Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

lamps 

všechny recenze uživatele

Groteska, která nesází na minutové gagy a silné emotivní motivy, ale na detailně, píď po pídi a gesto od gesta rozpracované akční dobrodružství, které dokonalou kompoziční výstavbou, dechberoucím uspořádáním mizanscény a na svou dobu nevídaně soudržnou strukturou, kde hraje roli každý drobný motiv a událost, překonává z jisté cinefilní perspektivy i všechna vrcholná Chaplinova díla. Humor je výsostně inteligentní a nápaditý a samotné akční scény na lokomotivách jsou dodnes vzorem pro hollywoodský "action movement" - samozřejmě s minimem střihu (v roce 1926 bylo asi nemyslitelné snímat jednu akci sedmi kamerami), ale zato s obdivuhodným timingem a rozvržením záběru do více dějových plánů, což přináší několik těch vůbec nejkrásnějších a nejroztomilejších scén celé němé éry. Úžasný Keaton - režisér pak dorovnává svou genialitu i před kamerou a jeho kamenná tvář a titěrná mimika rozesmávají stejně účinně jako Charlieho stydlivé culení. Legenda, kterou lze sledovat pořád dokola a nikdy zcela neomrzí.. 100% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Frigo "Kamenná Tvář" na mašině - nečekal jsem moc a dostal jsem jeden z nejzajímavějších němých filmů. Když si uvědomím, že to nahrával naživo, bez triků, např. v sedě na ojnici kol v jedoucím vlaku, tak klobouk dolů. A navíc film byl natočen na základě skutečné historické události z občanské války. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n3xh108cLbo ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) ♥♥♥ Jsem si jistá, že jiné Busterovy filmy mám radši, ale tady má určitě nejdelší vlasy, a kdo jsem já, abych to aspoň nezmínila. Škoda, že bojuje za Jižany, a škoda, že jeho milá je taková pipina. Jinak k filmu chovám něžné city i proto, že to byl jeden z prvních inťouškých filmů, který jsem kdy viděla. (10. 9. 2022) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vo filmografii Bustera Keatona, kde stvárnil svoje najpopulárnejšie alter ego, sa vyskytuje mnoho nezabudnuteľných komédií. My sme sa rozhodli do nášho výberu vybrať tú najvýraznejšiu. Neuveriteľne nadupaná jazda plná humoru a skvelých akčných scén sa pravideľne objavuje v každom rebríčku o najlepšie diela kinematografie a rozhodne by ste si ju pre jej vek, nemali nechať ujsť. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Grotesky pre mňa predstavujú nevyčerpateľný zdroj filmového kúzla a originálnej zábavy. Buster Keaton nie je Charlie Chaplin. Ale rozhodne ho nemôžem považovať za niekoho menejcenného, hlavne preto, lebo Frigo na mašine je film, ktorý ma svižné tempo, krásne rozohrané scénky, plné rôznych kaskadérskych kúskov, ktoré jednoducho lahodia ľudskému oku. Buster Keaton zo svojim jediným výrazom je jednoducho nezabudnuteľný a to nehovorím o pamätných scénach ako scéna z delom alebo útek zo severu na juh. Všetko to do seba krásne zapadá. Je to akčné, je to vtipné, je tam romantika a hlavne s toho srší dobrodružstvo a sympatický hrdina. Film, ktorému síce môžem niečo vyčítať, ale nespravím tak. Užil som si ho a užijem si znova, čo je naozaj jediná vec o ktorej vôbec nepochybujem... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Lokomotíva Generál bola počas americkej občianskej vojny naozaj ukradnutá. (Raketoplan)

Reklama

Reklama