Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když je The Maltese Falcon vynikající, nenudící a dost atmosférický (začínám mít žánr noir čím dál tím víc rád) snímek, přesto mi zde něco chybělo a sem tam mi vadila ta naivita (pěstní souboje typu "uhodím ho jednou do tváře a on se zhroutí a podobně). Film jako takový nezklamal, ale co se mě týče, dám si raději o pár let starší a v mých očích o třídu lepší film The Big Sleep. 80 %. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ne, tahle superslavná klasika mě opravdu nechytla. Parta lidí hodinu a půl přemlouvá Humphreyho Bogarta, aby jim ukázal svého diamanty osázeného ptáka (bez dvojsmyslů, prosím), ten si to chvíli rozmýšlí, pak koná. Mám rád atmosféru lidí v kvádrech a sakách, proto ani Maltézský sokol není nějaká katastrofa, kterou bych přetrpěl, ale nevím - nebavilo mě to zrovna moc... Prostě noir - no a? ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mezník v žánru noir? Nevím. Protřelá detektivka s precizně vykreslenými charaktery postav? Nepochybně. Cynický Bogart s místy až tragikomickým projevem, kterým disponují i ostatní postavy, zejména gangsteři, předvádí jednu ze svých nejslavnějších kreací. Příběhová nejistota i napětí vrcholící v samotném závěru. Huston jde od samého začátku rovnou k věci a chytře buduje odpověď na otázku, kdo bude nakonec profitovat z drahocenné sošky. Tenhle debut se vydařil a zároveň opevnil vůči zubu času. Místy až tragikomické výstupy mafiánské bandy, u nichž si nejsem jist, zda to byl záměr, či nikoliv, jsem vnímal jako plus. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"I hope they don't hang you, precious, by that sweet neck. Yes, angel, I'm gonna send you over. The chances are you'll get off with life. That means if you're a good girl, you'll be out in 20 years. I'll be waiting for you. If they hang you, I'll always remember you." Tohle že mají být úchvatné dialogy?! Mazaný Filip je parodie, ale tohle vypadalo jako parodie parodie. Hrozný scénář, toporný Humphrey Bogart, ztracený čas.. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Věčně doháním filmy se štítkem klasika klasik, právě odtud se často datuje noir jako svébytný subžánr. Je to napínavá konverzační hra čtyř narušených postav, kde se neustále snaží klamat každý každého v honbě za mýtickou maltézáckou soškou (špetka tajemství). Děj poměrně nelze předvídat, nechybí místa překvapení a obsazeno je to velmi top (až na nevýraznou Mary Astor). Vše vede cynický, výřečný a stylově nad věcí detektiv Bogart. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • V jedné ze scén slídí Same Spade (Humphrey Bogart) po San Franciscu, avšak ve chvíli, kdy za ním vzplane loď La Paloma, objeví se v pozadí tabule „Prístav Los Angeles.“ (Hans.)
  • Filmová hláška "Látka, z níž jsou utkány sny" byla Americkým filmovým institutem zvolena 14. nejlepší filmovou citací. Jde o parafrázi veršů z “Bouře“ Williama Shakespeara: "Jsme látka z jaké stvořeny sny / a naše žití kol a kol / jest obklopeno spánkem“. (džanik)
  • Podľa spomienok účastníkov natáčania, bol Humphrey Bogart dosť nepríjemný opilec, ktorého osvedčeným mottom bolo: „Nikdy never žiadnemu mizerákovi, ktorý nepije.“ (marlon)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama