Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (605)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý film, který mě seznámil se životem samuraje až...do konce. Hudba do filmu opravdu dokonale zapadala a herci na to že nejsou příliš mediálně známí zde předvedli výborné výkony. Kamera byla nádherná například při pohledu kdy Ghost Dog otevírá klec s holuby. Film se táhne necelé dvě hodinky celkem svižným tempem. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Ghost dog je často překvapivě vtipnou černou komedií. Taky jde ale o pomalejší gangsterku, v níž se vyskytuje obskurní postava černoského zabijáka, který má své vlastní pojetí samurajství. Díky tomu se dozvídáme různé myšlenky ze starého Japonska, a tak je film i mírně filozofický. Jim Jarmush opět vykouzlil skvělou atmosféru a jedná se o jeden z jeho nejzábavnějších snímků. Ale taky je to slušný úlet, nic vážného nečekejte. (8/10) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Muž žijící podle samurejského kodexu vysoko na na střeše činžovní domu, kde chová milované holuby. Občas si zajde za nejlepším kamarádem, kterému nerozumí asni slovo a občas někoho zabije, kvůli svému pánovi..... Jak tohle může dostat 5*?? Jednoduše... Životní výkon F.Whitakera, skvělá režie Jima Jarmuscha, přesně tématická hudba a skvělí příběh. Nezávislá bomba ;-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je užitečné vnímat svět jako sen. Když zažíváš noční můru, tak se probudíš a zjistíš, že to byl jen sen. Svět, ve kterém žijeme, je prý přesně takový.“ Tak trochu jiná „gangsterka“. Dle indicií jsem čekal něco rozjímavějšího. A to jsem také dostal, ostatně Ghost Dog má dost pomalé tempo, na druhou stranu nuda se rozhodně nekoná. Příběh nájemného zabijáka, který cestu samuraje bere vážně a svým způsobem jím opravdu je (až tak byl Whitaker výborný). To, co dělá, dává naprosto jasný smysl jemu, ale postupně i divákovi (snad až na to kradení aut, kde tu filosofii nějak nemůžu najít). A překvapilo mě na sobě samém, že jsem se na ono precizní vraždění těšil úplně stejně jako nad předčítání z knihy (ony ty myšlenky zdaleka nejsou tak banální, jak by na první pohled mohly vypadat). A dokonce i ten hip hop spolu s faktem, že všichni gangsteři koukají na animované blbosti, do tohohle filmu tak nějak patří. A ten symbolický závěr…no, snad si to Louie přečte a konečně pochopí. Tak zas příště Jime, protentokrát to budou silné 4*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak ja som šovinistické prasa, ale že TY si práve odbachol ženskú, to je nič?“ – „Ženské chcú rovnoprávnosť. Tak som ju zrovnoprávnil.“ Pôvodne som chcel napísať, že Jima Jarmuscha vlastne ani nemám príliš v láske. Potom som si ale spomenul na mŕtveho muža Johnnyho Deppa a na polámané kvetiny Billa Murraya... a zrazu zapadol na svoje miesto i tento zvláštny samuraj, v poradí tretí film, ktorý som od Jarmuscha videl. Neviem, kde ten nezávislý bard chodí na tú skvelú snovú atmosféru a čo musí všetko urobiť preto, aby hollywoodskych hercov prinútil k takým krásne bizarným výkonom. Ale žeriem mu to čím ďalej, tým viac. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Postavu pojmenovanou Nobody hraje Gary Farmer, který hrál stejnojmennou postavu také v Jarmuschově filmu Mrtvý muž (1995). Postava v obou filmech pronese i stejnou hlášku: "Stupid fuckin' white man!" V českém překladu: "Blbý, zasraný běloch!"
    (Kulmon)
  • Zmrzlinářský vůz je Chevrolet Step-Van P-10 z roku 1962. (sator)
  • Původní americké kopie filmu měly tiskovou chybu. Ve scéně, kdy Ghost Dog (Forest Whitaker) a Raymond (Isaach De Bankolé) vedou rozhovor v různých jazycích, Raymondův dialog zpočátku nebyl opatřen titulky. Když to režisér Jim Jarmusch a distributor zjistili, byly původní kopie staženy a necelé dva týdny po premiéře byly do kin uvedeny nové verze s titulky. Diváci v New Yorku a Los Angeles navíc dostali možnost vidět správnou verzi zdarma, pokud viděli původní kopii bez titulků. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama