Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (422)

tron 

všechny recenze uživatele

Geniálny, fantastický folk. Presne moja šálka kávy. Zbožňujem návrat k mystike našich predkov, piesne, zvyky, tradície, pohanské a iné slávnosti, prekrásnu, pochmúrnu, jesennú výpravu dediny v zovretí lesov a – to najmä – rybníkov, močiarov a riek. Úchvatná koncovka, ktorú som nečakal. Uhrančivý Karel Dobrý a živočíšne koketná Simona Zmrzlá, ktorá si so všetkými zahráva. Scenár možno nie je žiadny extrémny zázrak, ale toto je presne ten typ filmu, kedy si poviete, že to zachránili práve herci. Lebo ak by v tom hrali iní, slabší herci, nebolo by to ono. Dobrý (ktorý je fakt dobrý) a Zmrzlá (ktorá je na konci naozaj dosť zmrznutá) sú však skvelí a úžasní. Úžasná je však bez debaty aj atmosféra a Jiří Lábus. Knihu som čítal, ale zďaleka ma nebavila až tak, ako film. A uznávam, že jej druhá polovica (ktorá sa začína v podstate tam, kde sa končí film) je fakt dosť divná (a je lepšie, že ju nesfilmovali). ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jsem z filmu nadšen. Jen velmi málo mu chybí k plné palbě hvězd. Vtáhl mě hned na začátku a vlastně až doteď nepustil. Nevzpomenu si na hluché místo nebo chvíli, která by mě nudila. Postava Hastrmana je už od začátku strašně zajímavá a herecký výkon Karla Dobrého úchvatný. On je další zoufale nedoceněný český herec. To se snad po tomto filmu změní. Letos je konkurence tak slabá, že Český lev ho u totiž určitě nemine. O tom jsem přesvědčen. Výborně dokázal ztvárnit obě Hastrmanovy polohy aniž by se uchýlil k jakémukoliv přehrávání ke kterému ta role mohla občas svádět. Jinak se čím dál víc přitápělo v kozli napětí a záhad, až nastalo posledních 15 minut s ohromnou gradaci. Asi jsem směšný, ale scéna v bouři mi připadala dost dobrá a nebojím se, to říct. Vrcholem celého filmu byl ale následná scéna s farářem. Ten byl velmi zajímavou a dobře zahranou figurkou. Jedná se o lyrickou baladu, historické drama nečekejte. Ale ten venkovský střet pohanství a křesťanství typický pro tu dobu zde byl celkově znázorněn věrně a realistický. Takový pohled na venkovskou velikonoční frašku parodující umučení Krista a na ty všechny pohanské zvyky byl moc zajímavý. Povedla se také vytvořit působivá pochmurná atmosféra historického venkova. Ve všech záběrech je venku zataženo a prakticky zde nejsou žádné teplé barvy. Možná bych dal i pět hvězd, ale filmu se občas vytýkalo, že je na něm poznat obsáhlá knižní předloha a několik motivů není čas dostatečně vykreslit. To je z části pravda. Není to tak strašné, ale ta zajímavá postava faráře by si zasloužila víc prostoru. A závěrečná scéna je celkově trochu wtf, protože kniha má prý nějakou ekologickou rovinu, která je zde obsažena pár závěrečnými vteřinami. Pokud jste nečetli knihu (stejně jako já), tak možná ne všechno pochopíte. Ale aspoň pak máte při cestě z kina nad čím přemýšlet. A film nemá vůbec zanedbatelné myšlenky. Ta postava Hastrmana má určitě, co říct a má svůj osobitý smysl. Mám nad čím přemýšlet a tento film vážně jen tak nezapomenu. Takže i tento zápor se nakonec stává kladem. No vidíte, já říkal, že jsem z filmu nadšený. Doporučuji všem. Za sebe dávám 4 a půl. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vtažen do osobité atmosféry hned v prvních minutách jsem si na velkém plátnu docela vychutnal tenhle tajemný romantický příběh s hastrmanem, proslulou toť postavu v českých končinách napříč všemi druhy a žánry v umění. Především oceňuju vizuální stránku filmu (kostýmy, výprava, kamerové záběry) a hudební složku z dílny Petra Wajsara (pěkné vstupy ve stylu lidového folkloru z dávných vesnic). Příběh místy lehce pokulhával, ale upoutal v rámci zápletky otázkou střetu s vírou (včetně několika zajímavých myšlenek, např. "musíme znát své nepřátele") a vykřeslením pověrčivého lidu na vsi. Všeumělu Ondřeju Havelkovi se ve svém filmovém režijním debutu povedlo vytvořit velice osobitý snímek, který v rámci žánru (fantazijní, mysteriózní až hororový poetický film) možná úplně nedosáhl kvality starších klasik jako Panna a netvor nebo Valerie a týden divů, ale v rámci současné domácí produkce nabídl jedinečný filmový zážitek. Ovšem musím se přidat k těm, kteří smysl krátkého epilogu na závěr s přenesením do současnosti (zbourání starých míst a vybudování panelového sídliště) příliš nepobrali. (70%) [Kino Úsmev, Košice] ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po všech těch českých odpadech poslední doby se nemůžu na tuhle upřímnou snahu o kvalitu zlobit. Nezvládnutost od ujasnění konceptu po technické provedení (je hezké, že chcete kamerou okázale kroužit nad mohutnou českou krajinou, ale když nedokážete obraz pořádně zaostřit a jasově vyvážit, radši bych se držel při zemi) to ale sráží. A jakkoliv jsem se při vedení herců snažil nesmát a přistoupit na jakousi záměrnou stylizaci, nedařilo se to a nadsamec Karel Dobrý s výrazem pedofilního úchyla, ačkoliv se nejspíš mířilo na něco mezi panem Greyem a Edvardem Cullenem, mě bavil takřka komediálně. 35 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Národopisná přehlídka písní a tanců "Rok a vsi" s mistrovskou školou svádění. režisér ale má svou stylizaci pod kontrolou. Geniálně se mu povedlo z knihy převést nepřenosné mystérium a ironii.Nadbytečný VYPRAVĚČSKÝ KOMENTÁŘ. pOETIKA NA hraně reality a pohádky rytmus škobrtá o zneužívané přírodní obrazy. Finále s ekologickým mementem působí planě. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Rybník, na kterém se Hastrman natáčel, se nachází nedaleko obce Holany. Za ním v pozadí je jeden z vrcholů Ralské pahorkatiny – Vlhošť. [Zdroj: Filmovamista.cz] (Wladi.mir)
  • „Zakázanou“ knihou, kterou Karel Dobrý listuje na faře, jsou Caesarovy „Zápisky o válce občanské“. (Lejzy)
  • „Pro mě je v Hastrmanovi dominantní milostný příběh dvou hlavních postav opředený prvky romantismu. Nezaměňujme však romantické za líbivé, v původním smyslu jde spíše o vzbouřené city, vášně i živly, vztahy mezi lidmi a přírodními jevy, přítomna je i dekadence, erotismus a mystérium. A tohle vše jsme se snažili do filmu dostat,“ uvedl režisér a scenárista Ondřej Havelka. (SONY_)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama