Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (321)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Po novém zhlédnutí v telce po letech (v nevalném českém dabingu, jak jinak) mi to přišlo dost slabé. Nepřišlo mi to vůbec napínavé (dílem proto, že to znám v podstatě nazpaměť, a dílem proto, že mi bylo ukradené, co se stane s tím uneseným klukem), ta předpotopní devadesátková technika tam je dnes vyloženě k smíchu, obsazení je dost bída (Gibsona jsem nikdy nemusel, v ženských rolích jsou samé šeredky a zbytek castu jsou vyloženě herci druhé, ne-li horší kategorie), a celé to na mě působilo strašně televizně lacině, občas až amatérsky. Podle mě je to film, který je zde poněkud přeceněný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Howard nedokáže natočit vyloženě strhující film, avšak Výkupné je tématicky natolik zajímavé, že se dvouhodinová stopáž dá naprosto v klidu unést. O klasické klišé samozřejmě není nouze a sem tam si snímek sáhne dokonce na onu střední vlnu hollywoodské řeky, ovšem světlé chvilku jsou. Především některé konkrétní scény jsou výtečné. Za zmínku stojí chytrý "likvidačně policajtský" tah Garyho Sinise, neskutečně sugestivní "čůrací" scéna ke konci a pak především telefonické dialogy mezi Gibsonem a únosci. Trochu zde překáží postava Delroye Linda, která nemá (nebo jsem ho alespoň nenašel) nějaké hlubší opodstatnění. Na závěr by bylo ještě dobré zmínit výtečnou akci. Na Howarda nezvykle hodně krve. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Silný herci vo filme, ktorý má dobrý scenár a nápaditú réžiu. Až mi príde smutno, že režisér ako Ron Howard natočil Hillbilly Elegy. Tu ide na istotu. Postupne rozvetvuje príbeh... je drsný, surový a emočne komplexný. Scény medzi Gibsonom a Russo majú spád a sú uveriteľné a rovnako je tomu aj s krimi zápletkou. Dýcha z toho ešte radosť z filmu. Snaha vypovedať príbeh inak. Je tam neustále prekvapovanie a obstojný záporák. Niečo takéto dokázalo vyprodukovať len veľmi málo filmov. Pre mňa príjemné a nostalgické. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ron Howard natočil celkom zaujímavý kriminálny thriller o únose dieťaťa. Žiadny trápny film s americkými černochmi na dynamickú rapovú hudbu, kde svalnatý chlap zachraňuje svoje dieťa, ale tu išlo o príbeh milionárskeho syna za účelom výkupného a za účelom pomsty z frustrácie konania známeho milionára. Takýchto filmov je veľa, ktoré využívajú rôzne techniky, no všade ide v podstate o to, nezaplatiť a bojovať, no realita býva skôr taká, že sa dotyčný často hľadá až po zaplatení. 96 hodín a Tajomná rieka ma zatiaľ fascinovali najviac, no mali výhodu toho, že sa tam sa jedná o prostredie polície, akýchsi bezpečnostných zložiek, veľmi podobný je aj film Muž v ohni, ktorý mi príde však prehnaný, zbytočne brutálny a mierne nesprávny a chýbajú mu tie detaily, ktoré sú napríklad vo filme 96 hodín. Zbohom baby a 96 hodín: Odplata sú veľmi triviálne, dosť jedinečné, ale stále dobré. Výkupné patrí medzi filmy, ktoré odštartovali celú plejádu takýchto filmov a musím uznať, že celkom slušne. Je pravda, že je natočený podľa istej šablóny, aby bol zaujímavý a že zrejme by sa to tak šťastne neskončilo, najmä ten závere, ktorý bol dohnaný do konca, kde svoj hnev postava Toma zavŕšila, zároveň si chránil život spôsobom, ktorý sme videli v mnohých filmoch a zároveň to riešila aj polícia, no najmä ten priebeh ukazuje na slušnú prácu. Chcel som tomu dať 4 hviezdy, no ono je to tak na 3 a pól, najmä pre pár pózerských a menej reálnych skutočností, či zbytočností v konaniach. Inak nezabúdajte, že sa unášajú ľudia aj z chudobných rodín, pre rôzne dôvody a ktoré nemajú na výkupné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě Výkupné docela zklamalo. Mel v té době pravidelně vyprazdňoval zásobníky, já totiž tehdy objevil Smrtonosnou zbraň a najednou nový Gibson, zvláštní. Unesli mu kluka, hodně psychologie, vyjednávání. Snažit se soupeřit na dálku přes telefon... Samozřejmě i já jsem dospěl. Z dnešního pohledu lehce nadprůměrný thriller. Ron Howard natočil určitě lepší filmy a Gibson vlastně taky. 70% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Tom (Mel Gibson) navrhuje ako dobrý pseudonym meno "John Smith". Gibson poskytol hlas Johnovi Smithovi vo filme Pocahontas (1995) len rok predtým. (Arsenal83)
  • V telefonním hovoru, který vede Tom Mullen (Mel Gibson) a Jimmy Shaker (Gary Sinise), postavy odkazují na snímek Stroj času (1960). (GordonCZ)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v amerických štátoch New Jersey, New York, Connecticut a California. Obdobie natáčania: od 10. januára do 10. mája 1996. (MikaelSVK)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama