Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Česká soda si zaslúži nesporné uznanie za pionierstvo v oblasti televíznej satiry. Rovnako legendárne scénky ale ponúkli aj nasledovníci v podobe slovenských odchovancov Sody Noga a Skrúcaný, ktorí spolu s Filipom a Radičom vytvorili kultové Apropo TV a Telecvoking a na českej strane bolo nemenej úspešne Tele Tele. Napriek tomu nemá tento snímok čo hľadať v Top 200 filmov, nakoľko ide o nie príliš podarený strihový materiál, ktorý nijakým spôsobom nezvyšuje hodnotu daného materiálu. Takže za Alles Gute, Mečjar a maratónca zaslúžene 2*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám istotu, či som si pozrel správnu verziu, pretože som v niektorých príspevkoch čítal o nezhodách autorov, ktoré ma zaujímajú ešte menej ako samotný produkt. Chápem, že od turbulentnej doby nás delí už takmer 30 rokov a dobové vtipy sú pre mladú generáciu nezrozumiteľné a pre mňa nevtipné. Česká soda mi svojou šablónovitou koncepciou, prvoplánovým humorom a nedostatkom vkusu pripomenula obdobné  Tele tele. A aj keď sa rád zasmejem, humor produkovaný hercami divadla Sklep vo mne vzbudzuje nanajvýš pousmiatie prekryté pocitom trápnosti. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Tomuto pásmu se podařilo zfilmovat zprofanované úsloví "Vtipe vylez". Problém je, že vtip nevylezl, jen přiblblé fórky na úrovni mateřské školky (např. parodie na vložky Allways přejmenované na jauvejs - vyrobené z bodláčí- hahaha, to jsme se pobavili). Občas se nějaký fór povedl, ale nad odpadem drží celou tuto besídku postupem času čím dál drzejší Alles Gute, což je docela paradox, protože v dnešní době je Šteindler vždycky mezi prvními, co začnou kvičet, když si někdo dovolí říci něco nekorektního. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Kulatý stůl -> Václav Klaus: "No, tady jedním problémem je, co je ta plavecká škola, tak bych mohl připustit že umět plavat je uzance. A proti tomu bych postavil lyžařskou školu." Jan Kalvoda: "Uffff, ten výklad, ta interpretace byla nadjezdem či oklikou jedné silnice nebo výstavbou osvětlení." (Klaus střídavě kýve hlavou že ano a ne a ano a ne) Václav Havel: "Já se domnívám že, mmm, samozřejmě to musí být velmi dobře, velmi dobře promyšleno, ale..." Kalvoda: "Poslední větu protože čas kvapí." Havel: "Mmmm....." ()

panfilmu 

všechny recenze uživatele

Nekorektní, rasistické, šovinistické, gendrově nevyrovnané, xenofobní. Prostě takové, jaké to v té době mělo a mohlo být. Jsem rád, že ten pořad existoval o to víc si ho dnes cením, protože něco takového se už nikdy nenatočí. Miloval jsem jejich reklamy, zprávy, Alles Gute a další skeče, které by dnes ochránce mravů vytáčeli do běla. Mrzí mě jen, že ČT si tento pořad nedokázala uhájit a dnes paradoxně by proti němu asi nejvíce brojila. ()

Zajímavosti (6)

  • Tvář, která se objevuje v úvodní znělce, patří fotografovi Karlu Mesnerovi, příteli Fera Feniče. (sator)
  • Neshody autorů, kteří se podíleli na tvorbě pořadu plného drsné satiry, způsobily, že celovečerní film Česká soda už nemůže ani do kin, ani na televizní obrazovky. Kromě jediného místa, a to Pardubic. V roce 2007 totiž získaly Pardubice povolení, že film mohou promítnout. Smlouva však nemá datum ukončení, takže Pardubice jsou dnes jediným místem, kde mohou lidé Českou sodu vidět. (hippyman)

Reklama

Reklama