Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (565)

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo, než mi došlo, že jde o absurdní nadsázku, a když mi to došlo, skvěle jsem se bavil. Tenhle film nejd brát realisticky, je z kategorie If... Co kdyby. Ostatně, jeden slavný režisér dokonce film s tímto názvem (If) natočil. Klíčová je v tomto filmu věta: "Nečekal jste, že důchodkyně se bude chtít bránit." A o tom to je. ano, šmejdi všeho druhu, nejen developeři,zneužívají dobroty nejen důchodců, ale všech čestných lidí, a sázejí na to, že právě ona čest těm lidem nedovolí se bránit a jim nějak šlapat na paty. Nu a tady ve filmu vidíme, co by, kdyby. Kdyby se slušná učitelka už fakt naštvala a začala věci řešit. Ta nadsázka je skvělá a scéna v domě Macha patří k tomu nejdokonalejšímu z filmu (na druhé místo bych dal rychlé vypořádání se s agresivními cyklisty, kteří jsou mi rovněž z duše protivní). Líbilo se mi i dávkování informací, jen začátek mě trošku zklamal, protože hned nebylo jasné, že jde o nadsázku a film mne začal nudit, neb ta harnice mezi realitou a absurdností zde ještě nebyl jasně vymezena - ke škodě filmu, protože mnohý divák to ak vezme jako realistické drama a bude tom hledat reálné chování postav v současných reálných podmínkách (o něž ale vůbec nejde, jak žel zjistíme až později). A navíc je tu i Kazín, i když já mám raději tu druhou hospodu, kde čepují Tři sestry. :-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem byl překvapený, jak moc mě to bavilo, protože Bajgarův předchozí film Teorie tygra jsem vyloženě protrpěl. S tím, aby se problémy v reálném životě řešily v podobném stylu, jaký si zvolila titulní postava, samozřejmě souhlasit nejde, na druhou stranu se zcela ztotožňuji s druhým vyzněním scénáře, a sice že staré lidi není radno podceňovat (k tehdy 78 leté Janžurové lze chovat skutečně jen respekt - btw. vlastně nechápu, proč jí v tom filmu ještě roky ubrali a mluví o ní jako o 70 leté - a ta role penzionované učitelky, která vezme spravedlnost do vlastních rukou, mi pro ni přišla fakt skvěle napsaná, a to mladé koště Svarinská se vedle těch 2 legend Janžurové a Holubové může jít zahrabat, a né, fakt to nezachrání tím, že ve filmu ukáže prsa, což je btw. asi nejzbytečnější svlečený záběr v dějinách filmu ever, protože kdyby v té scéně byla například jen ve spodním prádle, vyznělo by to zcela nastejno). Bavil mě i soundtrack, lokace a Hofmann, naopak Vilhelmová mě tam poněkud otravovala, a fakt mi vadilo to zabití psa (které jsem navíc úspěšně předpověděl dopředu, jinak mi to ale naštěstí moc předvídatelné nepřišlo), které je navíc "potrestáno" nepochopitelně mírně. Celkově nicméně skutečně pro mě obrovsky pozitivní filmové překvapení. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden by sa mohol spýtať, ako to tá Janžurová robí, že v takmer osemdesiatke vyzerá vo filmoch spred 40 rokov? Asi to je tým, že v štyridsiatke vyzerala na 80. Ale inak komediálna herečka excelentná a tu jej sadol aj scenár, Pomstychtivá babička, zahrala to skvele. Len to okolo toho, ten dej, tá vata, všetko také poslabšie. Očakávaný vtip prišiel málokedy. A Svarinská zas nič neukázala. Teda okrem tony makeupu a chýbajúcej podprsenky. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je mi sympatické, že přesně ví, čím chce být a na nic většího si nehraje. Velmi příjemná černohumorná komedie o střetu generací, kdy se nikdo neštítí vzít hezky po staru zbraň do ruky. Velmi příjemné překvapení. Velmi mě potěšila vtipná role Hofmanna a Lišky, kde každý z nich hrál postavu sobě vlastní. Zejména postava místního mafiána byla velmi vtipně napsaná a Hofmann tomu dodával ten správný šmrnc a obrovský černohumorný nadhled. A to prostředí, kde se film natáčel, to bylo něco nádherného. Tam bych si dovolenou uměl představit a vychutnat. Hodně oddechový a nečekaně příjemný snímek z českých luhů a hájů. [80 %] ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V době, kdy je násilí ve filmu něco víc než jen běžnou rutinou, v časech, kdy snad každý, i průměrný divák, je střílením a zabíjením ve filmu tak přesycen, že ho bez mrknutí oka vstřebává prakticky denně a v letech, kdy je boj za spravedlnost na plátně hlavním tahákem, čím víc akce a efektů, tím lépe, přičemž se tvůrci nikterak neomezují a již dlouhá léta, možná desetiletí, stále dokola zachraňují celý náš svět, nejraději pomocí comiksových superhrdinů s nadlidskými schopnostmi, se v českém filmovém rybníčku objevuje příběh z malé vesničky, do které je tento morální boj přenesen. Je to malé, ale milé, hezké, české, nenuceně vtipné, jen lehounce přehnané a zároveň ze života, krásně odvyprávěné a velmi slušně gradující. A paní Janžurová? Na jednu nominaci na Lva je bezpochyby zaděláno, osobně bych ji přál více, neb pustí-li si divák po tomto kousku nějakou klasickou, bláznivou "Vorlíčkovinu", s touto dámou české komedie i dramatu, musí její vitalitu, a dnes již nesmrtelný, originální styl herectví, ocenit ještě více. Pro mě důstojné, zábavné i poučné a v rámci dnešní společnosti zcela na hranici všeho, z čeho jsou zde ti dvouhvězdičkoví, filmoví experti a mravokárci tolik zděšeni. Český film na úrovni, pro stejně naladěného diváka, který si rád užije skvěle zrežírovanou společenskou nadsázku spojující humor i drama a také střet nadprůměrné herecké školy několika generací. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy Marie (Iva Janžurová) běží po železničním mostě, následuje poté záběr na dětské hřiště. To se zde však v současnosti nenachází. (JLanovkar)
  • Když Marie (Iva Janžurová) míří na Macha (Martin Hofmann) brokovnicí a telefonuje, má v jednotlivých záběrech popruh zbraně střídavě přes rameno, spadnutý a zase přes rameno. (MrAldridge)
  • Iva Janžurová se kvůli své roli ve filmu musela naučit střílet. (ČSFD)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama