Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, jak si Thomas Jane naučil tu svojí roli absolutního amerického vidláka včetně toho hezky poslouchatelného, ale těžce srozumitelného dialektu. Opravdu fascinující. Škoda, ale že ač se jedná o povídku z Kingovy kapsy, což je na kvalitě námětu rozhodně znát, tak zpracování bylo značně ponuré a nekonečně pomalé. Na to, že film má 101 minut se v něm totiž nic zásadního nestane, až vlastně na jednu explicitní scénu. Všechno ostatní schramstne atmosféra a ta se opravdu nezapře s rokem 1922. Jednoznačně zajímavý kousek, který má svoje pro a proti, ale rozhodně stojí za shlédnutí. Navíc nelze si nevšimnout řady momentů, které odkazovaly na legendární Osvícení. Myslím si, že pro fanoušky Stephena Kinga je tento film jednoznačně povinnost. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Fádní filmová adaptace výborné Kingovy povídky. Problémem je však vyšší stupeň nezfilmovatelnosti, ono převést do obrázků typickou psychoteroristickou kingovinu není nic jednoduchého. Mistr na malém prostoru krátké povídky umí rozehrát nebývalá dramata, ovšem valná většina všeho chytlavého či hrůzného se odehrává spíš uvnitř hlav hlavních a jiných hrdinů, a to se prostě blbě točí. Kvituji, že Hilditch nesklouzává k laciné lekací srágoře, ale s tou nehororovostí to možná až kapku přehnal. První thrillerová půle ještě celkem ujde, ale film postupně, zejména co do napětí, místo přeřazení na vyšší rychlostní stupeň, neustále přibržďuje a na samotném konci tam ještě za jízdy narve rovnou zpátečku. Převodovka v hajzlu, film na odpis. Za scény s hlodavci dvě. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

A zase, typická Kingovka, která má nekonečný rozjezd, je sice příběhově hodně dobře natočená, ale hororově velmi chabá. Čekejte radši rozsáhlý styl vyprávění, než minimalistický horor. Jestli vyloženě nemáte náladu na rodinnou drámu, asi si to ani nepouštějte. Řekla bych ale, že tahle Kingovka dopadla asi líp, než Flanaganova Gerald's Game, jejíž konec působil nesourodě. Tady děj jen tak hodně pomalu plyne, sem tam se objeví nějaký výjev, takže žádnou svižnou akci taky nečekejte. Doporučuji vám obrnit se na tento snímek trpělivostí a na konci prostě uvidíte, jestli to stálo za to nebo ne. Mně to za to stálo tak polovičně. A určitě to není nic, na co bych si za pár měsíců vzpomněla. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Thomas Jane exceluje v této povedené Kingovské adaptaci zabývající se dosahováním vlastních cílů za každou cenu a následky takových rozhodnutí. Můžete si být jistí, že se věci nebudou vyvíjet příliš pozitivně a neštěstí se budou kupit jedno na druhé. Režisér zvládá eskalování negativních událostí šikovně a dokáže solidně budovat a udržovat atmosféru. Bohužel se nevyhne několika přešlapům, zejména co se tempa snímku týče, kdy se některé chvíle příliš táhnou, ale krom toho se jedná o zajímavé dílo potvrzující, že Netflix umí zpracovávat knihy Stephena Kinga jako nikdo jiný. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Když chce v roce 1922 vaše žena prodat vaší farmu a vzít vám vašeho syna, máte jedinou možnost - podříznout tu mrchu tím největším kuchyňským nožem, který v kredenci najdete. Holt tenkrát byla taková doba. I když já si teda myslím, že by to bývalo šlo i jinak, civilizovaněji... Třeba jí nejdřív něčím jebnout přes šišku a pak jí uškrtit, nebo tak nějak, prostě nenásilně, humánně. A nezasvinit si krví celou ložnici. Ale furt lepší než dneska - tahat do toho právníky a nechat tu bestii, aby se vám nakonec smála do ksichtu po tom, co vyhraje soud. Blbý ovšem je, když vám z tý řezničiny následně hrábne a vy si to začnete příliš vyčítat. Staří Heléni měli Erínye, Římani Fúrie, my zase máme svědomí. Takže jestli chcete někoho vodkráglovat, musíte na to mít vod přirození pajšl. A i když je Thomas Jane naprosto ukázkově omezenej a primitivní vidlák, na tohle prostě neměl náturu, natož jeho nekňubovitej synátor. A co se filmu týče - skoro je mi až líto toho, že je tak dobře zahranej, vizuálně hezkej, precizně natočenej a má celovečerně velkofilmovou a žádnou televizní formu (Netflix válí). Protože na tuhle Kingovu povídku by stačila hoďka něco a ty prachy a tvůrčí invence se mohly využít ke zpracování nějakýho jinýho, ještě o něco zajímavějšího příběhu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama