Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

mm13 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale potom vyšla na DVD režisérska verzia filmu a jej vplyv na moje rozhodnutie je jasný. Presne ako pri tých málo iných šťastných režisérskych zostrihoch (Bessonova Magická hlbina, Coppolova Apokalypsa alebo aj Almost Famous od Crowea) i tu platí, že film po úpravách nestratil nič z toho čo mal a nenápadne získal dosť. Predtým to bolo super (a že je takých sebaironických výletov najmä v americkej kinematografii žalostne málo), teraz je z toho malý epos. A moji obľúbení, poväčšine žiaľ epizódni herci, dostali viac priestoru! Šesť hviezdičiek!!! [100%] ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Svým obsahem vcelku netypická odysea, popisující teprve nějakých dvacetpět až dvacet let "poté" počátky amerického vesmírného programu, především osudy tzv. Mercury Seven neboli prvních sedmi astronautů. Ti, ale právě nejenom ti, představují tu titulní "Right Stuff" neboli tu správnou sortu vlasteneckých průkopníků a svého druhu šílenců, kteří se rozhodli posunovat limity toho, jak vysoko (nebo daleko) a jak rychle se dá dolétnout. To není zlehčování - vedle Mercury Seven je totiž tento film holdem zkušebním pilotům, které reprezentuje Sam Shepard jako Chuck Yeager, první pokořitel rychlosti zvuku, a jeden z kandidátů na post astronauta, kterého vyřadilo jen a pouze to, že neměl vysokoškolský diplom. Aby se to nepletlo, tak tu ještě Ed Harris hraje Johna Glenna a Scott Glenn Alana Sheparda (o Samovi už byla řeč;)). To je asi jediný nezáměrný vtip, který se u tohoto filmu dá najít. Ale překvapivě je tam spousta humoru naprosto záměrného, v drtivé většině "podle skutečné události". Režie a herecké výkony jsou tu naprosto mistrovské, filmu se daří jednak ukazovat bez příkras, jakým skokem do neznáma byla de facto každá etapa amerických pokusů o dopravení člověka do vesmíru (ani nijak nezastírá, že tomu všemu do značné míry dopomáhali ne úplně košer vědci velkoněmeckého původu), druhak jde o velmi líbivou historickou podívanou (ovšem pozor, podívanou oné historii ne vždy věrnou), a především ukazuje hrdiny nejenom svojí generace jako sice nedokonalé, ale přesto jako lidi, s nimiž byste s radostí zašli na panáka. Výjimečná podívaná, která se dá navzdory víc jak tříhodinové stopáži na jeden zátah zhlédnout jako nic. Faktem je, že tříštění vyprávění mezi linii Chucka Yeagera a linii astronautů není úplně zvládnuté, ale i tak je Right Stuff naprosto úžasná podívaná. Nemá sice efekty, které o nějakou dekádu později nabídlo Apollo 13, ale má unikátní atmosféru a taky duši. 90% ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

prva polhodina sa nesie v podobnom duchu, ako to bolo v donnerovej malo znamej x-15tke t.j. krasny vizual leteckych scen, ale nijak zvlast vynimocna story. potom sa to chvalabohu prehubne do atraktivnejsieho prostredia, medzi astronautov.. v tom momente som sa zacal bavit o dost lepsie. vdaka dlhej stopazi vsak reziserovi a scenaristovi v jednej osobe dochadza dych a tym padom neponuka akosi nic nove pod slnkom. tradicna premisa, vyleti jeden, druhy, treti.. aby sme sa nenudili dalsi musi nieco posrat atd.. nehovorim, ze je to absolutna nuda, zrucnejsi clovek za kamerou by vsak z nametu vytazil o kus viac. co sa tyka hereckej posadky ta je vyborne namiesana, radost pozerat. slusnych 70%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý, přesto však naprosto zásadní film pojednávající o experimentálních pilotech USAF a souboje o dobývaní kosmu v šedesátých letech. 200 minut hrdinských frajerů, ódy na USA, místy zdravého humoru a sebeparodie a na svoji dobu skvěle natočené dramatické scény s důrazem na realističnost a historickou přesnost. Až do Apollo 13 zřejmě nejlepší film o dobývání vesmíru s legendárním hereckým ansámblem, který v dnešní době seženete tak akorát do Avengers. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film: Vynikající tříhodinová sága o milnících amerického letectví – od prolomení zvukové bariéry po Mercury 7 podle románu Toma Wolfa. DVD: První disk nabízí jen seznam cen, až druhý disk je plně vyhrazen bonusům: vybrané scény s komentáři herců a s komentáři tvůrců, 3 dokumenty o natáčení, vystřižené scény, interaktivní časová osa (od roku 1961 do 2012!) s původními dokumenty, dokument o Johnu Glennovi, trailer. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Ve scéně, kdy prezident John F. Kennedy předává Alanu Shepardovi (Scott Glenn) vyznamenání, jdou v pozadí vidět skuteční astronauti projektu Mercury. (Whyyess)
  • Svetlušky, ktoré videl John Glenn (Ed Harris) pri svojom oblete zeme, sa ukázali ako zmrznuté pary z výparníku na trupe lodi. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama