ke kterým docházelo (hádky, porozumění, neshody, empatie) – na to vše se krásně dívalo. Víc už to snad vyzdvihnout nemohu. To bych tu pokračoval v psaní slohové práce donekonečna. Jedná se opravdu o KLENOT, ke kterému se ještě vrátím x krát. Jsem rád, že jsem si tento film mohl ve volném čase doplnit - i po letech to můžu ocenit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vtedy to bola pecka, lebo o Howardovi poriadne nikto nič nevedel, teraz od toho ľudia čakajú zázraky a možno aj preto sú sklamaní. Ja ostáva pri tej prvej možnosti a zatiaľ považujem toto za najlepší film o plameňoch. Precízna práca kaskadérov, kamier a celkovej nadupanosti pôsobenia efektovej stránky je len začiatkom, lebo film je predstavovaný najmä ako dráma. K tomu sa nenápadne pripája aj thrillerová zápletka, ktorá tiež do deja vtiahla osobitné čaro a osviežila tak aj celkovú pointu. Herci, aj keď v súčasnosti nie sú v oscarovej línii, siahli až na dno svojich hereckých síl, čo prekvapujúco pre De Nira platí len z polovice. Ale on si to vyžehlil už viac krát. 85%. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice to natočil Ron Howard, což samo o sobě dává tušit, že to asi nebude žádnej zázrak, ale myslel jsem si, že když v tom hraje Robert De Niro nebo Donald Sutherland, nemůže to bejt špatnej film. Bohužel ani jeden z nich moc prostoru nedostal a divák tak sleduje drtivou většinu filmu Williama Baldwina a Kurta Russella, jak ve zpomalenejch záběrech pobíhaj někde mezi plamenama. Kurt Russell ještě zahrál jakž tak, ale William Baldwin to je naprostej hereckej tragéd. Jinak ten film je jedno klišé za druhym. Nějak mě to vůbec nebavilo. Film je tak za 1 hvězdu. Tu druhou přidávám za De Nira a Sutherlanda. Škoda, že jsou tam tak málo. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama