Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (53)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Salam alejkum noir, aneb brát vše včetně tvárnic.. Nepříliš veselé vykreslení praktik egyptské policie při naceňování spravedlnosti, vše zasazeno do kontextu revolučních vášní a univerzálnosti lidských charakterů napříč světem a náboženstvím. V krámu, kde jde koupit důstojnost, o ctnost není zájem a na silnici schoulený detektiv Mostafa to dobře ví.. Úplatek protislužbou není zločin. Slepé střevo brát taky! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Detektiv vyšetřuje vraždu ženy, ale vzhledem k tomu, že v případu figuruje člověk z vyšších míst, je tu doporučení se v případu příliš nerýpat, což pochopitelně vede k pravému opaku. Zápletka je tedy poněkud ohraná, ale produkce vsadila na specifické prostředí revolučního Egypta a to docela vyšlo. Všudypřítomná korupce, špína a ledabylé postupování policie, to všechno působilo hodně sugestivním dojmem. Podpořil to i výborný Fares Fares v hlavní roli. Kámenem úrazu je, že stejně jako asijská kinematografie má i ta arabská svá specifika, která mohou ne každému úplně sednout. U mě to bylo tak napůl a občas jsem měl problém i s pomalejším tempem vyprávění. Ale jinak to bylo celkem příjemné žánrové osvěžení, které se dá s lehce přivřenýma očima doporučit. 65% ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Prvních 5 minut mou mysl zaměstnávala úvaha, odkud pana detektiva znám. A po propojení se severskými titulky mi svítilo - dánské detektivky a Fares Fares. Ze zajímavého prostředí s výraznými prvky - korupce, súdánský chudáci, egyptská revoluce. Navíc s dějovými zvraty a koncem ne zcela čekaným. Rozhodně spokojenost. ( 52. KVIFF ) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak špinavej krimi thriller, jak jen můžou bejt špinavý ulice Káhiry. Fares Fares, nám známej polda z dánskejch kriminálek oddělení Q , je trochu otřepaně ten dobrej polda mezi hromadou špatnejch, zabejčeně vyšetřujíc vraždu v prostředí, kde se dá každej koupit. Tempo není bůhvíjaké, ale případ se slušně komplikuje a dokáže si diváka lehce udržet. 75% ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Možná kdyby film nepůsobil tak chladně, nevýrazně a utahaně, nějak bych se do toho dostal. Je to audiovizuální odyssea a třetí hvězdici dávám za Faresa (i když je znát, že plnovous mu sekne víc), a za odvahu Tarika Saleha přijít s takovým "provokativním" tématem, které je stále aktuální a rozumim co se filmem snaží říct. Celé podání je však minimalistické a chybí určitý ikonický prvek, kterej by děj trošku nakopl. Akce je jen naznačená v podobě střelby a ani pocit survivalu se vůbec nedostavil. Každopádně pokud dojde na výstřel z bouchaček, ozvučení je fakt bestiální. Řemeslně je ten film opravdu špičkovej, fantastická technická práce, místy to působí celkem depresivně, zároveň mě však tahle minimalistická pouť nemohla strhnout, chybí tomu nekompromisní tah na branku a je to prostě roztahaný, čekal jsem něco trošku jiného. Je zde i plno exteriérů a interiérů a některé pěkné záběry na město. Kvůli tomu však na detektivní thrillery nekoukám. A Fares zde hulí jak fabrika. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Podrobnosti o egyptské policii získával režisér a scénárista Tarik Saleh na facebooku. Nechal se přidat do uzavřených skupin, kde spolu komunikovali egyptští policisté. Obraz nenáviděné zkorumpované instituce si doplnil o romantické příběhy jednotlivých policistů, kteří zde sdíleli tklivé písně nebo fotky z dovolených s partnerkami. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Natáčení snímku mělo původně probíhat v místě, kde je situován děj, tedy egyptské Káhiře. Několik dní před první klapkou se však režisér Tarik Saleh dozvěděl, že musí z bezpečnostních důvodů opustit Egypt. Štáb souhlasil s přesunem do marocké Casablancy, což způsobilo posun začátku natáčení. Evropská část štábu kvůli tomu musela oželet Vánoce s rodinou. Se změnou dle tvrzení režiséra souhlasila zvoláním „OK, fuck Christmas!“. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Režisér Tarik Saleh 4. srpna 2017 v Uherském Hradišti na LFŠ prohlásil, že poměry v egyptské policii jsou ve skutečnosti ještě „mnohem horší“, než jak je vylíčil ve filmu. (klukluka)

Reklama

Reklama