Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (221)

castor 

všechny recenze uživatele

Letoun mířil do Paříže, ovšem během mezipřistání v Athénách po přistoupení dvou Palestinců a manželského páru změnil trasu a přistál v ugandském Entebbe. Radikální čtveřice totiž nechtěla poznávat krásy Eiffelovy věže, ale cestující držela v opuštěném hangáru a požadovala propuštění odsouzených palestinských teroristů. Izraelská vláda měla ale toho času jiný názor. Známá to událost.. Zapáchá to možná lehce agitkou, tvůrci se nicméně snaží postavy polidštit a hledat důvody k jejich krokům. Výsledek ale nestrhne. Únosci Daniel Brühl nebo Rosamund Pike přitom hrají skvěle, jsou plní pochybností, chybují, dumají, skvělé momenty má i mistr vedlejších rolí Eddie Marsan. Strhne i metaforický závěr, sestříhaný mezi útok elitní jednotky a živelný tanec za energetického bubnování na židovskou skladbu Echad Mi Yodea, ač je mi jasné, že zdaleka nesedl každému. Zbytek je ovšem utahaný, bez nápadu a bez šťávy, takže na čtyři hvězdy jít prostě nechci. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Technicky slušné řemeslo, ale celé je to napsané takovým tím neosobitě mdlým způsobem. Skáče se tam z místa na místo, film se na žádný aspekt, postavu či dějovou linii dostatečně nesoustředí a ještě se plýtvá místem na afektovaný taneční pseudoart. Nekompromisní a nekomplikované finále potěšilo, byť celkově rozpačitý dojem z filmu už moc nezachránilo. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Operaci Entebbe škodí žánrová neukotvenost. Chvíli to vypadá na politiku, to především v dialozích, chvíli na socální drama, chvíli na akční thrller, většinu pozornosti strhávají unesený na letišti, ale tam se i přes dramatičnost situace de facto děj nějak dál neposunuje, daleko zajímavější je souběžné dění v Izraeli, které si přímo říkalo o strhující dialogy i scény, ale bohužel po každé to byly jen takové ochutnávky, co by divák mohl mít, kdyby tvůrci byli co k čemu. Pokud jde o herce, tak i přes hvězdy Rosamund s Danielem mně přišli nejvýraznější izraelští politici, škoda toho malýho prostoru, fakt škoda. Zajímavě byl pojatý i závěr, kdy do akční scény byla prostřihána tanečně-hudební scéna. Neodpustím si na závěr pochválit Izrael za jejich chování ke všem teroristickým šmejdům a snahu bránit své občany kdekoli na světě i za cenu použití síly a sraní na zkurveně nečiné OSN. Pořád věřím, že Evropa se probudí a nebude se zde dít to, že člověk, který postříli nebo naplánuje v pařížském hudebním klubu desítky mladých lidí má v base posilku, kabelovku, dobrou stravu a nemusí vypovídat, jestli si takhle evropští politici představují boj s terorismem, měli by buď jít na stáž do Izraele a nebo rovnou na bojiště někam do islamákova a nést následky toho na čem mají svůj velký díl. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět tak nejúspěšnější protiteroristický zásah v dějinách je pro filmaře pořád vděčné téma. Nevím kolik zde hodnotících vidělo předchozí verze. Toto je totiž již čtvrté zpracování této události a i když nemůžu mluvit o nějakým průseru, tak tomu kdo se o tuto problematiku zajímá bych spíš doporučil starší verze Operace blesk a Operace Entebbe. Tohle je dost zkratkovité. Vzhledem k stopáži to mohla být strhující jízda, ale je tu zbytečně moc nepodstatných scén na úkor těch důležitých. Každopádně kvalitní filmařina to nepopírám a ty slabší 4* bych dal, ale hvězdu dolů sráží nezvládnuté a odfláknuté finále. No a prostříhávat finální přestřelku záběry na tanečnici která nezvládá své kreace a padá na hubu opravdu nebyl šťastný nápad.65% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co k tomu napsat, ani jestli se mi vůbec chce. Můžu to pojmout čistě po filmové stránce, v té mi to nepřijde nějak dvakrát ohromující či poutavé. To ale nejednou u skutečnými událostmi inspirovaných filmů bývá. Jo, a ty tanenčí prostřihy mě dost sraly. Můžu to pojmout obsahově, k tomu bych vlastně řekl jen, že, ne že bych chápal první vlnu RAF, ale nikdy jsem nechápal ty další, těm už šlo hlavně jen dostat z vězení jejich předchůdce a hlavně, obecně, omezovali lidi, které chtěli osvobozovat. Izraelsko-Palestinský konflikt je fakt komplikovaný. V tomhle ohledu je třeba ocenit, že film není nějak očividně jednostranný. Takže to shrnu a zaobalím asi takhle - Rosamund Pike má hrozně sexy pupík (i zbytek těla). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Zbraně použité ve filmu jsou útočná puška AK 47, kulomet PK, samopal Scorpion vz.61, UZI a granat F1. (K98)
  • Pôvodné kódové označenie operácie bolo Blesk (alebo operácia Guľový blesk). Misia však bola spätne premenovaná na operáciu Jonatán, na uctenie pamiatky padlého veliteľa a trvala v skutočnosti od pristátia prvého izraelského lietadla do odletu posledného len 57 minút. (Raccoon.city)
  • Již čtvrté filmové zpracování riskantní protiteroristické mise. (Zdroj: Febiofest)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama