Reklama

Reklama

První muži na Měsíci

  • Česko První lidé na měsíci (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Arnold spolu se svou snoubenkou Katherine letí díky převratnému vynálezu na Měsíc. K jejich velkému údivu tam nejsou první a tamní obyvatelé o ně jeví nezdravý zájem. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Mezinárodní expedice podniká první let na Měsíc, ale po přistání a nalezení britské vlajky vyjde najevo, že tam již v roce 1899 byli vynálezce Cavor, pan Bedford a jeho snoubenka Kate... Selenité a obří housenka jsou dílem Raye Harryhausena, který na filmu dělal jako tvůrce speciálních vizuálních efektů. V anglicky mluvené verzi řekne člen posádky Nevsky: „Tak všecko je tady v pořádku, dva šli už dólu a už to bude brzy tady. Tak poslyš, já ti to povídám takhle.“ ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Já mám rád ty starší naivní sci-fi snímky z 50. a 60. let, ale tohle bylo až moc naivní. V té době to možná ještě lidi žrali, ale já už byl trochu na větvi ze zdejší logiky. Navíc začátek by nemusel být tak upovídaný a konec zase tak ironický. Fakt, že lidi zničí prakticky všechno, co objeví, tu je vykreslen humorně a né kriticky, což mě trochu naštvalo, ale jinak jsem byl vcelku spokojen. Hudba je výborná. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Adaptace génia H.G: Wellse s trochou humoru. Samotný příběh, v obsahu nešťastně popsaný, je sám o sobě sranda a postavy se občas nebojí udělat vkusný vtípek. Posuďte sami... Vesmírná expedice dorazí na Měsíc a najdou anglickou vlajku (!). Později zjistí, že už před 65 lety se jeden pár s bláznivým profesorem v podomácku udělané "raketě" dostal na Měsíc:). Následné vyprávění je velmi příjemné a dokonale splňuje "značku" adaptací H.G. Wellse natočených pod Columbia Pictures (ta podoba se strojem času se nedá upřít, vždyť i efekty jsou na podobné úrovni o neidentifikovatelných tvorech nemluvě:)). Ty výsledné 4* jsou trochu nadhodnocené, ale všichni víte, jak se těžko hodnotí tyhle 45 let staré a hlavně sci-fi snímky (vtipné efekty, podivné a ploché postavy, kulisy na úrovni domácké výroby), ale i přesto mají své kouzlo. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: DOBRODRUŽSTVÍ MIMO LIMITY PŘEDSTAVIVOSTI V….DYNAMATION!!! NECHTE SE VZRUŠIT SEDMI ZÁZRAKY MĚSÍČNÍHO SVĚTA!!!___Pěkné. V první půli (situované do roku 1899 kdesi v Británii) film klame tělem, když prostřednictvím roztržitého vynálezce Cavora přináší spoustu humoru, byť trochu infantilního a nuceného. To se radikálně změní ve zbytku filmu, po doletu na povrch Měsíce, kde se brnká i na vážnější strunu, když se Cavor, coby nechtěný vyslanec lidstva, zpovídá králi Měsíčňanů z válečných hrůz, provázející historii planety Země. Ale hlavní postavou tu není Cavor, ani jeho asistent, či asistentova přítelkyně, nýbrž trikový mág Ray Harryhausen a jeho stop-motion figurky a kamerové a trikové fígle. Epické rozměry měsíčního podzemního města, obří masožravá housenka, samotní Měsíčňané s mušíma očima a protáhlými hmyzovitými čumáky a v neposlední řadě roztomilý vesmírný batyskaf v podobě železné koule – to všechno potěší oko každého, kdo Harryhausenovu práci obdivuje. Zamrzí pouze rychlý konec, který vyšumí jen tak do ztracena, jakoby už tvůrcům došly nápady i peníze. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, komediální nadsázka první poloviny filmu té druhé opravdu schází. Asi nejvíce jsem ale beztak litoval toho, že s sebou pánové (a dáma) do "rakety" nevzali také poskoka Gibbse, a do konce filmu jsem se už nedočkal ani jednoho profesorova výkřiku "Giiiiiiibbs". Atmosféra celého snímku je mile naivní, viktoriánská Anglie, sci-fi a H. G. Wells je jak známo dobrá kombinace, jen opravdu škoda toho, co se odehrává na Měsíci. Uděláno je to hezky, klobouk dolů, ale od prvního setkání s Měsíčňany je to táák zmatené. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Historický vůz je De Dion-Bouton 6hp z roku 1903. De Dion-Bouton byla francouzská automobilka založená roku 1883. (sator)
  • Trikový proces, který animátor Ray Harryhausen používá k vytváření svých slavných efektů a který je synonymem jeho jména, je známý jako Dynamation. Jde o složitý a časově náročný proces, který zahrnuje použití průsvitného zadního projekčního plátna a čirého předního skleněného plátna. Mezi těmito dvěma obrazovkami je umístěn latexový tvor, který má být animován v dokonalé synchronizaci s obrázkem na pozadí, promítaný po jednotlivých snímcích na zadní obrazovku. Systém Dynamation ale nebyl nikdy použit v poměru stran filmu větším než 1,85:1, firma Columbia ale trvala na formátu s poměrem stran 2,35:1, známého jako Panavision. Ray neměl jinou možnost, než vyhovět požadavkům studia, a tak dal vzniknout kombinaci Dynamation Panavision. (sator)
  • Ruština, kterou mluví astronauti na začátku filmu, je ve skutečnosti čeština. (sator)

Reklama

Reklama