Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od katastrofální nadílky, kterou mi ČT dopřála loni, se jí letošní Vánoce povedly. Přestože ve mně obličej Zdeňka Piškuly neustále vyvolával touhu dát mu pěstí, pohádka jako taková mě příjemně překvapila. Příběh mě bavil, občas jsem se mohl dokonce zasmát (a to ve chvílích, kdy by to tvůrci očekávali) a celkově mi film způsobil pohodový večer, takže jsem byl spokojen. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scénáře nových vánočních pohádek zřejmě nápaditější být nesmějí, ženské postavy mají pořád být jen odměnou pro mužské hrdiny, všichni jsou s tím spokojení... Takže v rámci konzervativního zadání ČT je to nadprůměrně povedená a řemeslně dobře natočená pohádka, kterou kupodivu nejvíce herecky táhne nepříliš známý Marek Adamczyk. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdy a to ještě ne vždy zachraňuje výprava a herci jinak nudný filmový příběh. Lucie Konášová si se scénářem moc hlavu nelámala a pohádka nepohádka podle toho taky vypadá nevypadá. Na tradiční českou pohádku tam byla i totální absence humoru i když přiznávám, že u Vydrova ,,jéžišmarjá! '' jsem se zasmál. Co ale oceňuji bylo pěkně zpracované peklo a vůbec ten výběr čertů byl super od samotného krále pekel Němce po Langoše, kterému ten trojhranný klobouk i pekelnický mundůr slušel. Adamczyk se alepoň snažil trochu hrát, strašný byl Piškula a utvrdil mne v přesvědčení, že by se někteří takzvaní herci měli věnovat raději něčemu jinému... Kdo docela bavil byl Sokol, podvodný hrabě mu byl jakoby šit na míru :-). Dávám tedy za 3 plamínky z tabatěrky, ale je to vážně na hraně... * * * ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Na Boží hod vánoční nám Česká televize přinesla docela hezkou pohádku, která byla pro mě za poslední roky milé překvapení. Sice mi tam ze začátku bilo do očí několik zbytečných podobností se staršími pohádkami, ale jak se rozběhl příběh, tak to dostávalo nové grády díky dobře vymyšlené zápletce. Stále tomu chybí nějaká originalita a navíc vybraní mladí hoši mě do svých rolí nějak nesedly a trvalo dlouho než jsem si na ně zvyknul. Ale i tak beru pohádku jako pozitivum a že bychom se konečně v jejich tvorbě už odrazili ode dna? ... a opět po roce znovu o půlhvězdičky dolů. Tak co nám česká televize připraví letos na Vánoce? [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější postavou je tu čert Marka Adamczyka, ale líbila se mi atmosféra pohádky a hlavně postava Lukáše Langmajera. Za něj dávám hvězdu navíc. Naopak poněkud mdlé jsou tu všechny ženské role a hlavně role Ondřeje Sokola... Už jen zbývalo, aby mluvil francouzsky. Achjo. Ale v rámci žánru se mi pohádka líbila a klidně bych se na ni podívala za rok znovu. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Scény v kuchyni se natáčely v historické zámecké kuchyni na zámku Žleby, která je součástí prohlídkových tras I. a III. okruhu. (DexMASTER094)
  • Peklo jak ho ve vidíme ve filmu, bylo postaveno v objektu Králodvorských železáren. Spousta vybavení, které můžeme vidět, jako jsou kotle, řetězy a podobně, jsou tedy skutečné. (Arnyisgod)
  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno