Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Crazer 

všechny recenze uživatele

Tento film je správnou volbou, prostě klasika na víkendový večer. Pálivý thriller o nespoustaném a nekontrolovatelném ohni s neustálým hledáním tajemného žháře. Právě detektivka s Robertem De Nirem, mi připadala na tomto filmu nejzajímavější, i některé dechberoucí scény s efektním, vyčkávajícím ohni byly nezpomentuelné. Zřejmě největší hit W. Baldwina ... nebo ne? Rád se k tomuto filmu vracím i po tolika letech. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních a kdo ví, zda ne poslední hit Williama Baldwina. On skutečně nebyl nikdy nijak dobrým hercem, takže se musel spolehnout jedině na spolehlivé výkony dalších kolegů, no a tady se jich dočkal. Díky kvalitnímu obsazení a slušně akčnímu ději se jedná o jeden z nejlepších thrillerů 90. let. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Od Howarda jsem asi ve výsledku čekal něco víc. Neberte mě špatně, vizuální stránka filmu je jedním slovem podmanivá, z triků a praktických efektů mi často padala brada až na zem, no a přičtěte k tomu famózní soundtrack mistra řemesla Zimmera, který svými dunivými tóny umocňoval již tak úžasný divácký zážitek. Problém mám ale s těmi patetickými scénami, kterých se ve filmu vyskytuje přehršel. V některých momentech film vypadal směšně, protože ty situace byly vykresleny velice nerealisticky a nevěrohodně. Jak jsem chvílemi jen žasl z toho všeho, co se dělo na obrazovce, tak ve chvíli druhé se v mém obličeji zrcadlil jen takový křečovitý stah, prostě jsem nepochopil, proč zrovna tohle do filmu dávali. Herecky na úrovni, z vedlejších rolí precizní Sutherland, jenž během svou jediných scén na place ukázal svůj herecký talent naplno. Kurt Rusell výtečný, Baldwin docela zaostával. Hlavní příběhová linka vskutku průhledná, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že závěrečný twist mě kladně nepřekvapil. Takže suma sumárum, fajn podívaná, která ale oplývá řadou kosmetických vad na kráse. Za mě 70 % ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typický howardovský projekt, ktorý je do značnej miery dokonale vyplnenou šablónou pre splnenie očakávaní diváka zbožňujúceho Hollywood taký, aký je - sentimentálny, urečnený, nadnesený a zábavný. Oheň má niekoľko silných momentov, po scenáristickej stránke si vzťah k hlavným postavám budujete postupne, ale isto, zimmerovka tradične zafungovala, herci sú v najlepšej forme. V podstate tomuto filmu nemám čo vytknúť, no čosi mi tam chýbalo. Možno väčšia zaangažovanosť strihacieho oddelenia? :) ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama