Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Tak konečně film za který se Rusko nemusí vůbec stydět. Trocha od Apolla, trocha Gravitace, ale taky dle historie za časů studené války. Vesmírná stanice je poškozená a je na ni vyslána posádka, co ji ma nějak zprovoznit a hlavně zajistit, at se nedostane k nepříteli..Několik velice povedených dramatických/akčních scén a záběrů, technicky se nemají tvůrci zač stydět a vše to pěkně šlape od začátku až do konce. Spokojenost a klidně bych dal i kino. 8/10 ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Ja nemam dovod dat horsie hodnotenie. Film je natoceny skvele. Ci uz za to moze vizual, soundtrack, atmosfera, je to jedno lebo mna to fakt bavilo. Na zaciatku som sa trochu bal, ze dej na Zemi ma nebude bavit, ale opak bol pravdou. Ten popolnik nemal chybu. Ako spominaju viaceri, jedinou chybou bol prilis Hollywoodsky zaver. Ale tak kaslat na to, Rusi maju svoj "blockbuster", ktory vacsinu urcite zaujme. Musim pozriet dalsie ruske filmy s vesmirnou tematikou. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Američania vedia do toho vložiť viac toho hrdinstva, pátosu a emócií. Tu sa to priam hodilo, no okrem záverečných 15 minút mi to prišlo dosť také suché až únavné. Určite však lepšie než taká Gravitácia, film má svoju úroveň aj bez pompéznosti a veľkej glorifikácie. A Rusi si svoje povestné kladivo presadili aj vo vesmíre. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s Cuarónovou Gravitací bych se vyhnul. Saljut-7 mnohem víc připomíná Apollo 13 Rona Howarda. S tím rozdílem, že snímek o nešťastné posádce Měsíční výpravy se až zbytečně umanutě drží historie, a film o opravě vzbouřené vesmírné stanice je až příliš volnou adaptací skutečné události. Rusové rezignovali na svou parádní disciplínu, totiž na schopnost dát neobyčejným událostem patinu neodbytné reality a syrovosti. Místo toho sem tam povolili uzdu fantazie, občas zahráli na emoce a když se pořádně odvázali, vytáhli patetickou scénu. Americkým filmů tohle rutinně odpouštím, protože ti už jiní nebudou. U ruské kinematografie mě to zamrzelo. Herecky je film skvělý, vizuálně podmanivý a napínavý. Jenže v kategorii, do níž se dobrovolně zařadil, soupeří s úplně jinou ligou a je to s bídou průměr. Jako evropské sci-fi je to extratřída. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už ten fakt, že Rusové změnili (zfiktivnili) jména všech zúčastněných kosmonautů (a kosmonautky), dává jasně najevo, že tohle je fikce a nic než fikce, i když inspirovaná skutečnou událostí. Pro zajímavost jeden z oněch dvou přeživších vesmírných gerojů sám osobně nedávno prohlásil, že pravda ve filmu je tak 60%, zbytek je prý Hollywood... tedy Mosfilm. Já bych si nesměle tipnul, že ten poměr bude spíš opačný. Ale popravdě je mi to putna, protože tohle se Rusům fakt povedlo a já kvůli lepému vizuálnu prominu třeba i ten místy přepálený patos. Jen ta moje 60 palcová bedna byla na takovýhle velkofilm poněkud malá, tohle by chtělo pořádný plátno a nejlíp ve 3D. Mimo hlavní děj jsem si dobře užíval i některé jemné detaily (kosmonaut pařící kdysi slavnou ruskou digihru s vlkem a zajícem, olympijský medvěd coby neoficiální indikátor stavu beztíže), ale nejvíc mě dostalo finále. Když dva molodci mašlovali na orbitu kladivem do trubky ("Davaj! Ješčjo raz! Davaj!"), když pak naskočila elektřtina a spustila Alla Pugačova, když si ti dva borci zasalutovali s posádkou nepřátelského (tehdy ještě) Challengeru, když se dole na Zemi v sovětském kosmickém středisku všichni šťastně objímali a když k závěrečným titulkům procítěně pěl můj milovaný Voloďa Vysockij, zažíval jsem kvalitní diváckej organismus. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Podľa producenta Bakura Bakuradzeho sa autori scenára spoliehali na denníky kozmonauta Viktora Savinycha, ktoré podrobne hovoria o celej expedícii, ale: „Pre človeka, ktorý nepozná jemnosti vesmírnej témy, je ťažké pochopiť všetky detaily. Preto bolo potrebné niektoré veci zjednodušiť, niektoré naopak posilniť, prispôsobiť nášmu chápaniu.“ Z týchto dôvodov boli pozmenené mená hlavných protagonistov. (Arsenal83)
  • Stanica Saljut-7 neobsahovala žiadne utajované vojenské zariadenia, ako sa spomína vo viacerých scénach. Takýmito zariadeniami disponovali iba stanice vojenského programu Almaz. (Enceladus)
  • Vo filme je dosť často spomínané, že ak sa kozmonautom nepodarí Saljut oživiť, armáda ho bude musieť zostreliť. V skutočnosti sa to nikdy ani nenavrhlo, keďže Sovieti nemali v tej dobe prostriedky na zničenie vesmírnej stanice na obežnej dráhe. (Dajman)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama