Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film je záruka dvou věcí. Fenomenálně dobré provedení a autenticita. A potom nechutně úmorné stupidní kecy. Vážně, výprava a kostýmy úžasné... tankový útok... velkolepá záležitost. Ale ty žvásty okolo. Polovina filmu je o plkání a vlasteneckých přehrávaných dialozích. přesto výsledný dojem převládá, protože když vypnete zvuk (nebo máte možnost přetáčet) máte možnost si vychutnat vizuál. Do detailu promakaný. A tohle že je "fanouškovský film"??? klobouk dolů. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje troufám si tvrdit celkem realisticky první dny boje o Moskvu. Kdy Němci poslali to nejlepší co měli, pod taktovkou bleskové války a překvapeným Rusům zbyla jenom polní lopatka a zápalná láhev na tanky a jejich odvaha. Nic jiného neměli. Přesto se snímku podařilo zachytit dobrou atmosféru i napětí a udržet jej na reálné vlně. Aníž by se z nich museli nutně dělat superhrdinové, jako jsme na to už zvyklí z americké produkce, např. Železné srdce, kdy jeden nepojízdný tank, téměř přemůže elitní divizi Němců…Tady sledujeme normální emoce, strach, ale i pýchu nad národem, kde nejsou zbytečný politický kulisy. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Ukázková ruská zima se vyskytuje jen v ruském filmu. A divák je vystaven až příliš značnému ilustračnímu pojetí filmu, které brání emoční křivce vyskočit na vysokou úroveň. Ruská vojenská parta nechodí srát ani chcát, a podle lejna by se sotva dal identifikovat vojín, kapitán či major. Nemám za zlé tvůrcům, že celý film není známo o bojujících nic, co by je nám jakkoliv přiblížilo, včetně jmen. Ovšem úvodní čtvrthodina je natolik roztahaná a sestavená jen ze špatných dialogů a nemožných, uměle vyznívajících historek, které mezi sebou zúčastnění vojáci vedli, až mě to notně vyřídilo. Nevěřil jsem, že po téhle ukrutně příšerné etapě film ještě zvládnu. Ale pak se rozjel klíčový boj s německou ofenzívou. A dostavilo se ucházející ratatata a bum bác. Snímek i tak působil stále zdlouhavým dojmem. Slušná bojová část se určitě nezařadí mezi epické bitvy, nicméně střet německých uzurpátorů s ruským gerojismem zabavil. Měl bych ale potíže film vidět podruhé. Režie dvojky Družinin & Šalopa nevládla takovou kvalitou, která by mě ukovala v křesle, ovšem nemalé množství bojových scén je svojí nezamýšlenou absurditou poměrně zábavné. 6/10 ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V prvej tretine problém s tempom a dialógy trochu šuštia papierom ale akonáhle sa zjaví prvý panzer už sa to mele v grádoch nevídaných a na to aká to je legenda to používa plot armor veľmi striedmo.Je úplne jedno, či je ten príbeh vymyslený ako propaganda na posilnenie bojového ducha v ´41 alebo či sa to naozaj stalo; tento film je poctou obyčajným ľuďom mnohých národností z celého ZSSR, ktorí dokázali zastaviť nacistickú mašinu smrti. A to je to, čo sa počíta. 9/10 P.S. čo za kokotka je Shetland ? Asi poník, húpací. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Asi som bol až príliš natešený že si pozriem veľký vojnový superfilm, a tak teda ma trochu mrzí že ma film bavil len do toho momentu keď sa začalo bojovať. Celkom úprimne, do samého konca som to dopozeral už asi len kvôli akémusi rešpektu. Celkovo som mal pocit že sa pozerám na akési dobové vojenské cvičenie s ukážkou vojenskej techniky 'zo všetkého po 1kus' (no dobre niekedy aj 2).Rád by som tomu nejakú tú hviezdu pridal, ale naozaj neviem prísť na to za čo.. ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • V roce 1947 probíhal proces za velezradu s jedním domnělým hrdinou, později byli nalezeni další tři „padlí hrdinové“. 28 panfilovců je mýtus z 2. světové války. (liebgott)
  • Všichni účastníci bitvy obdrželi titul Hrdina Sovětského svazu. (MATADOR)

Reklama

Reklama