Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje troufám si tvrdit celkem realisticky první dny boje o Moskvu. Kdy Němci poslali to nejlepší co měli, pod taktovkou bleskové války a překvapeným Rusům zbyla jenom polní lopatka a zápalná láhev na tanky a jejich odvaha. Nic jiného neměli. Přesto se snímku podařilo zachytit dobrou atmosféru i napětí a udržet jej na reálné vlně. Aníž by se z nich museli nutně dělat superhrdinové, jako jsme na to už zvyklí z americké produkce, např. Železné srdce, kdy jeden nepojízdný tank, téměř přemůže elitní divizi Němců…Tady sledujeme normální emoce, strach, ale i pýchu nad národem, kde nejsou zbytečný politický kulisy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som sa obával, že zostane len pri tom drevenom tanku, na ktorom nacvičovali hod granátom. Príde aj skutočná akcia, no pre mňa na tom film nestojí. Skôr ma zaujali rôzne historky vyslovené iba tak pri inej činnosti, napríklad o Siedmich samurajoch, ako dokázali stručne a jasne do dvoch minút zhrnúť štvorhodinový japonský film. Tento film je zase zhrnutím mýtu o 28 statočných, nezáleží na tom, kde je pravda, veď tu má film aj pridelený tag propadanda. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

V prvej tretine problém s tempom a dialógy trochu šuštia papierom ale akonáhle sa zjaví prvý panzer už sa to mele v grádoch nevídaných a na to aká to je legenda to používa plot armor veľmi striedmo.Je úplne jedno, či je ten príbeh vymyslený ako propaganda na posilnenie bojového ducha v ´41 alebo či sa to naozaj stalo; tento film je poctou obyčajným ľuďom mnohých národností z celého ZSSR, ktorí dokázali zastaviť nacistickú mašinu smrti. A to je to, čo sa počíta. 9/10 P.S. čo za kokotka je Shetland ? Asi poník, húpací. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

28 vojakov, ktorý čelili celej nemeckej tankovej divízií pod vedením generála Panfilova. Toto je celá dejová premisa bez hlbšej katarzie postáv ale na druhej strane celkom solídnou akciou. V dobe kedy sa príbeh odohrával celé Rusko poznalo vetu "Rusko je síce veľké ale my nemáme kam ustúpiť, za nami je už len Moskva". Príbeh je podľa viacerých zdrojov vymyslený na druhej stane dodával odvahu nemeckým vojakom počas druhej svetovej vojny. Kde aj malá ale odhodlaná skupina môže zvrátiť priebeh bojov. Čo sa týka filmu je napriek tomu že ho točili nadšenci veľmi slušne natočený. Akcia je svižná, dramatickosť je dramatická a dozvedáme sa aj niečo z histórie. Čo sa týka dialógov a vykresľovania postáv, tam je čo dolaďovať ale aj tak sa jedná o v celku dobrý filmový počin. 76% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film je záruka dvou věcí. Fenomenálně dobré provedení a autenticita. A potom nechutně úmorné stupidní kecy. Vážně, výprava a kostýmy úžasné... tankový útok... velkolepá záležitost. Ale ty žvásty okolo. Polovina filmu je o plkání a vlasteneckých přehrávaných dialozích. přesto výsledný dojem převládá, protože když vypnete zvuk (nebo máte možnost přetáčet) máte možnost si vychutnat vizuál. Do detailu promakaný. A tohle že je "fanouškovský film"??? klobouk dolů. ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. listopadu 2016 v Barceloně ve Španělsku. (BMW12)
  • Zbraně používané Rudou armádou byly: samopaly PPŠ-41 a PPD-40, pušky SVT-41 a Mosin-Nagant, protitanková puška PTRD-41 a pistole TT-33 Tokarev. (K98)
  • Režisér filmu Andrey Shalopa dostal vyznamenání za věrnost historické pravdě od Ruské vojenské historické společnosti (RVIO). (Kaufman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno